lukasz123 03.09.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 witam zauważylem dziury w ziemi na trawniku srednica ok 1 cm , co tam moze życ raczej nie kret , jest ich dosc duzo,prosba o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 03.09.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 witam zauważylem dziury w ziemi na trawniku srednica ok 1 cm , co tam moze życ raczej nie kret , jest ich dosc duzo, prosba o pomoc kurde, mam to samo, dziur jest dużo, przy niektórych znalazłem małe czarne bobki, kret to na pewno nie jest - ja obstawiam jakieś nornice, może zrobie zdjęcie dziury i bobka i wrzuce to wtedy będzie łatwiej rozpoznać. Jak z tym walczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 12.09.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 A moze to ryjówka mała najmniejszy ssak w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.09.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 witam zauważylem dziury w ziemi na trawniku srednica ok 1 cm , co tam moze życ raczej nie kret , jest ich dosc duzo, prosba o pomoc Hmmm.. rosówki chcesz wytępić? Te bobki nazywają się koprolity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAM 17.09.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam serdecznie, U nas na działce także mieliśmy dziury o średnicy 1 cm oraz popodgryzaną trawę, więc kępka usychała, gościem okazał się turkuć podjadek, który drążył tunele w glebie podgryzając korzonki traw, do tego wydawał dźwięk podobny do świerszcza. Wyprosiliśmy gościa wlewając w otwór olej i zalewając wodą. Szkodnik ( długość ok. 4 - 5 cm) wyszedł z norki Powodzenia w walce z turkuciem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 19.09.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 witam zauważylem dziury w ziemi na trawniku srednica ok 1 cm , co tam moze życ raczej nie kret , jest ich dosc duzo, prosba o pomoc lukasz123 musisz podać więcej informacji a najlepiej foto. Ja przez tydzień panikowałam, że mam turkucia podjadka i robiłam polowanie. I „szkodnikiem” (bo to już z góry założyłam) okazał się ciekawy dla kolekcjonerów chrabąszcz z rodziny kusakowatych (to tej pory zbieram o nim info), bardzo pożyteczny. Strasznie żarłoczny, zjada szkodniki m.in. kleszcze i inne paskudztwa a nawet larwy szkodników drążące swe korytarze wewnątrz roślin. Też robi 1 cm norki. Jest czarny, podłużny. Sama złapałam okaz o długości 3 cm i ok. 1 cm szerokości. Cudo. Ciekawe, bo wyczytałam, że kusaki żyją w symbiozie z nornicami, kretami itp. PA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 24.09.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Jakiś czas temu mieliśmy ropuchę w ogrodzie....później znalazłam małą bo małą ale jednak..czarną kupkę zwierzęcą, jeszcze wcześniej wychodząc z psem na spacer o 4 nad ranem coś próbowało sie ukryć pod murkiem- mój pies nagle ozdrowiał i chciał to coś chapnąć- nornica???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 26.09.2008 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam serdecznie, U nas na działce także mieliśmy dziury o średnicy 1 cm oraz popodgryzaną trawę, więc kępka usychała, gościem okazał się turkuć podjadek, który drążył tunele w glebie podgryzając korzonki traw, do tego wydawał dźwięk podobny do świerszcza. Wyprosiliśmy gościa wlewając w otwór olej i zalewając wodą. Szkodnik ( długość ok. 4 - 5 cm) wyszedł z norki Powodzenia w walce z turkuciem pozdrawiam wszystko wskazuje na turkucia , bo wieczorami sa odgłosy podobne do świerszcza, czy jest to grozny "stwór" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 26.09.2008 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 po ogladnieciu zdjec turkucia , nie wienm czy to faktycznie on , ponieważ kiedys zlapalem w niedalekiej odleglosci od otworu coś przypominającego jakąś mutacje szerszenia , długie5 cm i cienke , odwlok jak u osy lub szerszenia natomiast przód jak u jakiegoś chrabąszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAM 28.09.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Witam, nasz wygladał jak z linku ponizej. trawnik wyglądał kiepsko, trawka zaczęła usychać http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Gryllotalpa_gryllotalpa_vorne-flach.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 29.09.2008 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 lukasz123 zdjęcie „mojego” chrabąszcza znalazłam dopiero we wrześniowym „Mój piękny ogród” na str. 49. Właśnie jak opisujesz: przód jak u chrabąszcza, podłużny odwłok, szpic z dwoma czułkami po boku (ale żem go opisała ). Mam nadzieję, że to ten koleszka, a nie turkuć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts