gawel 02.09.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Witam! Nie bardzo wiem czy ten temat twalifikuje sie do ogrodów, ale we wnetrzach same gresy mozajki, geberity o bidetach i AGD nie wspomne . Właśnie nabyliśmy z małżowiną w promocji, w OBI kilka sztuk roslin jak w temacie postu po bardzo atrakcyjnej cenie i wszystko ok wyglądają super , ale... jak poczytałem w necie jak się pielegnuje te rośliny to czytałem 3 razy i straciłem wątek. Mam w związku z tym prośbę, czy ktoś ma jakieś sprawdzone (i proste) wskazówki jak skutecznie opiekować się tymi roslinkami aby mogły żyć i zdobić jak najdłużej nie zmienijąc domu w oranżerię o kontrolowanej atmosferze i nie kupując filtra do wody z odwróconą osmozą http://orchidarium.pl/rodzaje/obrazy/phals.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.09.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Phalenopsis nie jest baaardzo wymagający, więc bez nerwów Z własnych doświadczen - a mam kilka phalenopsisów z których jeden kwitł NON STOP przez 3 lata i miewał po 50 kwiatów na raz - to będzie tak: - najlepiej rośnie przy wilgotności powietrza około 60%... co sie u nas rzadko zdarza no chyba, że w łazience.. - musi miec jasno ale nie stać bezpośrednio w słońcu - najlepszy jest parapet północnego okna - podlewaj umiarkowanie! woda nie może stać w podstawce. - gdy przekwitnie, nie ucinaj pędu - czesto z pędu głównego wyrastaja nowe kwitnące pędy - nie może miec za gorąco. W temp. > 28'C moje straciły wszystkie kwiaty w ciagu 2 dni. - gdy przekwitnie (moje najczęsciej przekwitały początkiem wrzesnia) wystaw go na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce (ok. 15'C) to stymuluje kwitnienie w nastepnym roku - a tak "w o gule" to pozostaw go w świętym spokoju i nie zajmuj sie nim przesadnie, one jakos niespecjalnie lubia intensywna pielęgnację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.09.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Jeszcze a propos filtra i podlewania... ja podlewam moje woda letnią, nie zimną, i zawsze przefiltrowaną przez "Britę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.09.2008 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 dzieki wielkie za odpowiedź, już je znowu polubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts