falmeg 03.09.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Witam... Mój majster przedstawił mi własnie kosztorys powykonawczy..Nie za bardzo sie znam , choc czytałam w internecie sporo o cenach i technologiach wykonczenia, więc odwołuje sie do doswiadczeń forumowiczów.W wycenie mam szpachlowanie - 10 zł za m2gładzie, szlifowanie, gruntowanie 1x - 20 złmalowanie x 2 - 8 zł za m2- na biało lateksem x 2 - kolor - 10 zł za m2 Czy szpachlowanie jest liczone osobno? Mieszkanie to stan deweloperski, zabudowa poddasza płytami gipsowo-kartonowymi, niestety troche tych metrów mam, ale myslałam,ze szpachlowanie, ,gładz i szlifowanie jest liczone jako jedna usługa. rok temu jak mi inna firma robiła wstepna wycene to dała za to jedna cene 21 zł za m2.Na dniach sie rozliczam, więc chciałabym wiedzieć czy mnie jednak troche panowie nie naciągają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 04.09.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Witam... Mój majster przedstawił mi własnie kosztorys powykonawczy..Nie za bardzo sie znam , ... Na dniach sie rozliczam, więc chciałabym wiedzieć czy mnie jednak troche panowie nie naciągają.... najgorzej sie gada o kasie po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 04.09.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 no niestety - jak wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.09.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A jaką cenę mówił ten pan przed rozpoczęciem prac?Mam nadzieję, że nie będzie tak jak mówią moi poprzednicy, że nic nie było ustalone wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falmeg 24.09.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Miałam kosztorys wstepny zrobiony na podstawie rysunków projektu.Podane ceny za m2 kafli ,sufitów podwieszanych,malowania itp.Teraz po szczegółach doszło równanie ścian , szpachlowanie , okazało się ,ze malowanie będzie droższe bo było lateksową farbą . Tu licowanie ściany , tu usunięcie pęknięcia , itd. Jak rozmawiałam z majstrem o kosztorysie wstepnym jak się ma do tego co jest na końcu , to powiedział ,ze z projektu to on tylko w przyblizeniu mógł wyliczyć, a dopiero w robocie sie okazało ile roboty było. Hmmm. No cóż , chyba jestem dooopa wołowa i sie nie nadaje do takich spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 25.09.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 dużo "nauki" przed Tobą Ja już od jakiegoś czasu mam zasadę, że jak słyszę "jakoś się dogadamy" to mówię "do widzenia"... Niestety brak początkowych ustaleń nawet na najtańszą ofertę, skutkuje że będzie czasami nawet najdroższa... Wracając do tematu, majster przed rozpoczęciem nie widział że trzeba będzie szpachlować i równać? Jaja sobie z Ciebie robi! Większość wymienionych przez Ciebie prac robiłem sam i teraz w nowym domku także biorę się za to. Jednak nadal nie wiem czym się charakteryzuje droższe malowanie farbą lateksową? Droższa farba, to droższa robocizna? Ostatnio podjechał do mnie tynkarz i na moje pytanie dlaczego tak drogo usłyszałem "bo buduje się Pan blisko Wrocławia, a tu ziemia jest droga" - bezczelny! Jak zwykle do widzenia i będę zakładał regipsy za 1/4 jego ceny. Chciwy dwa razy traci... Walcz o swoje, facet zawyża widząc brak znajomości tematu i zawsze ustalaj szczegóły na początku wraz ze spisaniem tego na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 03.10.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Wczoraj koleś mnie zastrzelił ceną podłogówki - 350 zł/m ze wszystkim!!!!.Nie ja osobiście z nim rozmawiałem, więc nie wiem co znaczy ze wszystkim. Domyślam się, że styro, rurki i wylewka, rozdzielacz. ALe nawet jakby i kocioł do tej ceny dawali to i tak kosmos!!! Konkluzja (nie jest to moje pierwsze takie doświadczenie) - nie wszystko kosztuje tyle ile za to wołają co poniektórzy. Szukajcie a znajdziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts