andrzejj_ 05.10.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 uzytkuje ktos taki kocioł? ocencie go...pozdrawiam andrzejj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 26.10.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Witam!Co prawda nie osobiście, ale ostatnio oglądałem taki kocioł na węgiel u znajomych. Chodzi już ok. 1,5roku i są z niego b. zadowoleni. Koszty ogrzewania i cwu b. małe. Jedyny minus to fakt, że trzeba dorzucić co jakiś czas worek z węglem. Znajomy na początku wrzucał po 20kg, teraz mówi, że doszedł do wprawy i wrzuca już po 35kg. A jeśli chodzi o kotłownię to nawet czysto - węgiel w workach, kotłownia raczej nie brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek 26.10.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 A jaki koszt takiego cacka ? I ile kosztuje taki worek wegla i na ile wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 26.10.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 cały piec coś około 4000zł - jak dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 28.10.2003 04:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 zakupiłem kocioł o mocy 25kW firmy HEF z Lubinca.Polski Kocioł ,polska automatyka i tak trzymać!..Koszty ogrzania budynku 200m2 przy pracy kotła non stop to ok 10zł na dobe a wiec OK.Kocioł godny polecenia !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 28.10.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Boże ...........czemu chcecie mną palić???? Pozdrawiam Groszek (ale nie węglowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 28.10.2003 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 A czy ktoś uzytkuje kocioł KTM Tilgnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2003 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 ....no nie ,jaja se robić z energii ,qrde balans:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2003 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 kocioł hef 25kW kosztuje brutto 6400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 30.10.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 a co z ciepłą wodą w lato przy takich kotłach.... ja mam właśnie ten dylemat albo gaz z butli albo piec na groszek węglowy .....?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 30.10.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Hefy mają dwa tryby pracy - zima (ogrzewanie + cwu) oraz lato (cwu) - podobno wtedy podajnik zasypuje się raz na 1,5-2 tygodnie. Tak przynajmniej twierdzi mój instalator - jednak własne doświadczenia z tym kotłem (25 KW bez dodatkowego paleniska) zacznę gromadzić dopiero od połowy listopada - wtedy mają go u mnie zamontować. Ciekaw jestem, czy rzeczywiście latem będzie ta cwu po tak małych kosztach - jeśli tak, to mogę sobie odpuścić planowaną pierwotnie termę... Pozdrowienia A przy okazji - kupujecie eko-groszek luzem czy w workach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Witam,Czy moglibyście mi powiedzieć, gdzie się kupuje taki węgiel (eko-groszek) w okolicach W-wy? Jak on wygląda? Ile kosztuje?Rozumiem że w workach drożej, ale chyba powinno być trochę czyściej. Problem w tym, że chyba mało kto w dzisiejszych czasach zna się na węglu, kotły są podobno bardzo czułe na jakość.Taki węgiel to tanie ogrzewanie, ale nie jestem pewien czy to dobra myśl - przeraża mnie trohę ilość roboty jaką trzeba w to włożyć.Czy ktoś byłby mnie w stanie przekonać? (Dla ulatwienia podam że gazu z sieci brak, więc albo propan albo olej - obydwa pieruńsko drogie).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 30.10.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Mirek, eko-groszek można kupić w większych składach węglowych, ale zawsze istnieje ryzyko, że nie będzie on najwyższej jakości (na niektórych składach to prawdziwe cuda się dzieją). Najlepiej jest zapytać o to instalatora kotła polecanego przez producenta. "Mój" ma własnego dostawcę, który groszek podobno przywozi bezpośrednio z kopalni - w cenie dobrego, wysokogatunkowego węgla. Dzięki temu, teoretycznie, instalator nie ma problemów z niepotrzebnymi wezwaniami w ramach serwisu gwarancyjnego a właściciel nie wyrzuca ziemii, kamieni i innych ciekawych rzeczy razem z popiołem...Co do przekonania Ciebie - decyzję musisz podjąć sam - zastanów się jeszcze nad piecami na zgazowanie drewna lub samozaładowczymi na pellets (pelety). Ja zamówiłem eko-groszka - bo obecnie mogę zainwestować trochę w instalację ale nie mam pewności stałej pracy w przyszłości - stąd eksploatacja ogrzewania musiała być jak najtańsza. Jeśli natomiast pojawi się gaz ziemny - będę mógł się szybko przerzucić. Radzę tylko znaleźć dobrego instalatora, bo ogrzewanie takie może być wygodne, jeśli się je dobrze wykona (wpakuje odpowiednią ilość automatyki).Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 31.10.2003 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 a co z ciepłą wodą w lato przy takich kotłach.... ja mam właśnie ten dylemat albo gaz z butli albo piec na groszek węglowy .....?????????? Magda,pomysl o bateriach slonecznych i zasobniku CWU o dwoch wezownicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 31.10.2003 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Hefy mają dwa tryby pracy - zima (ogrzewanie + cwu) oraz lato (cwu) - podobno wtedy podajnik zasypuje się raz na 1,5-2 tygodnie. Tak przynajmniej twierdzi mój instalator - jednak własne doświadczenia z tym kotłem (25 KW bez dodatkowego paleniska) zacznę gromadzić dopiero od połowy listopada - wtedy mają go u mnie zamontować. Ciekaw jestem, czy rzeczywiście latem będzie ta cwu po tak małych kosztach - jeśli tak, to mogę sobie odpuścić planowaną pierwotnie termę... Pozdrowienia A przy okazji - kupujecie eko-groszek luzem czy w workach? pewnie ze luzem-bo taniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 31.10.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 no dobra ... a co z kuchnią ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 31.10.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Z kuchnią??????????!!!!!!!!!!???????? Jak to należy rozumieć? Do gotowania mam zamiar używać kuchenki elektrycznej - angielki na węgiel to nie moja specjalność. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Mam Hef'a od ok. 2 miesięcy. Na razie wszystko wygląda dobrze. Dom jest w trakcie wykańczania, więc nie jedzie jeszcze pełną parą. Węgiel kupuje (kupiłem) w workach. Na składzie krzywili się, że muszą workować i ładować. Policzyli sobie za usługę z dowozem 110 zł. Nie mało, ale węgla było prawie 5 ton. Za to w kotłowni jest czysto i mniejszy problem z ładowaniem. Chociaż... w niektóre worki załadowali ponad 50 kg. więc jest pewien kłopot. Ale raz na parę dni przeżyję. Wodę też mam zamiar poza sezonem grzać w piecu. Naturalnie wszystko zweryfikuje czas. Aha. Co do węgla są różne rodzaje groszku. Instalator mówił mi, że najlepszy jest z kopalni "Julian". Miałem kilka worków innego groszku i podobno był zbyt kaloryczny. Nie wiem na czym to polega, ale faktycznie nie spalał sie do końca tylko topił i żużlował i przez to było dużo więcej popiołu. Tak więc przed kupnem większej ilości warto zrobić próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 31.10.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Znalałem kilka informacji odnośnie węgla (s. 10). Gościu, ile płaciłeś za tonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts