Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika "GULIWER pewnego Tysona"

Tyson

Recommended Posts

Hej Havena,

u nas strop, ze tak powiem, sie uklada :), dodatkowo zasadzono nam w domku las :)

Beton do zalania stropu mamy zamowiony na poniedzialek wiec znowu juz od poczatku tygodnia bedzie imprezka :) Oczywiscie serdecznie zapraszam :) Jedyny minus wylania stropu to, to ze jest to czas na rozliczenie sie z wykonawca :D

Dachowki jeszcze nie wybralismy ...hahahah... ale juz (chyba :)) zdecydowalismy sie na okna.

Pozdrowionka

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć pracy.

Co mam napisać? Jeśli my idziemy jak burza, to co o Was napisać? Tornado? :lol:

Gratuluję postępu. Miałem kilka dni wolnego od pisania w związku z chwilowym (kilkudniowym) brakiem internetu. Dziś postaram się to nadrobić. Przynajmniej częściowo. Co do pogody, nie narzekam. Jak na listopad ciepło, słońce ... tfu, żeby nie zapeszyć.

Wczoraj zalali nam strop nad piwnicą, za kilka dni pewnie znowu pociągną do góry.

Pozdrawiamy i cóż... pogody życzymy :)

Tyson- zwróć uwagę że kanaliza z kibelka z parteru nie ma tzw. wywiewki. Polega to na wyciągnięciu pionu kanalizacyjnego ponad czapę kominową i zakończenie jej kapturkiem żeby gazy miały się gdzie ulatniać. Co do wentylacji tego kibelka na parterze- trzeba chyba lekko poprzestawiać kominek albo dołożyć dodatkowy kanał przy kominie przy kuchni a wentylację z wc dociągnąć leżakiem pod sufitem np ze spiro.

Czy w projekcie konstrukcji są ukazane obliczenia obciążenia stropu? pytam bo będę celował w zamianie stopu na filigran.

pozdrawiam serdecznie

Soltissimus - poki co idzie nam dobrze, ale niestety juz sie mrozy zaczely i pewnie snieg przyjdzie wiec troche zwolnimy. Wam idzie tez niezle, wkoncu juz jeden strop macie za soba :)

Havenka - strop zalany, dzisiaj dodam zdjecia bo wczoraj nie dotarlam do domku ze wzgledu na bloto. Grucha sie zakopala i mamy troszke poryta dzialke. Zreszta nie zalapalam sie na zalewanie z gruchy :) i udalo mi sie tylko sfotografowac autko jak juz wyjezdzalo. Wiem jeszcze ze mamy juz balkon, wiec zaraz zbieram sie wszystko obejrzec.

Stazee - kominka nie przesuwamy, nie dokladamy tez kanalu bo jest on juz i tak tak wielki ze wchodzi 50 cm w glab kuchni i jeszcze wystaje w salonie wiec niestety ten pion chyba jednak bedzie szedl za drzwiami w garderobie :) Nasz wykonawca jeszcze kombinuje co z tym zrobic, przekaze mu Twoje spostrzezenia:). Dam znac jak sie sprawa rozwiaze.

Projektu mi jeszcze nie oddano wiec sprawdze te obciazenia stropu pozniej. Wiem tylko tyle, ze musielismy dobudowac slup ktory bedzie czesciowo w scianie miedzy malym pokojem a salonem i bedzie troszke wystawal za drzwiami w malym pokoju oraz podciag, bo strop byl jakos tak zaprojektowany ze przy terrivie lub leierze bylo to konieczne, wykonawca tlumaczyl to tym, ze schody nie mialyby sie na czym opierac...

Ależ idzie. Tak 3mać :) Tak sobie myślę, że jak Boby tak szybko murują, to znaczy, że szybko się poruszają. A skoro tak, to ruch powietrza jest większy. To w połączeniu z ciepłotą ciała sprawia, że mamy coś na kształt ruchomej farelki, czyli ... NIESTRASZNE SĄ NAM MROZY :)

Oby tak dalej i powodzenia :)

WItajcie!

Soltissimus - masz racje, nasi ponosili ostatnio na gore pustaki i beton bo troche z gruchy zabraklo, wiec od poniedzialku sa niezle rozgrzani. Chyba dzieki temu tak wczoraj tak szybko pracowali :)

Havena - jakos ostatnio maja powera hehe wiec prace ida neizle... Zobaczymy jak dlugo bo snieg ma juz byc od soboty hehe wiec moze bedzie tak, ze dalej ruszymy z Toba na wiosne ;)

U nas na budowie ciagle wieje wiec teraz jak siedza juz u gry to pewnie dlatego tak szybko robia, bo z zimna wytrzymac nie moga i chca sie zaslonic sciankami :)

Wykonawca mowi ze do 10 grudnia niby zamkna domek:) hehe zobaczymy jak to bedzie...

Pozdrowionka!

ULALA. Już za chwileczkę, już za momencik...

Kiedy my tak będziemy? Mam nadzieję, że pogoda się poprawiła u Was co najmniej tak jak u nas. Dziś było nad wyraz fajowo, a jutro też ma być niezgorzej :)

A wiecha murarska była? Mnie juz poinformowali, że będzie murarska i ciesielska. Chyba umrę...

Pozdrawiamy