Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich zainteresowanych budowaniem projektu "MANIA" z pracowni Horyzont.

Nam udało się dostać pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy :D

Wybraliśmy odbicie lustrzane z garażem, bez zmian.

Chcemy budować z Maxa, strop wylewany.

Zastanawiamy się nad poniesieniem ścianki kolankowej.

Aha jeszcze zamierzamy zmienić koncepcje wejścia tzn filary tak jak w Sielance.

Pozdrawiam i zachęcam do wypowiedzi na temat projektu.

Darek

• 2 months później...

Cześć :)

Też zastanawialiśmy się z żoną nad Gienią.

Byliśmy nawet oglądać jedną już postawioną ale Mania wydaje się nam lepsza.

Przede wszystkim lepsze wykorzystanie przestrzeni.

Będziemy budować pod Bochnią.

Co do zmian chcielibyśmy wyprostować ławę - fundament w środku.

Prawdę mówiąc chcemy budować zgodnie z planem, jeszcze nie wiemy co zrobić ze schodami, czy nie zostawić je na później.

CZEść :)

MY JEDNAK TEż CHYBA WYBIERZEMY MANIę. ZASTANAWIAMY SIę JESZCZE JAKI WYKONAć STROP, JA MYśLę, żE DREWNIANY BęDZIE TAńSZY, BO NIE MAMY ZAMIARU ADOPTOWAć PODDASZA TO CO JEST NA PARTERZE NAM WYSTARCZY.

MAM PYTANIE JAK MYśLISZ JAKI BęDZIE KOSZT WYBUDOWANIA TEGO DOMU?

POZDROWIENIA

Szczerze mówiąc jeszcze nie znamy całkowitych kosztów,

mamy nadzieje zamknąć się w sumie 300tys zł. zobaczymy jak będzie :)

Co do stopu to wydaje mi się że nie będzie wielkiej różnicy w cenie pomiędzy drewnianym a wylewanym betonowym.

Niestety zima przyszła i my z fundamentem zamierzamy ruszać dopiero na wiosnę :)

Pozdrowienia

Darek i Ania

• 1 month później...

A jednak w 2008 pierwsza łopata została wbita.

Oczywiście wszytko na wariackich papierach ale się udało.

15 grudnia została wylana górna część fundamentów.

W maju ruszamy na MAXA hehe mam miesiąc wolnego!

Pierwsza zmiana w fundamentach tzn. aby konstrukcja była solidniejsza zamknęliśmy salon wokoło łącząc element kominka ze środkową ścianą nośną.

Ukłony do majstra wydaje mi się że to dobry pomysł.

Wszyscy straszyli że taki wielki dom ale fundamenty na to nie wskazują hehe

Pozdro

• 1 month później...

Majster był z pomocnikiem do fundamentów plus rodzina do pomocy :)

Ponieważ u nas jest glina fundament był tradycyjny, 1m w ziemie i jakies 70 cm ponad grunt, lity wylewany bez stopy (prosto w ziemię z poszerzeniem od spodu) . Nie szalowaliśmy od dołu tylko to co jest nad ziemią.

Suma sumarum podsumowujac fundament wyszedl 15tys zl.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich "MANIA-ków" !!!!!

My też najpierw wybraliśmy "Gienię", ale na szczęście w ubiegłym roku pojawiła się "Mania" i uznaliśmy,że ten projekt jest bardziej funkcjonalny i przemyślany(szafy w pokojach i brak słupów na poddaszu).

W ubiegłym roku udało nam się postawić mury a lada moment zabieramy się za strop=czekamy na odrobinę wiosny......

Co do zmian:

- przenieśliśmy spiżarnię od strony przedpokoju;

- zrezygnowaliśmy z tylnej facjatki i tym samym wyjścia na taras (u nas to strona północna) ale zostawiliśmy tam spore okno;

- wyjście na taras mamy na ścianie mniej więcej na przeciwko klatki schodowej;

- a facjatkę z przodu przerabiamy na spory ganek;

- na poddaszu zamarzyły nam się balkony po obu stronach;

- a w dachu wychodzi nam 6 okien w tym jedno na klatkę schodową

i najważniejsze:

- podnieśliśmy ścianę kolankową o 2 maxy (tak nam doradził fachowiec od dachów) i wyciągnęliśmy dach w taki sposób żeby nie było wizualnej różnicy z projektem tzn. żeby dach "nie piał";

- obniżyliśmy jętki (podobno te w projekcie są zbyt wysoko i nie spinają dachu tak jak powinny więc proponuję się upewnić u swoich fachowców).

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, chociaż i tak wszelkie zmiany powstają podczas budowy.....

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia M&D

• 2 months później...

Witam! Ciekawią mnie Wasze opinie na temat projektu Mania z pracowni Dom na horyzoncie. Wydaje mi się bardzo funkcjonalny: na dole nasza sypialnia, pokój do pracy i graciarnia, na górze pokoje dzieci. Denerwują mnie dwie rzeczy: nieustawny salon i elewacja frontowa: pięć okien, a każde inne! Co myślicie?

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=157&sid=5

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...

Witam wszystkich budujących Manię. Chciałabym odświeżyć wątek.

W prezencie gwiazdkowym kupiliśmy sobie ten projekt. Zrobiliśmy w nim kilka zmian, które teraz w pocie czoła nanosi nasz architekt.

1. Wydłużyliśmy garaż i tam będzie kotłownia, ponieważ będziemy ogrzewać ekogroszkiem (nie mamy gazu).

2. Dawna kotłownia będzie połączona z łazienką w jedno duże pomieszczenie.

3. Zamknęliśmy kuchnię, wejście będzie z korytarza.

4. Kominek przenieśliśmy na drugą stronę salonu, żeby zrobić jeden duży komin (kominek razem z piecem).

5. Zlikwidowaliśmy daszek nad schodami wejściowymi i zaplanowaliśmy tam zadaszoną werandę o rozmiarach 1,7 na 5,8m.

I tu jest właśnie mój największy problem: jak to będzie wyglądać? Bez tego daszka dom traci właściwie jedyną ozdobę. Będzie prosty aż do bólu. chciałam zrobić dwie lukarny oz frontu, ale mąż kręci nosem, że miał być tani dach i a tak to nie będzie. Czy te lukarny to taka droga sprawa? sama juz nie wiem, co o tym myśleć. Chcieliśmy prostoty, ale nie chciałabym, aby nasz dom wyglądał jak budynek gospodarczy. Co o tym myślicie? Czy "pobudowani" maniacy zechcieliby sie podzielić swoim doświadczeniem z budowy? Pozdrawiam!

• 1 month później...

Witam wszystkich:)

Bardzo podoba mi się projekt Mania i zastanawiamy sie nad budową takiego domu. Też chcielibyśmy kilka drobnych zmian wprowadzić, ale wszystko jest na razie w fazie przygotowań :) Na pewno przedłużylibyśmy garaż i z tyłu zrobili kotłownię. Chciałabym też wejscie do kuchni z holu. No i nie wiem co ze schodami :) Mam prośbę do osób, które juz wybudowały lub budują o zdjęcia domu zwłaszcza z wewnątrz :)

Pozdrawiam wszystkich :)

• 3 months później...