Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sybilla Sybill 2 Sybilla3 Posadów

Recommended Posts

Też fajne, ale okno nad klatką schodową mamy dachowe. W kuchni nie chciałam tyle okien - za dużo do mycia. Za to w salonie chciałam zrezygnowac z tego jednego okna na rzecz 3 takich balkonowych a nie 2, ale mój M chciał tam to okno, więc zostało tylko mniejsze. tej ścianki w salonie naprzeciwko komina nie bedzie - na skanie jest skreślkona tylko moze nie widać dokładnie

Dzisiaj byłam na działce. myślałam że będzie bardzo mokro,a le ku mojemu zdziwieniu było w miare sucho. Drochę przed dzialką nam utwardzają takze będą lepsze warunki dojazdowe - do tej pory była zwykla polna droga, która zimą i w deszczowe dni była fatalna.

A jak u Ciebie - prace ruszyły wewnątrz?

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to gdzie ty mieszkasz że jeszcze śnieg macie?

u nas już śniegu nie ma, wprawdzie w tamtym tygodniu trochę popadało ale od razu stopniał. dziasiaj nam przywieźli wieźbę i auto bez problemu wjechało i wyjechało z działki.\

jak pogoda pozwoli to w przyszłym tygodniu mierzenie, kopanie dziury i szałowanie i ... zaczynamy

• 5 weeks później...

We wtorek zalali płytę, niesetety podobno trochę popękała z tych upałów. Nie wiem czy mocno - bo nie widziałam. fachowiec który nam to robił mówi że tyle może popękać. I żeby się n ie przejmować.

Murarze przyjda za 2 tygodnie bo ponoć tyle ma twardnąć płyta!

Oj w czerwcu raczej nie przykryjemy - tak szybko to raczej nie pójdzie. Zakładamy żeby w tym roku przykryć dachem, ale raczej okien i drzwi wstawiać nie będziemy. Pieniądze topnieją zbyt szybko!

Pozdrawiam

Moje okna są od jezierskiego profil elita thermo kolor dwustronny nussbaum http://www.jezierski.com.pl/?mid=offer&did=1&pid=1

koszt 15tys,prawdopodobna cena rynkowa teraz waha sie w granicach 17-18 tys.

Ewentualnie okna z krakowa,były one nieznacznie droższe i trzeba było czekać dłużej około 4 tygodni.

Będę musiała sobie poczytać o tych oknach, ale widze że sa to okna PCV?

A kominy masz murowane z cegieł z wkładami, czy jakiś oryginalny system kominowy.

My kupiliśmy cegły i mieliśmy zamiar kupić do tego wkłady kominowe z firmy Schiedel, jednak okazało się ze jak kupimy tylko same wkłady no i jakąś watę do izolacji - to firma ta nie daje w ogóle na to gwarancji. Dają gwarancję na 30 lat jak kupi się cały system kominowy. A taki system trójwarstwowy Rondo Plus wycenili nam na ok. 7.000 zł i to byłby ten komin do którego będzie podłączony piec w piwnicy i kominek w salonie. Same wkłady kominowe z watą to koszt ok. 1.500 zł. no i teraz się zastanawiamy co zrobić. Natomiast komin pomiędzy łazienką i kuchnią byłby murowany z cegieł bo jest tylko wentylacyjny.

Tak to sa okna PCV,uznałem ze beda lepsze od drewnianych.Nie trzeba ich konserwowac czy tez malowac po kilku latach,posiadaja dobry system mikrowentylacji.

Komin mam murowany z cekły z wkładem,najzwyklejszy dostepny wkład,bez izolacji.Nie wiem jak beda sie sprawowac w puzniejszym okresie,teraz bezproblemowo.Firma daje gwarancje na cały system którego wartosc wynosi około 7 tys ,na same wkłady o wartosci 1,5 tys juz nie.Ile bedzie kosztowac cała reszta?.

Apropo wentylacji,nie ma to jak rekuperator,koszt całej instalacji na taki domek to kwota rzędu 20-25 tys zysk cieplny rzedu 30%

Mąz kupił już te wkłady na dwa kominy - zapłacił coś ok. 2.100 zł.Waty do izolacji jeszcze nie mamy kupionej. Ale mamy paczke jakies do przetestowania. nie wiem jaki będzie koszt waty. No i koszt kominów to cegły. Mąż liczył i ponoć taniej wyjda kominy murowane niż cały ten system - o ile nie wiem ale skoro się zdecydowała na same wkłady to chyba dośc duża róznica musiała wyjść w cenie.

No i dziś zaczeły piąć się wreszcie mury piwnicy. Nie wiem jak im idzie bo niestety córę mam chora i siedzimy w domu.

Ale moze wieczorem przejdę się tam na spacer jak już mąż będzie w domu i z nią zostanie.

A u Ciebie jakie teraz prace trwają?

Pozdrawiam

Rozsądny wybór wkłady do 2 kominów i wełnę oddzielnie.Napewno wyjdą murowane taniej,nie ma tu się nad czym zastanawiać(około 3-4 tys zaoszczędzicie).

U mnie-,podobno wmontowali okno dachowe o którym zapomniałem,drzewo schnie na parapety,ja natomiast szukam kogoś kto by mi położył gładż(nie coś co ja przypomina)-i tu się zaczynają schody.

W tym roku jakoś nie mogę się zabrać za coś konkretnego,brak czasu.

Pozdrawiam

witam na forum. Ja będę budował Sybillę-2. Nie wiem jeszcze czy wszystkie formalności papierkowe - razem z wyborem wykonawcy i kredytodawcy, adaptacją projektu - uda mi się wykonać w tym roku ale jestem dobrej myśli.

Także z chęcią obejrzę kolejne fotki z budowy domu MI*. Czy to będzie domek z piwnicami pod całym domem czy tylko pod częścią domu? I jeszcze jedno: to jest Sybilla-1 czy tak?

• 2 weeks później...

Witajcie Poker i Maju_km.

Maju_km - projekt kupilismy Sybilla-1, ale wydzielilismy pokój z salonu na wzór tego w Sybilli-2. Pod całym domem sa piwnice na wysokość 2,20 m, a pod garażem mamy piwnicę 1,60 m - stwierdziliśmy że nie ma sensu zasypywać tej piwnicy pod garażem piachem jak zawsze będzie można ją na coś wykorzystać. Wprawnie mój mąż tam sie nie wyprostuje, ale może mi się uda - zobaczymy jak to wyjdzie.

A ty jakie zmiany chcesz wprowadzić do swojej Sybilli? Z jakich materiałów chcesz budować?

Poker - może tak trochę najpierw o sobie - wypadałoby coś napisać a nie tak z grubej rury od razu o zdjęcia.

P:)apolinek - szkoda że prace wolno się toczą. Boję się że u nas tez tak będzie w przyszłym roku, ale z powodu braku środków na koncie.

Teraz zastanawiamy się nad oknami, jakie wybrac czy plastikowe czy drewniane. A powiedz mi jak to jest z tymi wnękami na okna. Na stronkach muratora przeczytałam, że otwory okienne "Muszą być o kilka centymetrów większe niż wymiary ościeżnic podawane w wykazie stolarki. Umożliwi to zachowanie luzów dylatacyjnych między ramą a murem. Wynoszą one 2-3 cm po bokach i na górze oraz 5-6 cm od dołu – żeby zmieściła się listwa progowa. Otwór powinien więc być 4-6 cm szerszy i 7-9 cm wyższy niż ościeżnica."

I tak jak na projekcie jest np 150x150 i taką dziurę zostawią to okno będzie musiało być mniejsze - i pojawia sie np. problem okien niestandardowych - stąd nasuwa mi się wniosek że najpierw musze wybrać okna i producenta aby wiedzieć jakie mają standardowe wymiary okien a dopiero potem murować?

No i sie zastanawiam nad jeszcze jedną sprawą: czy jak w projekcie mam okno na klatce dachowe, to czy moge je zrobić w ścianie a dachowe zlikwidować czy muszę wystąpić z prośbą o taką zmianę do starostwa? podoba mi się okno dachowe nad klatką ale jest to jednak większy koszt niż okna normalnego no i zastanawiam sie jak ja te okno umyje z podestu, przecież t o będzie chyba wysoko? A ty masz okno dachoe czy w ścianie nan klatce? Możesz pokazać zdjęcie od frontu i od środka (chodzi o wysokośc nad podestem) jeśli masz w ścianie?

Edytowane przez MI*

Poker - może tak trochę najpierw o sobie - wypadałoby coś napisać a nie tak z grubej rury od razu o zdjęcia.

Własciwie to ja juz pisałem o sobie :).Poker to dawny p:)apolinek-do starego konta hasło mi zagineło.

Szkoda że prace wolno się toczą. Boję się że u nas tez tak będzie w przyszłym roku, ale z powodu braku środków na koncie.

W wakacje cos ruszy u mnie - lipiec

Teraz zastanawiamy się nad oknami, jakie wybrac czy plastikowe czy drewniane. A powiedz mi jak to jest z tymi wnękami na okna. Na stronkach muratora przeczytałam, że otwory okienne "Muszą być o kilka centymetrów większe niż wymiary ościeżnic podawane w wykazie stolarki. Umożliwi to zachowanie luzów dylatacyjnych między ramą a murem. Wynoszą one 2-3 cm po bokach i na górze oraz 5-6 cm od dołu – żeby zmieściła się listwa progowa. Otwór powinien więc być 4-6 cm szerszy i 7-9 cm wyższy niż ościeżnica."

otwór powinien więc być 4-6 cm szerszy i 7-9 cm wyższy niż ościeżnica(listwa ma około 3cm wysokosci)

I tak jak na projekcie jest np 150x150 i taką dziurę zostawią to okno będzie musiało być mniejsze

Szerokie na 146 maximum i wysokie 143 maximum

Stąd nasuwa mi się wniosek że najpierw musze wybrać okna i producenta aby wiedzieć jakie mają standardowe wymiary okien a dopiero potem murować?

Gdy kupywałem okna nie było czegos takiego jak standardowy wymiar(zamawiałem pod konkretny wymiar otworu).Cena była wyliczana od wielkosci okna,nie było czegos takiego jak dopłata za niewymiarowe (okna plastikowe firmy jezierski)Zapytaj sie u produceta okien,bo kazda firma moze miec inne zasady..Mam niewiele wieksze i okna od tych z planu (lukarny,pokoje nad baklonem,salon,i pokój na dole)

No i sie zastanawiam nad jeszcze jedną sprawą: czy jak w projekcie mam okno na klatce dachowe, to czy moge je zrobić w ścianie a dachowe zlikwidować czy muszę wystąpić z prośbą o taką zmianę do starostwa?

Nie wiem jak to jest,musisz sie kogos bardziej obeznanego w temacie podpytac.Mój sasiad dobudował poddasze bez planu i jak narazie go nie scigaja.Tylko ze to straszna dziura,nikt nie przyjedzie sprawdzac raczej.

podoba mi się okno dachowe nad klatką ale jest to jednak większy koszt niż okna normalnego no i zastanawiam sie jak ja te okno umyje z podestu, przecież t o będzie chyba wysoko? A ty masz okno dachoe czy w ścianie nan klatce? Możesz pokazać zdjęcie od frontu i od środka (chodzi o wysokośc nad podestem) jeśli masz w ścianie?

Dachowe bedziesz misuała myc z drabinki,inaczej sie nie da.Jesli jednak zalezy Ci nad oknem dachowym nad klata schodowa proponuje takie rozwiazanie http://www.fakro.pl/htmli/153.php

Sa tansze od okna dachowego którego napewno bys nie otwierała na klatce schodowej(chyba ze miało by byc ze sterowaniem..Cennik swietlików nieotwieralnych http://www.fakro.pl/att/ceny.pl/nieotwierany_SFX.pdf

plus cena kołnieza dla pokryc płaskich http://www.fakro.pl/att/ceny.pl/ceny_kolnierzy_do_swietlikow.pdf oraz profilowanych http://www.fakro.pl/att/ceny.pl/ceny_kolnierzy_do_swietlikow.pdf

Na klatce schodowej mam okno tuz nad podestem tzn otwór zaczyna sie około 12 cm ponad podestem i 75 cm od sciany(tej samej wielkosci co łazienkowe tzn około 90*90 cm),mam równiez okna w korytazu na parterze i poddaszu (wymiary 60 na około 150 parter i 60 na 130 poddasze oba oddalone od sciany nosnej o około 35 cm).

Bardzo mi przykro ale nie mam juz aparatu(popsuł sie) wiec trudno mi bedzie zrobic fotki.Postaram sie jednak w jakis sposób o fotki,na sto procet nie obiecuje.

login p:)apolinek bardziej mi się podobał!

Co do tego okna na klatce to jakby było dachowe - nawet ten świetlik to musi się otwierać abym mogła je z zewnątrz umyć.

A o tą zamianę okna będziemy musieli zapytać naszego kierownika budowy.

Juz mamy jedną zmiane niezgodną z projektem - nie zamierzoną oczywiście. Jak szałowali fundamenty - to facet który nam to robił zrobił większe pod wykusz tzn. wymiar 280cm który miał być wymiarem zewnętrznym zrobił od wewnątrz, a z zewnątrz wyszło 330 cm. Nikt tego nie zmierzył a murarze zaczęli murować tak jak fundamenty, to więc wykusz bedzie większy jeszcze dodatkowo o 50 cm. Kierownik budowy stwierdził że nia ma sie czym przejmować. Zobaczymy!

Dziś mam zamiar przejrzeć oferty okien i producentów w naszych okolicach w internecie a w najbliższych dniach pewnie wyruszymy w "teren" pooglądać w salonach te okna i dopytac o szczegóły. pewnie dopiero wtedy będziemy mogli ostatecznie zdecydować się na drewniane lub plastikowe.

Pozdrawiam