Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie terenu - jaką lampę kupić?

Witolo

Recommended Posts

Witam

Chcialbym oswietlic teren przed domem, ulice poniewaz jak sie sciemni to jet u mnie ciemno jak .......

Zastanawiam sei co i gdzie kupic, myslalem o lampie ulicznej na słupie ok 3m. problem w tym ze takie lampy wystepuja jedynie na zarowki sodowe co jest bardzo kosztowne w utrzymaniu. Myslalem o żarówkach energooszczednych.

Moze ktos was podpowie mi co powinienem zrobic ewentualnie gdzie i za ile mozna kupic taka lampe.

pozdrawiam

Wszystko zależy od tego ile chcesz mieć światła przed domem i czy z jednego źródła czy z kilku.

Obecnie lampy sodowe są najbardziej wydajnym źródłem światła (max lm/W).

Niestety nie widziałem lamp sodowych małej mocy np.20-30W. Zaczynają się chyba od 150W, a to już spore koszty dla całonocnego świecenia:

0,150kW*0,40zł/kWh*12h*365=262,80 zł(roczny koszt energii przy 12h świecenia dziennie).

Wadą oświetlenia sodowego jest także nieprzyjemna barwa światła.

Możesz zastosować oświetlenie metalohalogenowe (nie mylić z halogenowym).

Na Allegro spokojnie kupisz gotową lampę 70W. Ođwietlenie to jest nieco mniej wydajne niż sodowe, ale i tak cechuje się dużą energooszczędnością.

Nie wiem ile masz terenu "przed domem", ale jeśli masz "przeciętnie" to zaręczam Ci, że lampa metalohalogenowa 70W spokojnie wystarczy.

Oświetlenie metalohalogenowe ma bardzo dobrą barwę światła.

Roczny koszt użytkowania takiej lampy to:

0,070kW*0,40zł/kWh*12h*365=122,64 zł (już nie powala na kolana)

Pozdrawiam

jeśli chcesz mieć oświetklenie koło domu całą noc to to ostatnie rozwiązanie będzie najlepsze. i najtańsze. Myślę że dobrze by było aby klosz w takiej latarni był ze szkła przeźroczystego i górą powinien posiadać odbłyśniki aby światło niepotrzebnie biło do góry, Może lepsza będzie latarnia z kloszem zwisającym wtedy świeci bardzie w dół i na boki