Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrać do domu 130 mkw ?? proszę o porady

voran

Recommended Posts

Witam. Właśnie rozpoczynamy z żoną budowę domku jednorodzinnego z projektu pracowni Archon. Jest to ten domek:http:// http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_2_(G2)/m479701e84a840 czyli dom w Rododendronach 2 G2. Zmieniliśmy konstrukcję ściany zewnętrznej na pustak Wienerberger Porothem 30 P+W (zamiast 25) oraz 10 cm styropianu w kropki. Chcemy zbudować do tego kominek w salonie z nadmuchami ciepłego powietrza oraz w miarę możliwości panele słoneczne. Proszę o poradę jaki piec wybrać do takiego domu. Ja zastanawiam się nad piecem na eko-groszek lub na olej ok 22 Kw. Czy któreś z tych rozwiązań będzie dobre ?? Proszę o podpowiedzi. Dzięki :-)

Sprawdź cene eko-groszku. 2 lata temu kosztował 350-400 PLN/ tonę a teraz dochodzi juz do 800 i cena będzie jeszcze wyższa. Kotłownie na eko-groszek stana się za chwilę jak te na olej - b. drogie.

Witam. Na pewno ogrzewanie grzejnikowe, w łazience jedynie maty grzejne pod klejem, a w salonie na dole kominek i cieple powietrze rozprowadzone do gabinetu, salonu i jadalni. Myslimy tez nad gazem, ale gaz mamy ok 100m od dzialki wiec sam koszt przylacza wysoki....

Witam. Na pewno ogrzewanie grzejnikowe, w łazience jedynie maty grzejne pod klejem, a w salonie na dole kominek i cieple powietrze rozprowadzone do gabinetu, salonu i jadalni. Myslimy tez nad gazem, ale gaz mamy ok 100m od dzialki wiec sam koszt przylacza wysoki....

maty grzejne to chyba elektyczne..........

Sprawdz w gazowni ile wyniesie Cie przyłacz gazu. Ja za swój ~65mb płaciłem 2900zł bez pary groszy.

Ja bym instalowął gaz nie wymyslał innych sposobów. Zreszta mam tak:)

za 139m2 za ubiegła zime zapłaciłem za CO, CWU i gotowanie 1600zł do tego rekracyjnie kominek.

Z wątków na tym forum wynika ze za ekogroszek zapałciłbym podobnie , no moze 200zł mniej (przy cenie 500zł/tona)

Ten projekt nie ma kotłowni (pomieszczenia) na kocioł na paliwa stałe - to też należy wziąc pod uwagę.

Pomieszczenie na kotłownie jest, powiekszone kosztem łazienki i będzie miało ok 6mkw. Wiec piec na groszek z zasobnikiem się zmieści. Koszt przyłącza gazu u nas będzie kosztował ok 8 000 zł

• 4 weeks później...

Moim zdaniem, jeżeli jest dostęp do sieci gazowej to nie ma co

kombinować, tylko ogrzewać się gazem. Zaletą jest bezobsługowość i

stosunkowo niskie koszty. Sposobem na obniżenie kosztów może być

tradycyjny kominek (jeżeli masz dostęp do taniego i suchego drewna)

lub kominek na pellet.

Ale jeśli nie ma gazu z sieci to jest problem. Jeśli Cię stać, to

gaz z butli (bezobsługowość) plus dogrzewanie jak wyżej, albo kocioł

C.O. na pellet plus jak wyżej.

W żadnym razie nie ekogroszek (brud, smród i żużel).

Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem pelletu, ale jeśli może być gaz z

sieci, to chyba nie ma co dla tych kilku złotych oszczędności się

poświęcać, lepiej zainwestować w docieplenie budynku i rekuperację.

• 5 months później...