Witolo 03.09.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Witam Chcialbym oswietlic teren przed domem, ulice poniewaz jak sie sciemni to jet u mnie ciemno jak .......Zastanawiam sei co i gdzie kupic, myslalem o lampie ulicznej na słupie ok 3m. problem w tym ze takie lampy wystepuja jedynie na zarowki sodowe co jest bardzo kosztowne w utrzymaniu. Myslalem o żarówkach energooszczednych.Moze ktos was podpowie mi co powinienem zrobic ewentualnie gdzie i za ile mozna kupic taka lampe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 04.09.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 halogen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 04.09.2008 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 halogen moze byc troche za słaby, myslalem o żarówkach energooszcędnych lub ledach (chociaz lampoa ledowa jest bardzo droga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.09.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 halogen moze byc troche za słaby, myslalem o żarówkach energooszcędnych lub ledach (chociaz lampoa ledowa jest bardzo droga) hmmm jak halogen za słaby to energooszczedne dadzą rade? o ledach nie mówiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 04.09.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Wszystko zależy od tego ile chcesz mieć światła przed domem i czy z jednego źródła czy z kilku.Obecnie lampy sodowe są najbardziej wydajnym źródłem światła (max lm/W).Niestety nie widziałem lamp sodowych małej mocy np.20-30W. Zaczynają się chyba od 150W, a to już spore koszty dla całonocnego świecenia: 0,150kW*0,40zł/kWh*12h*365=262,80 zł(roczny koszt energii przy 12h świecenia dziennie). Wadą oświetlenia sodowego jest także nieprzyjemna barwa światła. Możesz zastosować oświetlenie metalohalogenowe (nie mylić z halogenowym).Na Allegro spokojnie kupisz gotową lampę 70W. Ođwietlenie to jest nieco mniej wydajne niż sodowe, ale i tak cechuje się dużą energooszczędnością.Nie wiem ile masz terenu "przed domem", ale jeśli masz "przeciętnie" to zaręczam Ci, że lampa metalohalogenowa 70W spokojnie wystarczy. Oświetlenie metalohalogenowe ma bardzo dobrą barwę światła. Roczny koszt użytkowania takiej lampy to:0,070kW*0,40zł/kWh*12h*365=122,64 zł (już nie powala na kolana) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 04.09.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 04.09.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 WitamMario_pab ma rację, światło lampy metalohalogenkowej jest ładnej barwy (białe) i wydajne.Lampy sodowe są 70W, 100W, 150W, 250W, 400W pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 04.09.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Ja mam lampę z czujką ruchu, kupiłem w Lidlu za 67zł, w dzień nie świeci powyżej 30 luksów, w nocy zapala się jak ktoś przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irkos 04.09.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 A ja kupiłem halogen 150W z czujnikiem ruchu za kilkanaście złotych. Tak go nastawiłem, że jak przyjeżdzam to zapala się na ok. pół minuty. Prądu idzie minimalnie, a jak ktoś przejdzie to zapala się (ślepa uliczka więc praktycznie zerowy ruch). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 04.09.2008 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 a co powiecie o takim rozwiazaniu: http://www.lampy-ogrodowe.pl/opisy/OGMW300.htm plus zarowka http://www.allegro.pl/item417364069_swietlowka_energooszczedna_polux_s_55w_300w_e27.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 05.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 jeśli chcesz mieć oświetklenie koło domu całą noc to to ostatnie rozwiązanie będzie najlepsze. i najtańsze. Myślę że dobrze by było aby klosz w takiej latarni był ze szkła przeźroczystego i górą powinien posiadać odbłyśniki aby światło niepotrzebnie biło do góry, Może lepsza będzie latarnia z kloszem zwisającym wtedy świeci bardzie w dół i na boki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts