Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek czyli Cedryka komentowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lepiej już nic nie mówić... No niestety nie udało się wystartować w marcu. Architekt się spóźnia, a nam nie pozostaje nic innego tylko czekać :)

Tamtem wątek pisałam dawno i tak sobie myślałam "Mamy 50tys. uzbierane więc może warto zaczynać". Reczywistość jest jednak inna i brutalna. Zakupy zrobione i 50tys. już nie ma :( więc tamtem wątk przynajmniej dla mnie jest już nieaktualny.

Budowa kosztuje i to sporo, a zakupy poboczne pożerają masę kasy :evil:

Tak czy siak jak tylko dostaniemy PnB to ruszamy, na razie bez kredytu. Kredyt pewnie dostaniemy gdzieś koło czerwca.

to i ja się przywitam,

bardzo ładnie wygląda Wasz domek z obniżoną ścianką, pomysł zlikwidowania balkonu też popieram, zawsze to taniej gdy się ostro liczy koszty, łatwiej-potencjalny mostek termiczny, a i moim zdaniem ładniej przy wstawieniu dużych drzwi z barierką

trzymam kciuki z rychłe rozpoczęcie budowy

pozdrawiam

Witaj,

Ja się wyłamię. :lol: Proponuję nie obniżać ściany kolankowej, a wyciągnąć nieco dach.Dzięki temu pokoje na górze będą bardziej ustawne i zwiększysz powierzchnię użytkową pomieszczeń. Doradzam także zadbanie o strych. U nas jętki są na wysokości stropu poddasza, a trójkąt utworzony przez jętki i połacie dachowe dał nam całkiem spory strych. Idealne miejsce na szpargały, zwłaszcza że nie mamy piwnicy.

Co do balkonów, to mając ogródek, są zbyteczne. Stanowią jedynie element urozmaicający bryłę budynku. Pomysł z likwidacją balkonów i pozostawieniem dużych okien uważam za dobry.

Ogólnie projekt mi się podoba. Choć ostateczny wygląd będzie zależał od dobranych kolorów dachu, rynien i elewacji. Jak się okazuje to ma duże znaczenie

Dziękuję za uwagę. Ściankę obniżamy, a właściwie jest już obniżona więc tak zostanie. Balkon jest usunięty.

Stryszek będzie, na środku i tak będzie pełna wysokość więc taki w zupełności nam wystarczy. Pokoje na górze są duże więc mam nadzieję, że da się to wszystko ustawić. Nasza ścianka po zmianach będzie miała ok. 115cm więc nie taka mała.

A tak poza tym to wszystkonam się nadal gmatwa, muszę to opisać w dzienniku ale takich zlych wieści to nie cche się opisywać nawet :(

Witam

Nie bardzo wiem po co chcesz ruszać ścianę kolankową i coś z nią kombinować do wysokości 115????? Przecież w projekcie ma ona 118 cm :o No chyba, że bardzo chcesz

A po za tym ruszenie wysokości owej ścianki "w dół" bez zmiany szerokości okapów i kąta dachu będzie skutkował brakiem doświetlania pokoi na dole pod pewnymi kątami ( okapy "opadną" na parter ), zmianą wysokości kominów, zmianą konstrukcji więźby dachowej ( a co z portfenetrem? )

wysokość 140 ( pewnie ta cię przeraziła ) to wymiar pomiędzy poziomem piętra a łączeniem krokwi ze "ścianą"

piszę bo mam właśnie przypadkiem "pod ręką" taki projekt :lol:

balkon - to zawsze takie użyteczne nic, a jednak zawsze cieszy 8)

nie myśl o mostkach termicznych, złożoności konstrukcji.... balkon to balkon!

( a pod czym będzie ślubny wył do księżyca serenady??? :lol: )

z pozdrowieniami

P.S pisał inwestor

My myślimy inaczej.

W projekcie mamy wysokość samej ścianki 118cm. Do tego należy dodać wysokość murłaty 25cm czli razem ścianka po stronie wewnętrznej będzie miała 143cm. Do tego należy dodać podlogę, w projekcie 8cm. Czyli cała ścianka od strony wewnętrznej będzie miała 151cm.

My chcemy zmniejszyć całość o jeden pustak czyli o 25cm więc nasza ścianka od wewnątrz będzie miała 126cm. Od tego musimy odjąć podłogę ok. 10cm u nas. Stąd wynik 115cm.

Pewnie po obudowaniu płytami gipsowymi będzie jeszcze wyższa.

Z doświetleniem nie powinno być problemu gdyż górna granica dolnych okien jest 55cm niżej niż strop.

Mamy wprowadzony projekt w Archicadzie (jak widać w dzienniku) i nie ma problemu ze światłem.

Czekamna kolejne uwagi i dziekuję za wskazówki.

• 3 weeks później...

A więc sprawa wygląda tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/q6Jla0BheI9CN9FtSB.jpg

My jak na razie wjeżdżamy tą "drogą nie naszą". Według planu zagospodarowania mamy wjeżdżać drogą gminną ale tam w tej chwili praktycznie drogi brak. Przy kupowaniu działki sprzedawca mówił nam, że będziemy mogli bez problemu wjeżdżać "drogą nie naszą" ale teraz wiadomo... działki sprzedane i co on może. Póki co nikt drogi nie zamyka ale boję się co będzie w czerwcu na przykład.

Najbardziej żałuję, że nie możemy zacząć razem z tym sąsiadem, byłoby naprawdę dużo prościej.

Co do architekta to przyznaję, że czasem już mi się płakać chce :cry:

Monika - co do drogi - radzę zmienić furkę na terenową (mieszkam tu jakieś 9 lat).

Co do gazu... hmmm... pamiętam jak w '39-tym...ups sorki to było raptem parę lat temu - było w tej sprawie spotkanie. Pogadali, pościemniali i gazu nawet na horyzoncie nie widać.

Co do gruzu na drogę -kurna dajcie namiary, bo sam bym troszkę zaniedługo (po kopaniu kanalizy) potrzebował.

Co do księgi wieczystej - podeślij na priv jej nr z opisem problemu - zobaczę co się da zrobić.

A teraz idę w kimono, bo troszkę pohasałem na koncercie IRA w Gdyni dziś. A z rana trza "makarony kłaść". ;)

Aha - co do różdżkarza - a nie lepiej uderzyć do gminy i ich mapek wysokościowo-coś tam, z naznaczonymi warstwami?

Sam miałem jaja z wodą gruntową (moje szambo pływało(szczelne zamówione w firmie ze stabilizatorami), a sąsiad (ok. 20mb dalej) wykopał dziurę i je po prostu wymurował).