Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moja dracena

Teska

Recommended Posts

Teska,nie napisalas jak wygladaja te stworzonka?

Jesli zeruja na spodzie liscia ,moze to byc welnowiec,a jesli sa to biale mikroskopijne muszki, to z pewnoscia- maczlik.

Wiekszosc szkodnikow mozna zwalczac domowym sposobem,stosujac roztwor do opryskiwania:20g szarego mydla,10ml denaturatu i 1l wody.

Podalam przepis z ksiazki o pielegnacji roslin.

Ja jednak jestem zwalenniczka gotowych preparatow,ktorych obecnie jest ogromny wybor i zazwyczaj sa wszechstronne.

Bardzo dobre sa wszystkie srodki Bayera,poniewaz nie pala lisci.

Koniecznie zmien ziemie ,doniczke umyj w goracej wodzie ,poniewaz w ziemi moga rowniez znajdowac sie pasozyty.

Acha, zamiast szarego mydla mozesz zastosowac plyn do zmywania naczyn.

• 3 weeks później...

Teska. Przędziorki nie lubią wilgoci. Spróbuj ją, orócz zmywania zraszać prysznicem, ale bez przesady, bo draceny nie lubią zbytnio wilgoci. Ale jak ziemia przeschnie możesz zraszać zamiast podlewania.

Podobno na przędziorki dobry jest Talstar firmy Target (albo odwrotnie). Możesz zastosować podlewanie roztworem równolegle z opryskiem.

Życzę wytrwałości.

Powodzenia

Teska

my także mieliśmy przędziorki na naszych kwiatkach :evil: koniecznie kup spray firmy "bayer". Działa rewelacyjnie! Nie zrażaj się tylko jeśli za pierwszym spryskaniem nie podziała...ale ręcze że drugie, trzecie je dobije. Ja swoje kwiatki uratowałam. Nie próbuj tylko żadnych innych środków...stosowałam ich mnóstwo i szkoda tylko czasu.

Powodzenia

Justa