Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZy to rzeczywiście tyle kosztuje?

falmeg

Recommended Posts

Witam... Mój majster przedstawił mi własnie kosztorys powykonawczy..Nie za bardzo sie znam , choc czytałam w internecie sporo o cenach i technologiach wykonczenia, więc odwołuje sie do doswiadczeń forumowiczów.

W wycenie mam szpachlowanie - 10 zł za m2

gładzie, szlifowanie, gruntowanie 1x - 20 zł

malowanie x 2 - 8 zł za m2- na biało

lateksem x 2 - kolor - 10 zł za m2

Czy szpachlowanie jest liczone osobno? Mieszkanie to stan deweloperski, zabudowa poddasza płytami gipsowo-kartonowymi, niestety troche tych metrów mam, ale myslałam,ze szpachlowanie, ,gładz i szlifowanie jest liczone jako jedna usługa. rok temu jak mi inna firma robiła wstepna wycene to dała za to jedna cene 21 zł za m2.

Na dniach sie rozliczam, więc chciałabym wiedzieć czy mnie jednak troche panowie nie naciągają....

• 3 weeks później...

Miałam kosztorys wstepny zrobiony na podstawie rysunków projektu.Podane ceny za m2 kafli ,sufitów podwieszanych,malowania itp.

Teraz po szczegółach doszło równanie ścian , szpachlowanie , okazało się ,ze malowanie będzie droższe bo było lateksową farbą . Tu licowanie ściany , tu usunięcie pęknięcia , itd. Jak rozmawiałam z majstrem o kosztorysie wstepnym jak się ma do tego co jest na końcu , to powiedział ,ze z projektu to on tylko w przyblizeniu mógł wyliczyć, a dopiero w robocie sie okazało ile roboty było. Hmmm. No cóż , chyba jestem dooopa wołowa i sie nie nadaje do takich spraw.

dużo "nauki" przed Tobą ;)

Ja już od jakiegoś czasu mam zasadę, że jak słyszę "jakoś się dogadamy" to mówię "do widzenia"... Niestety brak początkowych ustaleń nawet na najtańszą ofertę, skutkuje że będzie czasami nawet najdroższa...

Wracając do tematu, majster przed rozpoczęciem nie widział że trzeba będzie szpachlować i równać? Jaja sobie z Ciebie robi!

Większość wymienionych przez Ciebie prac robiłem sam i teraz w nowym domku także biorę się za to. Jednak nadal nie wiem czym się charakteryzuje droższe malowanie farbą lateksową? Droższa farba, to droższa robocizna? Ostatnio podjechał do mnie tynkarz i na moje pytanie dlaczego tak drogo usłyszałem "bo buduje się Pan blisko Wrocławia, a tu ziemia jest droga" - bezczelny! Jak zwykle do widzenia i będę zakładał regipsy za 1/4 jego ceny. Chciwy dwa razy traci...

Walcz o swoje, facet zawyża widząc brak znajomości tematu i zawsze ustalaj szczegóły na początku wraz ze spisaniem tego na papierze :)

Wczoraj koleś mnie zastrzelił ceną podłogówki - 350 zł/m ze wszystkim!!!!.Nie ja osobiście z nim rozmawiałem, więc nie wiem co znaczy ze wszystkim. Domyślam się, że styro, rurki i wylewka, rozdzielacz. ALe nawet jakby i kocioł do tej ceny dawali to i tak kosmos!!!

Konkluzja (nie jest to moje pierwsze takie doświadczenie) - nie wszystko kosztuje tyle ile za to wołają co poniektórzy.

Szukajcie a znajdziecie :-)