Hugo26 03.09.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Witam Czytam forum i niewiele jest o kotłach saunier duval isotwin. Jestem zainteresowany zakupem kotła isotwin F25 (cena ok 4tys zł): http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/product1.asp?cn=BOILERS&st1=Kot%C5%82y+komfort&st2=Grupa+Isotwin+z+systemem+ISODYN+2+%2D+NOWO%C5%9A%C4%86+2008&st3=Zamkni%C4%99ta+komora+spalania&st4=ISOTWIN+F+25+H%2DMOD Domek z poddaszem ma pow. uzytkową 135m2, bez podłogówki, kominek z DGP, jedna łazienka kabina, druga wanna.Wg mnie w takich warunkach nie warto inwestowac w piec kondensacyjny gdyż i tak nie wykorzystam jego mozliwosci a koszt zakupu zwróci się po wielu latach. Czy lepszym rozwiązaniem nie byłby zakup zwykłego piecyka (o wysokim komforcie ciepłej wody *** i duzym zakresie modulacji 17-100%) ?Prosze o fachowe opinie. Z góry bardzo dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 04.09.2008 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 czy ma ktoś taki piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 04.09.2008 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 znalazłem 2 opinie, jak najbardziej pozytywne z wyszukiwarki ceneo:http://www.ceneo.pl/1249735 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninuśka 07.11.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Witam, mam taki piec na razie tylko zamontowany, może za tydzień, gdy podłączy gazownia licznik odpalimy go. Ten rodzaj pieca polecił nam doświadczony hydraulik. Ma być cichy, przede wszystkim oszczędny, bo podgrzewa tylko 42 litry, a nie 100 i więcej, w ciągy minuty ogrzewa 21 litrów, ponoć lepszy od kotła kondensacyjnego.Nasza wersja jest z zamknietą komorą spalania, bo piec wisi w pomieszczeniu, które będzie dość często używane.Moc ok.25 kW na 3 łazienki i ok.20 grzejników.Zobaczymy, czy się sprawdzi. .Czy w końcu zdecydowałeś się na ten kocioł?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 07.11.2008 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Hej ninuska:)jestem zdecydowany na ten piec, na dzień dzisiejszy nie znalazłem ciekawszej propozycji w tej ceniedlatego bardzo prosze podziel sie swoimi doświadczeniami jak tylko podłączysz piecykwysoki komfort ciepłej wody (***), duzy zakres modulacji (4,1-25kW), niewielkie zasobniki i przystepna cena przemawiają do mniepozdrawiam ciepłoHugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 08.11.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 a czy planujesz wykożystać kominek z p.w do podgrzania wody do kąpieli z kominka z płaszczem wodnym?Jeżeli tak to taki piec odpada musisz zastosaować wiszący piec z zasobnikiem stojącym pod nim jeżeli kominek do c.o to taki piec jak najbardziej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 09.11.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a czy planujesz wykożystać kominek z p.w do podgrzania wody do kąpieli z kominka z płaszczem wodnym?Jeżeli tak to taki piec odpada musisz zastosaować wiszący piec z zasobnikiem stojącym pod nim jeżeli kominek do c.o to taki piec jak najbardziej tak kominek na pewno nie będzie z plaszczem wodnym, to wymaga duzego zasobnika, poza tym to droga sprawa a kominek po kilku latach nadaje się do remontu na pewno będzie kominek z DGP + piec ISOTWIN F25 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.11.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a co w kominku z pw bedzie do remontu poi kilku latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 10.11.2008 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 a co w kominku z pw bedzie do remontu poi kilku latach? w zasadzie juz nic, będzie do wyrzucenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninuśka 16.11.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Witajcie, wczoraj serwisant uruchomił piec.Kaloryfery za chwilę były cieplutkie.Kocioł jest rzeczywiście bardzo cichy, słychać tylko szum wentylatora i pompy, nie drga i nie "bucha" przy zapłonie palnika.Serwisant tylko oświecił nas, że kominiarz namieszał strasznie z wkładem- za mała średnica, brak odprowadzenia skroplin , ale na szczęście do jutra nic się złego nie stanie (jutro ma przyjść kominiarz poprawić swoje dzieło). Jeżeli chodzi o wodę to jeszcze ze dwa miesiące muszą minąć zanim się wypowiem-przed nami jeszcze glazura w łazienkach.Kominka nie mamy w układzie. Ale jeżeli jest kominek w domu,to koniecznie musi być zamknięta komora spalania, bo piec będzie źle pracował.Oczywiście bedę doposywać moje nowe spostrzeżenia,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 13.01.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witajcie, wczoraj serwisant uruchomił piec.Kaloryfery za chwilę były cieplutkie.Kocioł jest rzeczywiście bardzo cichy, słychać tylko szum wentylatora i pompy, nie drga i nie "bucha" przy zapłonie palnika.Serwisant tylko oświecił nas, że kominiarz namieszał strasznie z wkładem- za mała średnica, brak odprowadzenia skroplin , ale na szczęście do jutra nic się złego nie stanie (jutro ma przyjść kominiarz poprawić swoje dzieło). Jeżeli chodzi o wodę to jeszcze ze dwa miesiące muszą minąć zanim się wypowiem-przed nami jeszcze glazura w łazienkach.Kominka nie mamy w układzie. Ale jeżeli jest kominek w domu,to koniecznie musi być zamknięta komora spalania, bo piec będzie źle pracował.Oczywiście bedę doposywać moje nowe spostrzeżenia,pozdrawiam. Czu możecie napisać jak tam Wasze piece "w praktyce".... koszty, eksploatacja, zużycie gazu, serwis, hałas....tochę już je użytkujecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 22.01.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witajcie, wczoraj serwisant uruchomił piec.Kaloryfery za chwilę były cieplutkie.Kocioł jest rzeczywiście bardzo cichy, słychać tylko szum wentylatora i pompy, nie drga i nie "bucha" przy zapłonie palnika.Serwisant tylko oświecił nas, że kominiarz namieszał strasznie z wkładem- za mała średnica, brak odprowadzenia skroplin , ale na szczęście do jutra nic się złego nie stanie (jutro ma przyjść kominiarz poprawić swoje dzieło). Jeżeli chodzi o wodę to jeszcze ze dwa miesiące muszą minąć zanim się wypowiem-przed nami jeszcze glazura w łazienkach.Kominka nie mamy w układzie. Ale jeżeli jest kominek w domu,to koniecznie musi być zamknięta komora spalania, bo piec będzie źle pracował.Oczywiście bedę doposywać moje nowe spostrzeżenia,pozdrawiam. No i co? Jakie wrażenia z użytkowania tego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.05.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 TO dopiszę Co prawda mamy wersję C25 ale : - piec cichy - prosty w obsłudze - tani Pierwsze uruchomienie spowodowało zużycie 14m3 gazu na dobę do podgrzania wnętrza do temperatury 20.5 stopnia - jak dla mnie jest to zużycie do przyjęcia a samą decyzję co do zakupu tego pieca uważam za trafną. Dodam jeszcze, że wybór materiałów na dom, dostawców, płytek, wykończenia, jest niczym w porównaniu do dylematów z dostawcą pieca gazowego To był ten element nad którym głowiliśmy się niemal kwartał .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 22.06.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Pytanko - czy ten piecyk można wykorzystać przy ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 22.06.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Mozna wykorzystac przy ogrzewaniu podlogowym. U mnie jest tak zrobione.U kuzyna piec tej firmy chodzi juz pare latek bez zadnych zarzutów i bezzastanowienia tez kupilem taki piecyk z dwoma zasobnikami do podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 22.06.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Mozna wykorzystac przy ogrzewaniu podlogowym. U mnie jest tak zrobione.U kuzyna piec tej firmy chodzi juz pare latek bez zadnych zarzutów i bezzastanowienia tez kupilem taki piecyk z dwoma zasobnikami do podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 12.10.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 WitamCzy są nowi uzytkownicy tego pieca? Proszę o wszelkie opinie, szczegolnie tych którzy już mająPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiekc 13.10.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja mam ten piec,pierwsze uruchomienie było we wrześniu i po 2 dniach musiał przyjechać serwis gwarancyjny. Wyskoczył błąd F 2, diagnoza serwisanta - do wymiany jakis wentylator w układzie powietrzno- spalinowym. Minęły kolejne 2 dni - ponowna wizyta serwisanta ( problemy ze sterownikiem- piec grzał kiedy chiał lub nie grzał np wody uzytkowej jeśli nie były uruchomione grzejniki - diagnoza żadna, mamy go obserwować, możliwe, że warjuje sterownik) Ogólnie szukałam długo pieca i opierałam się na poztywnych opiniach o tym kotle, moje pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne,piec jest cichy, szybko podgrzał kaloryfery, funkcje sterownika pogodowego super, ciepła woda w kranie na żądanie Troche zniechęciły mnie jego awarie, zdaniem serwisanta miał kilka przypadków kiedy przy rozruchu padł właśnie wentylator, u nas doszły dodatkowo kłopoty natury chyba elektronicznej (sterownik warjuje) Może jakiś niezły egzemplarz mi się trafił Co do złuzycia gazu sie nie wypowiem, bo za krótko go mam. Mam nadzieje , że wybrałam dobrze a kłopoty, które wystąpiły na początku juz się nie powtórzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 14.12.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam,Pozwolę sobie podbić temat - w zasadzie zdecydowałem się na SD IsoTwin F25 - stąd serdeczna prośba o info szanownych użytkowników (także C25) jak to realnie jest z tą dostępnością ciepłej wody (kuchnia + 2 łazienki [wanna + 2 prysznice]). Daje radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1027 23.02.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam!! tez mam w planach zakup tego pieca do mieszkania chętnie poznam więcej opinii. Ps. czy ten piec można podłaczyć do komina do ktorego bedą podłaczone mieszkania na kilku piętrach( w moim przypadku 4 piętra, moje mieszkanie na 2 piętrze) system kominowy Schiedel najprawdopodobniej typ Multi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts