Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNIER DUVAL ISOTWIN F25 - czy to dobry piec?

Hugo26

Recommended Posts

Witam

Czytam forum i niewiele jest o kotłach saunier duval isotwin.

Jestem zainteresowany zakupem kotła isotwin F25 (cena ok 4tys zł):

http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/product1.asp?cn=BOILERS&st1=Kot%C5%82y+komfort&st2=Grupa+Isotwin+z+systemem+ISODYN+2+%2D+NOWO%C5%9A%C4%86+2008&st3=Zamkni%C4%99ta+komora+spalania&st4=ISOTWIN+F+25+H%2DMOD

Domek z poddaszem ma pow. uzytkową 135m2, bez podłogówki, kominek z DGP, jedna łazienka kabina, druga wanna.

Wg mnie w takich warunkach nie warto inwestowac w piec kondensacyjny gdyż i tak nie wykorzystam jego mozliwosci a koszt zakupu zwróci się po wielu latach. Czy lepszym rozwiązaniem nie byłby zakup zwykłego piecyka (o wysokim komforcie ciepłej wody *** i duzym zakresie modulacji 17-100%) ?

Prosze o fachowe opinie.

Z góry bardzo dziekuje

Pozdrawiam

• 2 months później...
Witam, mam taki piec na razie tylko zamontowany, może za tydzień, gdy podłączy gazownia licznik odpalimy go. Ten rodzaj pieca polecił nam doświadczony hydraulik. Ma być cichy, przede wszystkim oszczędny, bo podgrzewa tylko 42 litry, a nie 100 i więcej, w ciągy minuty ogrzewa 21 litrów, ponoć lepszy od kotła kondensacyjnego.Nasza wersja jest z zamknietą komorą spalania, bo piec wisi w pomieszczeniu, które będzie dość często używane.Moc ok.25 kW na 3 łazienki i ok.20 grzejników.Zobaczymy, czy się sprawdzi. :D .Czy w końcu zdecydowałeś się na ten kocioł?Pozdrawiam.

Hej ninuska:)

jestem zdecydowany na ten piec, na dzień dzisiejszy nie znalazłem ciekawszej propozycji w tej cenie

dlatego bardzo prosze podziel sie swoimi doświadczeniami jak tylko podłączysz piecyk

wysoki komfort ciepłej wody (***), duzy zakres modulacji (4,1-25kW), niewielkie zasobniki i przystepna cena przemawiają do mnie

pozdrawiam ciepło

Hugo

a czy planujesz wykożystać kominek z p.w do podgrzania wody do kąpieli z kominka z płaszczem wodnym?Jeżeli tak to taki piec odpada musisz zastosaować wiszący piec z zasobnikiem stojącym pod nim jeżeli kominek do c.o to taki piec jak najbardziej tak

kominek na pewno nie będzie z plaszczem wodnym, to wymaga duzego zasobnika, poza tym to droga sprawa a kominek po kilku latach nadaje się do remontu

na pewno będzie kominek z DGP + piec ISOTWIN F25

pozdrawiam

Witajcie, wczoraj serwisant uruchomił piec.Kaloryfery za chwilę były cieplutkie.Kocioł jest rzeczywiście bardzo cichy, słychać tylko szum wentylatora i pompy, nie drga i nie "bucha" przy zapłonie palnika.Serwisant tylko oświecił nas, że kominiarz namieszał strasznie z wkładem- :roll: za mała średnica, brak odprowadzenia skroplin :o , ale na szczęście do jutra nic się złego nie stanie :D (jutro ma przyjść kominiarz poprawić swoje dzieło). Jeżeli chodzi o wodę to jeszcze ze dwa miesiące muszą minąć zanim się wypowiem-przed nami jeszcze glazura w łazienkach.Kominka nie mamy w układzie. Ale jeżeli jest kominek w domu,to koniecznie musi być zamknięta komora spalania, bo piec będzie źle pracował.Oczywiście bedę doposywać moje nowe spostrzeżenia,pozdrawiam.

• 1 month później...
Witajcie, wczoraj serwisant uruchomił piec.Kaloryfery za chwilę były cieplutkie.Kocioł jest rzeczywiście bardzo cichy, słychać tylko szum wentylatora i pompy, nie drga i nie "bucha" przy zapłonie palnika.Serwisant tylko oświecił nas, że kominiarz namieszał strasznie z wkładem- :roll: za mała średnica, brak odprowadzenia skroplin :o , ale na szczęście do jutra nic się złego nie stanie :D (jutro ma przyjść kominiarz poprawić swoje dzieło). Jeżeli chodzi o wodę to jeszcze ze dwa miesiące muszą minąć zanim się wypowiem-przed nami jeszcze glazura w łazienkach.Kominka nie mamy w układzie. Ale jeżeli jest kominek w domu,to koniecznie musi być zamknięta komora spalania, bo piec będzie źle pracował.Oczywiście bedę doposywać moje nowe spostrzeżenia,pozdrawiam.

Czu możecie napisać jak tam Wasze piece "w praktyce".... koszty, eksploatacja, zużycie gazu, serwis, hałas....tochę już je użytkujecie.... :wink:

• 2 weeks później...

No i co? Jakie wrażenia z użytkowania tego pieca?

• 3 months później...
Gość M@riusz_Radom

TO dopiszę ;)

Co prawda mamy wersję C25 ale :

- piec cichy

- prosty w obsłudze

- tani

Pierwsze uruchomienie spowodowało zużycie 14m3 gazu na dobę do podgrzania wnętrza do temperatury 20.5 stopnia - jak dla mnie jest to zużycie do przyjęcia a samą decyzję co do zakupu tego pieca uważam za trafną.

Dodam jeszcze, że wybór materiałów na dom, dostawców, płytek, wykończenia, jest niczym w porównaniu do dylematów z dostawcą pieca gazowego :) To był ten element nad którym głowiliśmy się niemal kwartał ..

• 1 month później...
  • 3 months później...

Ja mam ten piec,pierwsze uruchomienie było we wrześniu i po 2 dniach musiał przyjechać serwis gwarancyjny.:evil:

Wyskoczył błąd F 2, diagnoza serwisanta - do wymiany jakis wentylator w układzie powietrzno- spalinowym. Minęły kolejne 2 dni - ponowna wizyta serwisanta ( problemy ze sterownikiem- piec grzał kiedy chiał :) lub nie grzał np wody uzytkowej jeśli nie były uruchomione grzejniki - diagnoza żadna, mamy go obserwować, możliwe, że warjuje sterownik)

Ogólnie szukałam długo pieca i opierałam się na poztywnych opiniach o tym kotle, moje pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne,piec jest cichy, szybko podgrzał kaloryfery, funkcje sterownika pogodowego super, ciepła woda w kranie na żądanie :)

Troche zniechęciły mnie jego awarie, zdaniem serwisanta miał kilka przypadków kiedy przy rozruchu padł właśnie wentylator, u nas doszły dodatkowo kłopoty natury chyba elektronicznej (sterownik warjuje)

Może jakiś niezły egzemplarz mi się trafił:)

Co do złuzycia gazu sie nie wypowiem, bo za krótko go mam.

Mam nadzieje , że wybrałam dobrze a kłopoty, które wystąpiły na początku juz się nie powtórzą.

• 2 months później...

Witam,

Pozwolę sobie podbić temat - w zasadzie zdecydowałem się na SD IsoTwin F25 - stąd serdeczna prośba o info szanownych użytkowników (także C25) jak to realnie jest z tą dostępnością ciepłej wody (kuchnia + 2 łazienki [wanna + 2 prysznice]). Daje radę?

• 1 year później...
Witam!! tez mam w planach zakup tego pieca do mieszkania chętnie poznam więcej opinii. Ps. czy ten piec można podłaczyć do komina do ktorego bedą podłaczone mieszkania na kilku piętrach( w moim przypadku 4 piętra, moje mieszkanie na 2 piętrze) system kominowy Schiedel najprawdopodobniej typ Multi.