Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek czyli Cedryka komentowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj

Bardzo fajny projekt. Osobiście nie patrzyłabym tylko na wygodę - wam też się musi podobać, a to co się podoba nie jest zawsze wygodne (wygodne jest linoleum na podłodze i plastikowe obrusy - ale szczerze - chyba nikomu to się nie podoba). Zawsze możesz zrobić niewielki schodek - będzie tak jak się podoba i nie specjalnie będzie przeszkadzać ;)

Co do ekipy za bardzo nie pomogę. Wiem że na najtańszych trzeba uważać ale nie zawsze droższy jest lepszym od tańszego ;) - tak samo to że ktoś dużo gada i wydaje się że mądrze nie znaczy że jest fachowcem (jako że się nie znasz to pewnie dużo może ci naopowiadać ;) ) - sama jeszcze nie szukam (kto wie - może powinnam).

Tak czy inaczej życzę powodzenia :D

ps. Mogę Cię "pocieszyć" że ja na razie nie spotkałam nikogo kto by budował mój ewentualny domek ;)

Monika nie wiem jaka dokladnie ma powierzchnie ten twoj domek ale widze ze jest zblizony do naszego.

Jesli chodzi o robocizne to wydaje mi sie, ze 50 tys to chyba troszke za duzo.

http://www.archeton.biz/projekt/Cedryk-537-100-opisogolny-c71af40755c18306c40842149adbc598

Adres do projektu ;)

Dobrze jest dawać linki bo potem ludzie mówią że "nie wiedzą, ale wydaje się" - a to mało precyzyjne i dziwne wnioski mogą wychodzić ;)

Dzięki za linka do projektu. Nasz domek będzie miał około 150m2 powierzchni użytkowej. Przypominam, że dodajemy garaż a nad garażem powstanie pokój.

Dokładne wymiary podam w dzienniku, może wieczorem jak i zdjęcia ze zmianami ale akurat dziś mąż wymyślił remont mieszkania więc trochę czasu brak.

Witaj,

Budujemy HG-C3 http://www.hgatelier.com.pl/c3/index.html

wiesz jak wygląda bo byłaś u nas w galerii.

Jest podobny, ale wasz projekt też jest fajny, funkcjonalny ,poddasze standardowe ale bardzo podoba mi się parter:)

Kwestia wyboru ekipy jest zawsze trudna. Nasi sąsiedzi mieli do podobnego domku ekipę za 30 tys ale pod koniec musieli ich szukać po mieście;)

My mamy ekipę za 45 tys (robią domek, tarasy, schody i więźbę) i jest to ekipa polecona przez znajomych. Naprawdę super, nie doczytałam skąd jesteś ale jeśli okolice Łodzi to mogę ich polecić z czystym sumieniem. Mój mąż jest kierownikiem budowy, tak więc zna się na rzeczy i do tej pory miał dosłownie kilka drobiazgów do wyjaśnienia z panami, robią szybko, czysto i "pod linijkę":)

Myślę że warto zapłacic więcej i mieć spokój , no i pewność że nie trzeba będzie poprawiać.

Pozdrawiam

K.

• 3 weeks później...

Witaj

Świetnie, że mnie tu odnalazłaś. Tak faktycznie czyżby nikt poza nami Cedryka nie budował? Przyznam się, że projekt faworyt męża ale to bardzo dobry projekt. Funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń i dość spore jak na taki domek(piszę tak bo mój faworyt był nieco większy, ale pomieszczenia miał tej samej wielkości). Fajna sprawa jeśli chodzi o komin - z jednej strony kominek z płaszczem wodnym a z drugiej piec czy kocioł, jeśli zakładasz ogrzewanie inne niż gazowe (mało kosztowne rozwiązanie w instalacji hydraulicznej).

Przy wyborze ekipy nie pomogę bo się zawzięliśmy i staramy się sami budować - jak będzie czas pokaże.

Jeśli nadal będzie tak jak zakładam, to pewnie nas wyprzedzicie z budową :D .

W każdym razie dobrze, że możemy się doświadczeniem wymienić przecież budujemy ten sam dom :D

Pozdrawiam serdecznie i pozostaję w kontakcie.

• 3 weeks później...

Hej

Zdecydowaliśmy się na tę najtańszą ekipę. Powody opisałam w dzienniku. W tym tygodniu mamy podjechać do niego na budowę i dogadać się co do spotkania itp.

Nie wiem zupełnie jak to ma wyglądać, umowa itp. Co tam musi być, czego nie?

Co do wody, to nie wiem. Jeżeli nic nie zrobią to będziemy musieli sobie jakoś poradzić. Więc albo przywożenie wody w beczkach jak sąsiad niżej albo poprostu studnia, tylko kto wie jak ta woda głęboko zalega :)

Monia wlasnie przeczytalam o dziurach na dzialce :lol: myslalam ze padne ze smiechu hahaha

Musisz sie dogadac z ekipa co i jak dokladnie.

W umowie ujmij najlepiej wszystko dokladnie i szczegolowo: terminy, platnosci, kary itd. My mamy bardzo ogolna umowe, mam nadzieje ze nie bedzie potem zadnych problemow...

Co do wody to z tego co wiem, jesli masz dzialke wysoko polozona npm to moze byc problem z woda... no ale coz, skoro nie chca Ci podlaczyc trzeba myslec do dalej :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...