Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sybilla Sybill 2 Sybilla3 Posadów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z kabin, których zdjęcia zamieściłeś 2 post wcześniej podoba mi się najbardziej Ravak ESKR2. Co do ustawienia jej w łazience co do rury kanalizacyjnej to dla to czarna magia.

Te sanplast i new trendy też fajne, ale w tej Ravak podoba mi sie to ze drzwi otwierają się środka, to chyba dobre rozwiązanie w małych łazienkach.

Nic więcej na temat tych kabin nie jestem wstanie ci napisać, oprócz tego czy mi sie podobają czy nie, ponieważ ja przy wyborze kabiny kierowałam sie niestety przede wszystkim ceną.

płacę za schody z montażem - 5.800,00zł Jest to cena bez poręczy.
a my płacimy za schody bukowe (z parteru na piętro) wraz z poręczą (proste tralki z metalowymi wstawkami, całe drewno od stolarza) oraz małą balustrada na piętrze: 7.500 zł. Do końca czerwca powinienem mieć je zamontowane...

• 2 weeks później...

Witam po bardzo długiej nieobecności.

Już prawie zapomniałam o forum.dziś tu zajrzałam i jestem w szoku jakie macie postępy w budowach a raczej w wykańczanu waszych domków.My jesteśmy do tyłu,przez okres zimowy nic sie na budowie nie działo.W kwietniu przyszła na swiat nasza druga córeczka i dopiero teraz dopiero zdecydowaliśmy sie na kredyt i znowu prace ruszyły.W tym tygodniu wylewki potem malowanie i płytkowanie. Kuchnie mam na koniec śierpnia mieć gotową mam projekt gotowy oraz projekt łazienki jeśli ktoś byłby zainteresowany inspiracjami to moge dodać fotki dziś dodam kilka z budowy.POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE PIĘKNE TE WASZE DOMKI :)

http://images39.fotosik.pl/912/96049f039d16f016m.jpg

http://images41.fotosik.pl/912/24995c1f7a4f6065m.jpg

Hej, zaczynam wykańczać 'Posadów'. Lada dzień wchodzą tynkarze a mam problem z drzwiami - może coś poradzicie.

chodzi mi o drzwi:

1. z garażu do domu - jakie daliście futryny? metalowe obsadzane przed tynkowaniem, czy te drewniane z opaską? w która stronę się otwierają - z tego co widzę w sibilla2 jest do środka domu - a nie lepiej aby otwierały się na garaż?

2. w piwnicy w miejscu pomiędzy kominami - ja mam systemowe, więc nie za bardzo jest w co się wkręcić aby futrynę obsadzić, dodatkowo nie ma nadporoża, więc nie wiem jak to obsadzić przed tynkarzami. a może niech tynkują a potem dać drzwi opaskowe? tylko tak do piwnicy to trochę szkoda chyba...

pozdr

Witam.

A u nas zamontowane są już futryny drewniane na dole, jeszcze listwy do tego. parapety drewniane tez już mamy, teraz tylko założyć. Niestety jestem obecnie bardzo niezadowolona z drzwi. Gdy je kupiliśmy nie zauważyłam że miały jakieś żółte przebarwienia, bylo ciemno jak je przywieźli, ułożyliśmy je w piwnicy jedno za drugim. Teraz jak je stolarz przywiózł pomalowane bezbarwnym lakierem mają takie żółte pasy - brzydko mówić wyglądają jak "posikane". I niestety będę musiała się do tego przyzwyczaić, conajmniej na najbliższy rok. Nie ma czasu teraz nic z tym robić. może naturalnie ściemnieją...

Płytki na schodach do piwnicy się już kończą kłaść. Kominek na dzień dzisiejszy też już skończony - jeszcze bedziemy dawać portal drewniany ale to w przyszłości - mam nadzieję niedalekiej. Kabina prysznicowa, ubikacja, umywalka i baterie czekają na zamontowanie. Kupiliśmy baterię prysznicową z Grohe termostatyczną no i okazało się że tak jakoś mamy wyjście zrobione na wodę że rozety które były załączone do kompletu są za płytkie i nie dochodzą całkowicie do ściany - a przyłącze było robione juz pod baterię, bo przekładane było na inną ścianę w momencie kiedy juz mieliśmy baterię - no ale cóż...... pozostawię to bez komentarza

Panele zamówione w salonie, holu, w małym pokoju i na holu na górze będą to Dąb Tarbek naturalny z Classena - czekamy.

Gniazdka też już wybrane - Schneider - Sedna - krem, szkoda tylko ze mają takie nie fajne podwójne gniazdka, ale te będę miała tylko na górze i w kuchni za szafkami to jakoś je zniosę.

borekbp - my najpierw tynkowaliśmy a potem montowaliśmy drzwi, w piwnicy i do garażu mamy metalowe z hormana i metalowe ościeżnice, ale my mieliśmy wszędzie lane betonowe nadproża. natomiast w domu przy schodach mamy jeszcze jedne drzwi - ale juz drewniane, które odcinają schody do piwnicy od reszty domu i za nimi są te drzwi metalowe do garażu

Witam, mogę się pochwalić, że u mnie mury pną się w górę (niestety bardzo powoli). Strop od parteru powinien być zalany po 15 lipca.

Czy ktoś z was mógłby mi podpowiedzieć jaki duży zrobić taras? Myślę, że ten z projektu jest za mały i chcę go powiększyć ale nie wiem jak to będzie wyglądało. Zastanawiam się również nad wejściem do domu. Jeśli macie jakieś propozycje lub fotki jak to zrobiliście u siebie będę bardzo wdzięczna.

Pomózcie w wyborze kabiny prysznicowej do dolnej łazienki.

Ostatnio byłem zaganiany ,nie majac wiecej czasu na przemyslenia

Wybrałem juz kompakt wc.umywalke mam lecz prawdopodobnie pójdzie na poddasze.

http://images41.fotosik.pl/966/a0f3df103972f228med.jpg

Łazienka ma kształt prostokątu o wymiarach 250*214 Na dłogosci ma wneKe 30*110 w której bedzie skryta czesc kabiny.

Kompaktw wc ma głebokosć 60cm wiec po ustawieniu kabiny 90 całosc bedzie w jednej lini.

Problem tkwi w tym czy wybrak kabine kwadratowa czy półokrągła.

Obie wersje kabin nie beda w zaden sposób polepszac co badz pogarszac funkcjionalnosc łazienki -chodzi tu wyłacznie o wzgledy estetyczno wizualne.

Kompakt wc który posiadam bedzie pasował zarówno ko kwadratowej jak i półokrągłej kabiny ,jest nim dama senso compacto i square(pierwszy z lewej na załaczniku.

A moze kabina prysznicowa bez brodzika na odpływie liniowym.

Wtedy bez znaczenia jest czy kabina jest kwadratowa czy półokragła.

Po kapieli składa sie ja na ścianę

Edytowane przez P:)apolinek
Kabina bez brodzika

Do tej pory nie miałam w domu kabiny prysznicowej, teraz będę miała tylko kabinę - przynajmniej przez jakiś czas. Będąc w różnych miejscach na wakacjach korzystałam z różnych kabin i mam wrażenie że w tych półokrągłych lepiej jest się obracać, poruszać, przynajmniej na mnie zrobiły lepsze wrażenie dlatego ja wybrałam półokrągłą. jeśli masz możliwość zobaczenia tych kabin na żywo, pooglądaj, może wejdź do środka jeśli to będzie możliwe i wtedy zadecyduj.

Co do kabin bez brodzika - to bardzo mi się podobają, delikatne ścianki że szkła, nie obciążają wizualnie łazienki - taką chcę zamontowac u góry w łazience - ponieważ tam mam tylko 80 cm na kabinę.

Witam które ustawienie jest najbardziej praktyzczne?

http://images41.fotosik.pl/979/89b5c1f3f4a3356emed.jpg

http://images41.fotosik.pl/979/89b5c1f3f4a3356em.jpg

Wizualizacja z kabina kwadrat oraz koło 1/4

Zamieściłem rózniez kabinke kwadratową gdyz obawiam sie ze 1/4 koła bedzie zbyt mała w srodku.

http://images45.fotosik.pl/998/d1deef38054e42dcmed.jpg

http://images45.fotosik.pl/998/d1deef38054e42dcm.jpg

Edytowane przez P:)apolinek