darek_bochnia 03.09.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Witam wszystkich zainteresowanych budowaniem projektu "MANIA" z pracowni Horyzont. Nam udało się dostać pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy Wybraliśmy odbicie lustrzane z garażem, bez zmian. Chcemy budować z Maxa, strop wylewany. Zastanawiamy się nad poniesieniem ścianki kolankowej. Aha jeszcze zamierzamy zmienić koncepcje wejścia tzn filary tak jak w Sielance. Pozdrawiam i zachęcam do wypowiedzi na temat projektu. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATRYCJA I DARO 13.11.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 DZIEń DOBRY MY RóWNIEż MAMY ZAMIAR BUDOWAć TEN DOMEK LUB GIENIę ALE Z WEJśCIEM Z SIELANKI. DZIAłKę MAMY NA śLąSKU A GDZIE PAńSTWO BUDUJą. JEśLI MOżNA WIEDZIEć JAKIE ZMIANY PAńSTWO JESZCZE MAJą ZAMIAR WPROWADZIć ?POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_bochnia 15.11.2008 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Cześć Też zastanawialiśmy się z żoną nad Gienią. Byliśmy nawet oglądać jedną już postawioną ale Mania wydaje się nam lepsza. Przede wszystkim lepsze wykorzystanie przestrzeni. Będziemy budować pod Bochnią. Co do zmian chcielibyśmy wyprostować ławę - fundament w środku. Prawdę mówiąc chcemy budować zgodnie z planem, jeszcze nie wiemy co zrobić ze schodami, czy nie zostawić je na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATRYCJA I DARO 18.11.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 CZEść MY JEDNAK TEż CHYBA WYBIERZEMY MANIę. ZASTANAWIAMY SIę JESZCZE JAKI WYKONAć STROP, JA MYśLę, żE DREWNIANY BęDZIE TAńSZY, BO NIE MAMY ZAMIARU ADOPTOWAć PODDASZA TO CO JEST NA PARTERZE NAM WYSTARCZY. MAM PYTANIE JAK MYśLISZ JAKI BęDZIE KOSZT WYBUDOWANIA TEGO DOMU? POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszki 21.11.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Dziendobry też by na sinteresował koszt budowy takiej mani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_bochnia 29.11.2008 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Szczerze mówiąc jeszcze nie znamy całkowitych kosztów, mamy nadzieje zamknąć się w sumie 300tys zł. zobaczymy jak będzie Co do stopu to wydaje mi się że nie będzie wielkiej różnicy w cenie pomiędzy drewnianym a wylewanym betonowym. Niestety zima przyszła i my z fundamentem zamierzamy ruszać dopiero na wiosnę Pozdrowienia Darek i Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_bochnia 16.01.2009 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 A jednak w 2008 pierwsza łopata została wbita. Oczywiście wszytko na wariackich papierach ale się udało. 15 grudnia została wylana górna część fundamentów. W maju ruszamy na MAXA hehe mam miesiąc wolnego! Pierwsza zmiana w fundamentach tzn. aby konstrukcja była solidniejsza zamknęliśmy salon wokoło łącząc element kominka ze środkową ścianą nośną.Ukłony do majstra wydaje mi się że to dobry pomysł. Wszyscy straszyli że taki wielki dom ale fundamenty na to nie wskazują hehe Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATRYCJA I DARO 18.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 NO TO MOJE GRATULACJE JA JUŻ NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ KIEDY MY ZACZNIEMY. JEŻELI MOŻNA PODAJ KOSZT FUNDAMENTÓW I INFORMACJĘ CZY ROBILIŚCIE SAMI CZY ROBIŁA WAM TO JAKAŚ FIRMA POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_bochnia 24.02.2009 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Majster był z pomocnikiem do fundamentów plus rodzina do pomocy Ponieważ u nas jest glina fundament był tradycyjny, 1m w ziemie i jakies 70 cm ponad grunt, lity wylewany bez stopy (prosto w ziemię z poszerzeniem od spodu) . Nie szalowaliśmy od dołu tylko to co jest nad ziemią. Suma sumarum podsumowujac fundament wyszedl 15tys zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATRYCJA I DARO 25.02.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 WYDAJE MI SIĘ, ŻE TO ROZSĄDNA CENA . MY JESTEŚMY NA ETAPIE ZAŁATWIANIA PRĄDU I WODY MAMY NADZIEJĘ, ŻE DO LATA UDA NAM SIĘ WSZYSTKO ZAŁATWIĆ I NA PRZYSZŁĄ WIOSNĘ RUSZAMY:) CZEKAM NA DALSZE KOMENTARZE Z POSTĘPU PRAC, POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATRYCJA I DARO 26.02.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE A MIANOWICIE JAKIE ZMIANY I CZY W OGÓLE JAKIEŚ ZROBILIŚCIE W PROJEKCIE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN I DOROTA 21.03.2009 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam wszystkich "MANIA-ków" !!!!!My też najpierw wybraliśmy "Gienię", ale na szczęście w ubiegłym roku pojawiła się "Mania" i uznaliśmy,że ten projekt jest bardziej funkcjonalny i przemyślany(szafy w pokojach i brak słupów na poddaszu). W ubiegłym roku udało nam się postawić mury a lada moment zabieramy się za strop=czekamy na odrobinę wiosny...... Co do zmian:- przenieśliśmy spiżarnię od strony przedpokoju;- zrezygnowaliśmy z tylnej facjatki i tym samym wyjścia na taras (u nas to strona północna) ale zostawiliśmy tam spore okno;- wyjście na taras mamy na ścianie mniej więcej na przeciwko klatki schodowej;- a facjatkę z przodu przerabiamy na spory ganek;- na poddaszu zamarzyły nam się balkony po obu stronach;- a w dachu wychodzi nam 6 okien w tym jedno na klatkę schodową i najważniejsze: - podnieśliśmy ścianę kolankową o 2 maxy (tak nam doradził fachowiec od dachów) i wyciągnęliśmy dach w taki sposób żeby nie było wizualnej różnicy z projektem tzn. żeby dach "nie piał";- obniżyliśmy jętki (podobno te w projekcie są zbyt wysoko i nie spinają dachu tak jak powinny więc proponuję się upewnić u swoich fachowców). Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, chociaż i tak wszelkie zmiany powstają podczas budowy..... Pozdrawiamy i życzymy powodzenia M&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania13 13.06.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! Ciekawią mnie Wasze opinie na temat projektu Mania z pracowni Dom na horyzoncie. Wydaje mi się bardzo funkcjonalny: na dole nasza sypialnia, pokój do pracy i graciarnia, na górze pokoje dzieci. Denerwują mnie dwie rzeczy: nieustawny salon i elewacja frontowa: pięć okien, a każde inne! Co myślicie? http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=157&sid=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monak78 16.07.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 witam .poszukuje kogos kto prowadzi dziennik budowy "mani" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baniusia 18.07.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 witam, bardzo nam się podoba mania, proszę napiszcie coś o niej,może jakieś zdjęcia? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_bochnia 14.09.2009 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Niestety czasu na dziennik nie bylo, u nas juz stan surowy otwarty. Z reszta ruszamy na wiosne http://darokm.webpark.pl/domek.jpg (alt+p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monak78 19.09.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Śliczna ta Mania; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania13 23.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam wszystkich budujących Manię. Chciałabym odświeżyć wątek. W prezencie gwiazdkowym kupiliśmy sobie ten projekt. Zrobiliśmy w nim kilka zmian, które teraz w pocie czoła nanosi nasz architekt. 1. Wydłużyliśmy garaż i tam będzie kotłownia, ponieważ będziemy ogrzewać ekogroszkiem (nie mamy gazu). 2. Dawna kotłownia będzie połączona z łazienką w jedno duże pomieszczenie. 3. Zamknęliśmy kuchnię, wejście będzie z korytarza. 4. Kominek przenieśliśmy na drugą stronę salonu, żeby zrobić jeden duży komin (kominek razem z piecem). 5. Zlikwidowaliśmy daszek nad schodami wejściowymi i zaplanowaliśmy tam zadaszoną werandę o rozmiarach 1,7 na 5,8m. I tu jest właśnie mój największy problem: jak to będzie wyglądać? Bez tego daszka dom traci właściwie jedyną ozdobę. Będzie prosty aż do bólu. chciałam zrobić dwie lukarny oz frontu, ale mąż kręci nosem, że miał być tani dach i a tak to nie będzie. Czy te lukarny to taka droga sprawa? sama juz nie wiem, co o tym myśleć. Chcieliśmy prostoty, ale nie chciałabym, aby nasz dom wyglądał jak budynek gospodarczy. Co o tym myślicie? Czy "pobudowani" maniacy zechcieliby sie podzielić swoim doświadczeniem z budowy? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 27.02.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Witam wszystkich:) Bardzo podoba mi się projekt Mania i zastanawiamy sie nad budową takiego domu. Też chcielibyśmy kilka drobnych zmian wprowadzić, ale wszystko jest na razie w fazie przygotowań Na pewno przedłużylibyśmy garaż i z tyłu zrobili kotłownię. Chciałabym też wejscie do kuchni z holu. No i nie wiem co ze schodami Mam prośbę do osób, które juz wybudowały lub budują o zdjęcia domu zwłaszcza z wewnątrz Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 26.06.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Witam.Mogłabym prosić o zdjęcia mani? Mój mail: [email protected].Czy jest osoba, która już ten domek wybudowała i mogłaby mi podać koszta wybudowania takiego domku? Albo wysłać mi dokładny kosztorys?Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts