Gość Robert P 04.10.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Zaszpachlowałem sufit gipsarem-uni. Teraz pomalowałem sufit farbą NOBILES -akrylową i malując wałkiem w niektórych miejscach odrywają się kawałki szpachli. Jak można tego uniknąć w przyszłości bo jak rozumiem teraz to tylko szpachelka i zeskrobać? A może jest jakiś inny sposób? Czy może trzeba przed malowaniem zapuścić ściany jakimś gruntem? Jeżeli tak, to jaki polecacie? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.10.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Robert tez jestem ciekawa dlaczego i czekam az ktos odpowie ( u mnie tez niedługo malowanko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 05.10.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Jeśli odłazi, to znaczy, że poprzednie warstwy farby (najczęściej gierkowskie farby klejowe) odchodzą od podłoża (po odebraniu wilgoci od farby). By przekonać się o tym przed malowaniem wystarczy przejechać po powierzchni wilgotnym wałkiem i odczekać. Możliwości działania są dwie:1 - zrywać porządnie wszystko co odłazi - może się okazć, że czeka was tynkowanie całego sufitu na nowo (ja tak miałem w starym budonictwie)2 - wersja minimalistyczna, to ostrożne odcięcie bąbla dookoła, zaszpachlowanie i malowanie w pobliżu pędzlem nie wałkiem (mniejsza tendencja do odrywania farby) - efekt nie jest gwarantowany w 100%, ale jest szansa, że na parę lat odraczacie powazny remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Nie pomalowałeś unigruntem i to jest powód.Najlepie dwu,a nawet trzykrotnie nim pomaluj,odczekaj aż dobrze wyschnie i dopiero farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 06.10.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Czasami taki sie dzieje, gdy farba lub podkład są zbyt gęste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.10.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Część pomieszczeń w moim domu była zagruntowana unigruntem a część nie. Takie "bąble" pojawiły sie tylko tam gdzie ściany były uprzednio zagruntowane. Moim zdaniem był to wynik nierównomiernego rozprowadzenia gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts