MI1719502487 04.06.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Przeczytałam artykuł, ale chyba niewiele pomógł. Dziś na działkę zawitał przedstawiciel handlowy firmy SOKÓŁKA SA z Katowic, zrobią nam bezpłatną wycenę okien. Myślę że trzeba pojeździć i pooglądac różne okna i poznać ich koszt i wtedy pewnie się zdecydujemy jakie to maja być okna. Dachowe to napewno będą Fakro lub Velux, drewniane oczywiście. ja osobiście jestem za Fakro ale mój mąż mówi że na Velux możemy dostać większy rabat bo sprzedaja je tam gdzie najprawdopodobniej będziemy kupować dachówkę.Ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 05.06.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 A ja oglądam okna i nie nie wiem co myśleć. Na wstępie ograniczyłam okna drewniane to firmy TiS Kobiór i Sokółka SA katowice, natomiast plastikowe to już firmy: Sokółka, Norma 2000, Oknoplast Kraków, Jezierki. I w związku z tym chciałam zapytac Cię P:)apolinku czy brałeś pod uwagę którą z tych firm zanim zdecydowałeś się na Jezierskiego?No i co przyczyniło się do wyboru Jezierskiego.Trozhę mało mają informacji na temat swoich okien na stronce internetowej. Może ty mi odpoiwesz na kilka pytań: Chodzi mi przede wszystkim co wchodzi w standard, czy są to Ciepła ramka SwisSpacer, Klamka Secustic, zabezpieczenie antywyważeniowe, mikrowentylacja, kotwy montażowe i co jeszcze ewentualnie. Jakie sa tam uszczelki, jakie szyby i ile ich jest, czym wypełniona jest przestrzeń między szybami i czy jest to 12mm, 16mm?Jakie sa współczynniki tych okien: Izolacyjność termiczna Uw, Współczynnik przenikania ciepła szyby Us, Izloacyjność akustyczna Rw?Jakie profile zastosowano? I wszystko co jeszcze wiesz o tych oknach. ja ze stronki wyczytałam tylko tyle że okna Okno Elita Thermo, Okno Rondo, Okno Premium różnią się grubością i w sumie nic poza tym. Nie wiem o co chodzi z tą Złota linia. W sumie bardzo mało piszą o tych oknach. Może ty mi napiszesz więcej. No i co z nawiewnikami czy maja w ofercie?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 06.06.2009 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Nie chciałem brac okien drewnianych gdyz trzeba je co kilka lat konserwowac,inaczej szybciej sie popsuja niz plastiki.Zanim zdaecydowałem sie na okna firmy jezierski rozwazałem jeszcze oferte oknoplatstu i lokalnego producenta.Dlaczego jezierski?_czekałem na okna 4 tygodni(w przypadku innych było to od 6 w zwyz).- wyglad profilu,nie był kanciaty.- okleina na oknach jest dosc mocna,trudno ja zarysowac.- opcja rozszczelniania okien- klamka- przypominaja drewniane- solidne wykonanie- szyba(od zewnatrz jest wrazenia jak by to było lustro,nie widac az tak bardzo kurzu) promienie slonecne nie przenikaja przez szybe tak bardzo jak w moich starych oknach,w lwcie nawet bez klimatyzacji jest chłodno w pomieszczeniach.- kolor dwustronny w moim profilu był w takiej samej cenie jak z oknoplastu w białym obustronnie.- w okolicy mam dosc dobry market(tzn sprzedaja produkty dobre,nie koniecznie drogie) ,doradzili mi ze jezierski bedzie najlepszy z plastików,mieli tez z krakowa. Wyposazenie okien Jezierskiego http://oknostyl.eu/?show=pcv-jezierski http://oknostyl.eu/?show=promo1Tu jest dosc mało informacji.Zadzwoniłem do sklepu gdzie kupywałem okna i dali mi nnumer gdzie mozna dowiedziec sie cos wiecej04136400 i tutaj 41 lub 45 dział marketingu jezierski.(nie wiem dlaczego ale ten numer u mnie nie działa)To jest profil osoby która montuje okna jezierski,moze ona powie Ci cos wiece http://forum.muratordom.pl/uzytkownik8321.htm ,niestety ale ja nie potrafie.Moge powiedziec ze jak narazie okna spisuja sie dobrze,i oby tak dalej Porównanie okien pcv dwu firm http://forum.muratordom.pl/okna-jezierski-vs-thermoplast-prosye-o-opinie,t141511.htmza i przeciw jezierski http://forum.muratordom.pl/okna-jezierskiego-za-i-przeciw,t121298-60.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 06.06.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Dzięki, poczytam teraz trochę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 08.06.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Mam nadzieje ze lektura forum rozwieje pewne watpliwosci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 09.06.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Właśnie wysłałam zapytania ofertowe do 5 producentów okien, o ktorych wspominałam powyżej - zobaczymy jak wyjdą cenowo. O ile odpowiedzą?!A dziś zaczeliśmy dlaej murować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 18.06.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 No niestety nie dostałam odpowiedzi od wszystkich. Na razie mam wycenę SOKÓŁKI drewno Sosna (ok. 19.500 zł netto) i plastik (ok. 19.300) z montażem - jednak okna te nie mają w standardzie tego co bym chciała, m.in. mikrowentylacji, czy klamki Secustic. Jak pojedziemy je pooglądać to dopytam czy te funkcje są w ogóle mozliwe i ile ewentualnie kosztują.Mam też wycenę Jezierskiego Elita Thermo - ok. 24.500 zł netto - cena mnie trochę powaliła z nóg. Znalazłam producenta okien - Marfek Grzomba z Rybnika (jeszcze nie widziałam na żywo), on też robi okna na profilu Schuco CT 70 tylko okucia Siegenia Aubi - wycena na kwotę ok. 14.000 zł netto - dają w tym jeden zaczyp antywyważeniowy, mikrowentylację, w oknie balkonowym z ruchomym słupkiem - 4 zaczepy antywyważeniowe, nie wiem co z klamką Secustic i ciepłą ramką. To muszę dopytać. Tyle że nie znam tej firmy.Dostałam też wycenę drewnianych okien z TiS Kobiór - cena ok. 21.000 zł netto- dla okien wykonanych z litych mahoniowych ramiaków klejonych warstwowo. Okna wykonane w konstrukcji jednoramowej okute okuciami obwiedniowymi ROTO CENTRO, wyposażone w dwie uszczelki, mikrowentylację, termookapnik;mal.farbami akrylowymi impregnowane) i szklone wkładami zespolonymi o wsp. K=1,1. Widziałam na żywo i bardzo mi sie podobają. Moja teściowa ma okna tej firmy od 1991 r. Wymagają konserwacji to fakt, ale też i sposób produkcji tych okien był wówczas troche inny - przede wszystkim zmnieniły się farby jakimi teraz pokrywają okna. Ważne że otwierają się i zamykają bez żadnych problemów. Nie są powyginane, opadnięte. No i Kobiór daje Silikon na połaczeniu szyb z ramą a nie "suche szklenie" tak jak SOKÓŁKA.Są to oczywiście ceny bez rabatów - nie bardzo je biorę teraz pod uwagę przy porównywaniu ofert bo myślę ze wszędzie będzie można uzyskać większy rabat niż ten który proponują teraz.Będziemy mieć jeszcze wycenę z Drutexu - mój mąż bierze je pod uwagę, natomiast ja przeczytawszy opinie na forum, jestem bardzo sceptycznie nastawiona do tych okien.Czekamy jeszcze na wycenę z Knoplastu Kraków i Normy 2000. No i mój mąż znalazł jeszcze jedną firmę produkującą podobno dobre okna drewniane - tj. WIKTORCZYK z Czarkowa. Ale jesycye si nie orientowałam jak mają ofertę. Zastanawiamy sie tez co dac na dach. W pierwotnej wersji miał być cały zadeskowany i pokryty na początku zwykłą papą - a potem jakby była kasa to byślmy się zastanawiali czy gonty czy dachówka - bo blacha odpada.Ale tak się zastanawiamy ze sami tych gontów czy dachówki nie położymy i znowu trzebaby było płacić komuś za usługę. Więc może lepiej od razu położyć to co ma być końcowo. Zastanawiamy się nad dachówką BRASS - Celtycka Lumino (cementowa) lub BRASS Bałtycka Cisar (cementowa) albo z ceramicznych ROBEN Monza plus Śledzka Falista Plus. Niestety nie mamy jeszcze wyceny naszego dachu z tych materiałów - a pewnie cena będzie grała dużą rolę.No i zastanawialiśmy się też nad gontami - ale musimy rozeznać rynek i ceny. A ty P:)apolinek co masz na dachu? Ach te dylematy. jak to moja teściowa powiedziała - "My mieliśmy łatwiej - brało się co było - bo nie było wyboru". To prawda im większy wybór tym trudniej podjąć decyzję biorąc pod uwagę domowy budżet. A w budowie mamy poślizg. Piwinice w pełni wymurowane, ale facet od zbrojenia ma opuźnienie na innej budowie i zamiast pojawić się w poniedziałek, będzie dopiero jutro. A zasypać dookoła domu też nie mozemy bop u nas codziennie coś pada i ten beton na murach nie schnie i nie można go pomalować tym roztworem asfaltowym przeciw wilgoci i tym sposobem od tygodnia zbytnio nic się na naszej budowie nie dzieje. Pozdrawiam. P:)apolinek - napisz co u Ciebie na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 18.06.2009 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Jest dość spora rozbierznśćw wycenie okien,tylko czy sa to ceny netto z montażem czy tez bez??.Biorąc pod uwagę domy pasywne koszt montażu okien wynosi około 2/3 ceny okien.Widzę ze jezierski wyszedł najdrożej,tylko czy sie to przekłada na jakosc.Bo czasem jest tak ze płacimy za firmę,renoma firmy ma duży wpływ na cenę.Przeslij mi na pv wymiary okien,zapytam się dla porównania ile u mnie by kosztowały jezierskiego z vat 7%(dodając sposób montażu(do zwykłych domów czy pasywnych). Na dachu mam blache trapezowa pokryta alucynkiem o grubosci 0.7 mm.Blacho dachówki nie chciałem bo z wypowiedzi ludzi wynika iz to gorszy materiał.Pod blacha mam mebrane dachowa.Ze wzgledu na duza ilosc drzew w okolicy dachówka ceramiczna odpada(mieszkam praktycznie w lessie).Po 5 latach sasiad ma cała zielona porosnieta mchem,ja natomiast nie mam takiego problemu(raz w roku jesienia wchodze na dach i zmywam cały osad woda z detergentem.Gdybym nie mieszkał w lessie wybrał bym cementowa lub ceramiczna dachówkę,gat to prawie to samo co papa.Zapomniałem dodac,zwykłej papy nie mozecie połozyc na dach.Powinna to byc papa termozgrzewalna do pokryc dachowych.Napewno raz podkładaowa(wydaje mi sie jednak ze raz to zbyt mało).Wiem ze tez kłada na pape podkładowa nawierchniowa(tylko czy w wypadku pokrycia dachu dachówka jest taka potrzeba).Reasumujac koszt raz papa podkładowa i raz nawierzchniowa to kwora 20 pln m2 plus robocizna. Teraz cos o sobie:)Deski schna na parapety( w lipcu przychodzi znajomy wyrobic parapety).Szukam drzewa na podłogi(parkiet).Sa gotowe z marketu ale to odpada(prawie jak odpady 3 gatunek).Moze trafi sie okazja kupic cos taniej.Mam dylemat z gładzia(bardzo bardzo wielki),wapienna czy gipsowa(moje tynki są cementowo wapienne).Załozyłem temat na forum,jednak narazie zbyt wiele osub sie nie wypowiedziało,własciwie to jedna która ma zamiar robic gładz wapienna reszta jedynie rozwaza za i przeciw.Kolejny dylemat to podłoga w kuchni (parkiet lub deski) czy tez płytki/Płytki zbyt nie beda posawac do całej reszty a deski szybko się zuzywają.Ocieplenie poddasza(jest wełna sa profile ) lecz ja nie wiem czy na podwójny profil czy na pojedynczy.Płyta raz czy na dwa razy,wszedzie zielona czy wystarczy biała ,zielona jedynie w łazience.Wstawiac rekuperator czy moze nie jest to konieczne.Centralny odkurzacz,czy mi sie to wogule opłaca,moe lepiej za ta kwote kupic porzadny przenosny..Na dodatek dochodzi problem ,płytki w kuchni na scianach czy moze cos innego.Bo gdyby była podłoga drewniana to zbytnio te płytki nie beda pasowac. Jedyne co udało mi sie zrobic to oczyszczalnia scieków przydomowa i wstawienie zapomnianego okna dachowego do łazienki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maju_km 21.06.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 generalnie projektu Sybilli nie musiałem zbytnio zmieniać bo pasuje mi układ pomieszczeń. Wybierając ten projekt chcieliśmy aby był duży salon, dach dwuspadowy, garaż, piwnice (ogrzewanie na węgiel, gdzieś trzeba ten węgiel trzymać), kominek,powierzchnia >100m2 i <150m2, jakieś fajne wyjście na taras/ogród. Zmiany: Likwiduję mały pokój na parterze na rzecz powiększenia salonu (czyli tak jak jest w sybilli-1). Chcę żeby był duży - często organizuję jakieś przyjęcia a do tego potrzebuję dużego pomieszczenia - choć na pewno wyraźnie oddzielimy część dzienną od jadalni (pewnie jakieś kwiaty). W kuchni likwidujemy okno znajdujące się na bocznej ścianie, powiększamy drzwi do salonu (piszę drzwi choć w zasadzie powinienem napisać "otwór drzwiowy" bo drzwi tam na pewno nie będę wstwiać bo po co - podobnie jak do kuchni. Lekko powiększę łazienkę na parterze. Na piętrze - do wysokości 1 metra chcę podwyższyć ścianę kolankową, W dachu - w jego tylnej części zamieniam lukarny na okna dachowe (przyczyna: mniejszy koszt a poza tym w takich "udziwnieniach" dachowych lubią robić się przecieki). Całość posadowiona będzie na płycie fundamentowej a nie na ławach (powód: prawdopodobieństwo "mokrego" gruntu). Poszerzam też o 1m garaż. To tyle ze zmian. Dla większości z tych zmian inspiracją była wizyta "referencyjna" jaką udało nam się zorganizować (trochę przypadkiem dowiedzieliśmy się że niedaleko nas stoi sybilla-2). Gospodarze pokazali nam prawie cały domek no i wymieniliśmy się uwagami. Pokazali nam garaż i tylko dlatego że jest dość wąski - już na etapie budowy - zrezygnowali z drzwi przejściowych z domu do garażu (schodki prowadzące do garażu uniemożliwiały by otwieranie drzwi samochodowych). W kuchni mieli co prawda oba okna ale wydawało nam się że ta kuchnia nie jest zbyt duża a to okno które my chcemy zlikwidować nie pozwoliłoby wstawić albo większej ilości mebli albo np dużej lodówki side-by-side jaką użytkujemy. To jedno okno w zupełności powinno wystarczyć. Łazienkę powiększyli sobie dość pomysłowo - ściankę od strony wejścia do kuchni przesunęli w kierunku tego wejścia a drzwi wejściowe do tej łazienki wmontowane są po skosie - daje nam to większą łazienkę i wcale nie pomniejsza znacząco korytarza. Na ich sugestię - my także zamierzamy podwyższyć nieco ścianę kolankową. Trochę użyteczniejsze wydają się powierzchnie pod skosami np w sypialni. Aha, architektowi zleciliśmy aby w projekcie od razu powiększył (w górę) otwory okienne o 20 cm bo chcemy do wszystkich okien i drzwi balkonowych wstawić rolety zewnętrzne. A co do materiałów: ponieważ i budowlańcy z którymi rozmawialiśmy i adaptujący projekt architekt byli zwolennikami albo porothermu albo silikatu - ze wskazaniem na ten drugi - wybraliśmy właśnie silikat. Nie wiem czy dobrze zrobiliśmy ale zobaczymy. Na pewno dojdzie jakieś oceplenie ścian zewnętrznych ale nie wiem czy wełna czy styropian ale tutaj także zdam się na opinie budowlańca. Na razie czekam na adaptacje i chcę zlecić wycenę. Mam nadzieję że kosztorys mnie nie powali i że stan surowy zamknięty wyjdzie w granicach dwóch stówek . Potem kolejny krok z którym także wiążę pewną nadzieję - mianowicie że przebiegnie szybko - kredyt. Jak tylko go dostanę to od razu zlecam pierwsze wbicie łopaty i ruszam z budową. W tym roku pewnie tylko uda się wylać fundamenty - choć zobaczymy jak terminarz da nam firma budowlana. Bo budowę stanu surowego otwartego chcę zlecić jednej firmie budowlanej. Dopiero wykończeniówka systemem gospodarczym. Ciekaw jestem jaki wy budżet przewidujecie dla swoich sybilli? Jak tylko dowiem się jak wstawiać zdjęcia to rzucę tu zdjęcie mojej działki (na razie jest tam tylko przyłącze elektrycznej i duuuużo trawy) a w przyszłości fotki z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 21.06.2009 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jak tylko dowiem się jak wstawiać zdjęcia to rzucę tu zdjęcie mojej działki (na razie jest tam tylko przyłącze elektrycznej i duuuużo trawy) a w przyszłości fotki z budowy. Mozesz załozyc sobie konto np na: http://www.fotosik.pl/ https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?hl=pl&continue=http%3A%2F%2Fpicasaweb.google.pl%2Flh%2Flogin%3Fcontinue%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.pl%252Fhome&service=lh2<mpl=gp&passive=true http://www.imageshack.us/ Podam na przykładzie fotosik.pl na którym posiadam konto. Wstawiając zdjęcie na fotoski masz do wyboru kilka opcji umieszczenia go na forum(na przykładzie) Miniaturka na forum: http://images42.fotosik.pl/79/5c0a34c881bd7108m.jpg Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze): http://images42.fotosik.pl/79/5c0a34c881bd7108m.jpg Zdjęcie 500px na forum: http://images42.fotosik.pl/79/5c0a34c881bd7108med.jpg Alternatywna miniaturka: http://images42.fotosik.pl/79/5c0a34c881bd7108m.jpg Tak to wygląda w skrócie. Jako alternatywę fotosiku możesz wybrać inny serwis. Budrzet przewidziany na sybille http://projekty.dom.pl/an_sybilla-2.htm?gclid=CLHw9M-knJsCFRCF3godOUwPoA Moim zdaniem jednak ta suma nie jest wiarygodna.Wiele zalezy od jakości materiałów,dodatków(centralny odkurzacz,klimatyzacja,rekuperator.sposób ogrzewania).Najwieksza róznica jest w sposobie budowy dom pasywny-czy klasyczny.Można tak wymieniać bez końca. MI* przepraszam ze to Twoj projekt,jednak to jedyne zdjecie jakie mam na serwerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 24.06.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam. Dziś daliśmy do wyceny dach. Mają zrobić wycenę 4 rodzaji dachów, tj. z dachówki BRAAS Bałtycka, BRAAS Celtycka (obie grafitowe) i Roben Falista Plus - antracytowa. Oczywiście z całym dodatkowym wykończeniem. No i 4 dach - gonty firmy IKO. Ciekawe jak będzie sie to kształtowało cenowo. Od razu wycenią nam tez okna dachowe Veluxa i Fakro. Sprzedawca zabrał nas nawet na wycieczkę krajobrazową po okolicznych dachach, abyśmy mogli zobaczyc która dachowka jak wygląda położona na dachu. W związku z tym iż od trzech dni nie mamy prądu po ok. 9 godz. nie porównałam dokładnie ofert przesłanych przez sprzedawców okien. Mam zamiar zrobić to dziś. Chociaż zważywszy która już jest godzina, to nie wiem jak mi pójdzie. Przez ostatnie dni siedziałam bardzo długo w nocy w kuchni bo robiłam różne przetwory z czereśni, która w tym roku bardzo nam obrodziła. Aż szkoda że tak dużo czereśni zniszczyło się teraz przez te deszcze. Ale wracajac do budowy.Robota na budowie bardzo pomału do przodu. Przez te deszcze mamy już prawie 2 tyg. opóźnienia. Obecnie jesteśmy na etapie zbrojenia płyty parterowej. W piątek mjieliśmy zalewać płytę ale raczej się nie uda. P:)apolinek - ja też chcę drewniane parapety, ale pewnie raczej kupimy gotowe, chociaż maszyn i sprzętu do obróbki drewna jest u teściowej sporo to raczej z braku czasu i pomocy będziemy musieli kupić gotowe. Niestety mój teściu który umiał obsługiwać wszystkie te maszyny nie żyje i nie może nam pomóc w budowie. A o ile było by łatwiej. Znał się naprawdę na wielu rzeczach, większość umiał zrobić sam. No ale cóż takie jest życie.Co do podłóg to nie zastanawiałam się jeszcze ale raczej będą to standardowo płytki i panele. Parkiet będzie chyba za drogi, ale czas pokaże.Co do gładzi to nie pomogę bo na tym w ogole się nie znam.My w kuchni damy płytki i najprawdopododniej przez tę część jadalni do wyjścia z salonu na taras też będą płytki. Chcielibyśmy w łazience, w kuchni i w tej częśći jadalnej (czyli tam gdzie będą płytki) dać ogrzewanie podłogowe a w pozostałej częśći domu tradycyjne kaloryfery, ale w kosztach takiego rozwiązania jeszcze się nie orientowaliśmy. U nas rekuperator czy centralny odkurzacz niestety ze względu na koszty nie jest brany pod uwagę. Był czas kiedy mąż w prawdzie zastanawiał się nad rekuperatorem ale pomysł "umarł śmiercią naturalną". maju_km - jak tak czytam opis twoich zmian do projektu to zmieniliście Sybillę -2 w Sybillę 1. Nie lepiej było kupić projekt Sybilli -1? Co do małego pokoju na dole to my go wydzieliliśmy z salonu (bo kupiliśmy projekt Sybillii-1) ale jak dziś stałam na poziomie docelowej podłogi parteru i uświadomiłam sobie gdzie bedzie ściana między salonem a tym pokojem i jak zmiejszył się salon to nie jestem zadowolona. Zresztą od samego poczatku nie byłam zwolenniczką wydzielania tego pokoju. Ale mąż nalegał. No i biorąc pod uwagę ze raczej będziemy zmuszeni przeprowadzić sie do domu jak tylko bedzie wykończony parter to ten pokój będzie nam potrzebny dla dwójki naszych dzieci.Nasza ścianka kolankowa też będzie podyższona ostatecznie do metra wysokości, tzn. 4 porothermy o wys. 23,8 cm i fuga + wieniec 25x20cm.Jakoś nie umiem sobie wyobrazić tych Waszych zmian dotyczących wejścia do łazienki. Moge prosić o dokładniejszy opis. Co do budżetu to nie jest on ostatecznie określony. Na razie wydaliśmy ok. 100tys. zł. Nie mamy jeszcze pokrycia na dach (bo wieźbę mamy) i okien do całego domu i drzwi zewnętrznych. Resztę "dużych" materiałów raczej mamy. Do tego dojdą jeszcze koszty robocizny, betonu na zalewanie stropów, schodów, itp., na bierząco cement, wapno i piach do murowania ścian. No i będzie stan surowy zamknięty. Ciekawe w jakiej kwocie sie zamknie. Pewnie ok. 180 tyś. Chociaż myśleliśmy o 150 tys, ale to chyba nierealne. Co do wykończeniówki to w ogóle się nad tym nie zastanawialiśmy. Pomyślimy zimą, jak będziemy rozważać ewentualny kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 24.06.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Moze zrobimy własna wycene kosztów budowy sybilli? Na początekCeny uwzględniają koszty materiału i robocizny.C.O woda i kanalizacja 23-30 tys w zaleznosci od rodzaju zastosowanego pieca(paliwo stałe,,gaz,olej) przy opalaniu na palet cena wzrasta do 34 tys.Stolarka okienna 15 tys do 27 tys (w zaleznosci od producenta,materiału )Stolarka drzwiowa zewnętrzna 4 -8 tys(sosna dąb,wzór)Tynki cementowo wapienne 11-13 tysParapety wewnętrzne 2-3 tysParapety zewnetrzne 600 pln -3 tysGłądz 10-18 tysOcieplenie poddasza 7-9 tysparkiet z metra 100 -130plnDrzwi wewnętrzne drewniane sosna z oscieznicą szufladkowa około 1 tys sztukaSystem kominowy(2 tys do prawie 10 tys)wylewka posadzek na 3 kondygnacjach 10-12 tysInstalacja elektryczna z podłaczeniem do sieci bez gniazdek,włączników itp 6-10 tysGniazdka ,włączniki,rozdzielacze żyrandole kinkiety itd 2-6 tysłazienka parter 6-12 tysłazienka poddasze 8-20 tyskuchnia 5-20tysmalowanie całości 5-7 tys Pozostałych cen albo nie pamietam lub tez nie wiem ile bedzie kosztowac,jest tez mozliwosc ze cos pominołem wiedzac ile to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 25.06.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 P:)apolinek - te sumy mnie przerażają Napisz może ile kosztował cię stan surowy, czyli ławy, ściany, stropy (beton, stal), dach z podaniem przybliżonej daty poniesienia tego kosztu - czyli to co masz już za sobą, a ja w części, a co Maju_km ma jeszcze przed sobą. U nas na razie mniej wiecej tak to się kształtuje: 1. pustak Porotherm 38 cm (na parter i poddasze) + cegła pełna (niecałe 3.000 szt) = ok. 26.300,00 zł 2. zwykłe szare pustaki na piwnice i garaż = ok. 9.500,00 zł 3. Stal na cały dom = ok. 13.100,00 zł 4. Wieźba = ok. 10.000,00 zł 5. Beton na ławy, płytę pod całym domem, ściany piwnic z zewnątrz (to co będzie zasypane ziemią) i płytę garażową = ok. 12.000,00 zł 6. Piasek, cement, plastyfikator do murowania +papa (pod mury) + izoplast + ok. 3.000,00 zł 7. wkłady kominowe + izolacja = chyba ok. 3.000,00 zł. 8. Robocizna jak do tej pory = ok. 8.000,00 zł No i oczywiście wcześniejsza papierologia = ok. 10.000,00 zł Poz. od 1 do 4 kasa wydana koniec 2008 początek 2009 r. poz. 5-8 od kwietnia 2009 do teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 25.06.2009 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Napisz może ile kosztował cię stan surowy, czyli ławy, ściany, stropy (beton, stal), dach z podaniem przybliżonej daty poniesienia tego kosztu U nas na razie mniej wiecej tak to się kształtuje: Czesci cen jak i dat nie jestem w stanie podac ze wzgledu iz zawieruszył mi sie zeszyt z wydatkami. 1) marzec Stal kosztowała mnie w granicach(kurcze nie wiem) pamietam jedynie ze było to coś ponad 4.5 tony. 2)Wylwanie ław(nie pamietam ceny) 3) Budowa poszczególnych kondygnacji(robocizna) - kwiecien 2008 piwnice 3 tys - kwiecien 2008 parter 3.4 tys - maj 2008 poddasze 2.7 tys 4) Piasek cement pospułka ,papa ,folia ,plastyfikator (nie pamiętam dokładnie ile kosztowało) 5) kwiecien Zakup wierzby dachowa 5 tys 6) maj Pokrycie dachowe((sama blacha kosztowała mnie w granicach 14-16 tys) 6) maj montarz wierzby i krycie(gdy znajde zeszyt to napisze) Kosztów planu,wytyczenia działki nadania własnosci,całej papierkowej roboty nie jestem obecnie w stanie podac Pozdrawiam. Pewnie coś jeszcze pominołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 25.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jak znajdziesz zeszyt to napisz proszę - ale widzę że niektóre koszty znacznie odbiegają np. wieźba, ale dodam że my kupilismy desek na zadeskowanie całego dachu. Czy ty też takie deski kupowałeś? Co do stali to my kupilismy łącznie 6 ton. A tę robociznę podawałeś szałowanie, zbrojenie, murowanie? My jesteśmy umówieni na cenę robocizny dachu całego 50 zł/m2 bez deskowania, a 55 zł/m2 z pełnym deskowaniem. Cena niezależna od tego czy będzie to dachówka czy gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maju_km 25.06.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 P:)apolinku - dzięki za instrukcję do umieszczania fotosów na forum. Ponieważ ja mam jeszcze trawę na działce i projekt w trakcie adaptacji to nie mam jeszcze czego pokazywać. Ale mam nadzieję że niedługo się to zmieni. maju_km - jak tak czytam opis twoich zmian do projektu to zmieniliście Sybillę -2 w Sybillę 1 Sybilla-1 ma garaż pod całością domu a Sybilla-2 tylko pod połówką (Różnica jeszcze jest w tym dużym pokoju z którego w Sybilli-2 wydzielony jest mały pokoik no i sybilla-1 jest chyba lustrem sybilli-2). Generalnie nam zależało na ścinaniu kosztów już na etapie projektu. Przeglądając wasze posty widzę że i P:)apolinek i MI* budujecie systemem gospodarczym - ja nie mam na to ani głowy (murarzem, malarzem, tynkarzem, elektrykiem, hydraulikiem, cieślą ani dekarzem nie jestem ) ani nerwów i co najmniej do stanu zamkniętego chcę postawić tą Sybillę z jedną lub dwiema firmami budowlanymi (ponieważ to nie jest najtańsze rozwiązanie to stąd to cięcie kosztów już na etapie wyboru projektu). MI* Jakoś nie umiem sobie wyobrazić tych Waszych zmian dotyczących wejścia do łazienki. Moge prosić o dokładniejszy opis. - jak będę miał (max do końca czerwca) adaptację to rzucę skan na forum - będzie prościej niż opis Jeżeli chodzi o koszty - mam nadzieję że wycena stanu surowego otwartego jakiej oczekuję jeszcze w tym tygodniu - nie będzie wyższa niż 140'000. Do tego dach jakieś 40'000, drzwi zewnętrzne+brama+okna jakieś 20'000 - i dwie stówy z głowy. Pewnie jakaś stówa na instalacje (co-węgiel, elektryka, hydraulika, kominek z płaszczem - na pewno, odkurzacz centralny?-nie wiem, solary?-nie wiem) i wykończenia wewnątrz i tynkowanie i - chciałbym żeby tym samym cały budżet nie przekroczył 300'000 zł netto ewentualnie brutto. Choć u nas "na razie jest ściernisko" to po cichu z żoną liczymy, że w przyszłym roku się przeprowadzimy do gotowego domu.Tyle zgrubne wyliczenia i marzenia. Ale jak to ktoś powiedział: Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.06.2009 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jeżeli chodzi o koszty - mam nadzieję że wycena stanu surowego otwartego jakiej oczekuję jeszcze w tym tygodniu - nie będzie wyższa niż 140'000. Do tego dach jakieś 40'000.Z tym sie jak najbardziej moge zgodzic,chociaz widział bym tu kwote 200 tys bardziej na miejscu. drzwi zewnętrzne+brama+okna jakieś 20'000 - i dwie stówy z głowy.Tez bym chciał zrobic to za 20 tys Drzwi zewnetrzne jedna sztuka debowe to koszt w granicach 4 tys Brama od 4 do 6 tys Okna natomiszt to wydatek zedu 17 tys lepszej firmy(zwykły system 5 komorowy) natomiast do domu pasywnego to wydatek siegajacy nawet kwoty 25 tys Pewnie jakaś stówa na instalacje (co-węgiel, elektryka, hydraulika, kominek z płaszczem - na pewno, odkurzacz centralny?-nie wiem, solary?-nie wiem) i wykończenia wewnątrz i tynkowanie Kwota 100 tys okaze sie nierealna. C.O. weglowe woda kanalizacja 24 tys. elektryk+gniazdka i właczniki 8 tys nawet wiecej bym załozył. Kominek z płaszczem wodnym plus bufor do tego 10 tys to min 15tys powiedzmy. Tynki i gładz wydatek zedu 20 tys Ocieplenie poddasza ok 7 tys Juz mamy kwote ponad 70 tys Pytanie,a gdzie łazienki dwie,kuchnia(urzadzenie i wykonczenie) lekka reką 40-50 tystys Do tego urzadzenie salonu pokoi(mówie tu o meblach jak i o podłogach których koszt nie był jeszcze wliczony) 6 tys na jeden pokuj lekka reka sie wydaje zakładam ze 10 tys wystarczy parapet 150-200pln z metra gruntowanie scian i 3 krotne malowanie okołom 8 pln z metra jak i nie wiecej 2 tys gruntowanie posadzki ,pianka, panele i układanie listw przysciennych meble 3 tys to nawet mało zyrandol czy kinkiety 300-500 karnisze+zasłony lub tez rolety ponad 500 pln drzwi do pokoi 1.tys sztuka (drewno) Do tej pory mielismy kwote 70. tys porucz wykonczenia pomieszczen plus 50 tys kuchnia łazienki 2 50 tys pokoje i salon 20 tys klatka schodowa i 2 korytarze daje prawie 200 tys Te kwoty nie sa wyssane z palca napewno mamy kwote zedu 360-400 tys Dodatowo rekuperator plus solar plus centralny odkurzacz ponad 40 tys pln Ah.. zapomniałem o ociepleniu zewnetrznym (lepiej juz nic nie bede pisał o wydatkach dzis) chciałbym żeby tym samym cały budżet nie przekroczył 300'000 zł netto ewentualnie brutto. Obawiam sie ze to nie bedzie realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.06.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czy ty też deski kupowałeś? NIe kupywałem,moze z tad ta rozbierznosc. A tę robociznę podawałeś szałowanie, zbrojenie, murowanie? Samo murowanie bez szalowania i zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 26.06.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jeżeli chodzi o koszty - mam nadzieję że wycena stanu surowego otwartego jakiej oczekuję jeszcze w tym tygodniu - nie będzie wyższa niż 140'000. Do tego dach jakieś 40'000, drzwi zewnętrzne+brama+okna jakieś 20'000 - i dwie stówy z głowy. Pewnie jakaś stówa na instalacje (co-węgiel, elektryka, hydraulika, kominek z płaszczem - na pewno, odkurzacz centralny?-nie wiem, solary?-nie wiem) i wykończenia wewnątrz i tynkowanie i - chciałbym żeby tym samym cały budżet nie przekroczył 300'000 zł netto ewentualnie brutto. Oj obawiam się że z firmą to te 140 tys będzie mało. Oni sobie dużo policzą za robociznę. My na same materiały budowlane, bez wieźby i pokrycia dachu, wydaliśmy już ok. 70.000 zł. A do tego na etapie stanu surowego otwartego dojdzie jeszcze koszt: piachu, cementu, wapna do murowania parteru i poddasza, betonu na płytę parteru, poddasza, półpłyty, schodów, tarasu. U nas sam beton będzie pewnie jeszcze kosztował ok. 20.000 zł jak nie więcej. Ale musisz wziąć pod uwagę że my szukamy tez po różnych składach budowlanych cen w miare najniższych, np. Porothermę i stal braliśmy aż z Krakowa bo tam było wtedy najtaniej. A taka firma myślę że raczej nie będzie miała najniższych cen materiałów tylko sobie policzą dodatkowo za to ze nie musisz sam szukać. Co do kosztów wykończenia to dla mnie na razie wielka niewiadoma. Ale jeśli chodzi o okna to ceny sa naprawe bardzo rozbieżne my mamy wyceny okien PCV od kwoty 12.700,00 zł brutto z montażem, nawet do kwoty 27.000 zł brutto z montażem. także to zalezy kto czego chce i czego szuka. maju_km napisał: drzwi zewnętrzne+brama+okna jakieś 20'000 - i dwie stówy z głowy. Tez bym chciał zrobic to za 20 tys Drzwi zewnetrzne jedna sztuka debowe to koszt w granicach 4 tys Brama od 4 do 6 tys Okna natomiszt to wydatek zedu 17 tys lepszej firmy(zwykły system 5 komorowy) natomiast do domu pasywnego to wydatek siegajacy nawet kwoty 25 tys Ja myślę ze koszt 20.000 zł jest realny. Biorąc że np. okna PCV z Firmy Drutex (kolor zewnątrz, białe wewnątrz) zostały wycenione do Sybilli na kwotę ok. 12.000 zł brutto z montażem, bramy garażowe są już od 1.500 zł, ale nie są to bramy segmentowe tylko najzwyklejsze. to nawet drzwi dębowe za 4 tys. się zmieszczą w budżecie 20.000 zł. Tylko to wszystko zależy kto co chce. Pytanie,a gdzie łazienki dwie,kuchnia(urzadzenie i wykonczenie) lekka reką 40-50 tystys Do tego urzadzenie salonu pokoi(mówie tu o meblach jak i o podłogach których koszt nie był jeszcze wliczony) 6 tys na jeden pokuj lekka reka sie wydaje zakładam ze 10 tys wystarczy parapet 150-200pln z metra gruntowanie scian i 3 krotne malowanie okołom 8 pln z metra jak i nie wiecej 2 tys gruntowanie posadzki ,pianka, panele i układanie listw przysciennych meble 3 tys to nawet mało zyrandol czy kinkiety 300-500 karnisze+zasłony lub tez rolety ponad 500 pln drzwi do pokoi 1.tys sztuka (drewno) Do tej pory mielismy kwote 70. tys porucz wykonczenia pomieszczen plus 50 tys kuchnia łazienki 2 50 tys pokoje i salon 20 tys klatka schodowa i 2 korytarze daje prawie 200 tys Te kwoty nie sa wyssane z palca napewno mamy kwote zedu 360-400 tys Dodatowo rekuperator plus solar plus centralny odkurzacz ponad 40 tys pln Trzeba wziąć pod uwagę ze nie wszyscy od razu wszystko robią. My np. ze względu na koszty będziemy wykańczać tylko łazienkę na dole, u góry nie. Mebli do kuchni nie będę kupowała bo na początek przeniosę te co mam teraz, sprzętu kuchennego nie musze kupować. Jedynie zmywarkę bo mąż mi obiecał do nowego domu. To samo bedzie dotyczyło salonu wstawimy na początek te meble które teraz mamy. Tylko kupię piękny stół i kszesła do jadalni. także u nas te koszty na początek odpadają. Co do firan to też jakieś mam. Także jak widać koszt wykończenia może być naprawdę różny w zależności kto co chce mieć. Wiadomo że ja też chciałabym wprowadzić się do wpełni i w dodatku pięknie urządzonego domu. Ale raczej w moim przypadku to nie możliwe. Teraz mieszkamy z teściową i szwagrem. Dom jest szwagra, który także chciałby założyć rodzinę,a więc musimy się w miarę szybko wyprowadzic. A z drugiej strony nie chcemy się zadłużać, tak aby całe życie spłacać kredyt i martwic się czy będziemy mieć pracę i zdołamy ten kredyt splacić. Pewnie kredyt weźmiemy ale chcemy nie za dużo. Inaczej sie też dom buduje jak nie ma się na utrzymaniu rodziny. Nasza rodzinka w sierpniu sie powiększy, a więc i wydatków przybędzie. Ale za to i miłosci będzie dużo więcej. Także podsumowujac mojego posta. Koszt budowy domu naprawdę jest uzależniony od wielu czynników, które u każdego budujacego są inne. Także my byśmy bardzo chceli się zmieścić w tych zakladanych przez maju_km 300 tys. Tyle że my budujemy od samego poczatku systemem gospodarczym, przy firmie będzie napewno drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maju_km 26.06.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 MI*, P:)apolinku - macie rację że 300'000 to może być zbyt optymistyczna kwota. Dostałem dziś wycenę stanu surowego otwartego (bez dachu) na 240 tyś netto (firma - słyszałem, że nie najtańsza i "się ceni"). Do tego dach jakieś 40 tyś i już mamy kwotę 300 tysięcy brutto. Niestety wydaje mi się że jak na Sybillę, która przecież nie zalicza się do dużych domów to stanowczo za dużo. Mam nadzieję w przyszłym tygodniu uzyskać jeszcze konkurencyjne wyceny. Jednak kwotę 300tyś - także po waszych uwagach powinienem wrzucić do kosza. Może 350-tyś byłoby trafniejsze? MI* - ja także nie muszę kombinować z meblami bo mieszkam w tej chwili w domu do którego wszystkie meble i wyposażenie kuchni i salonu kupiłem w ostatnich trzech latach więc jeszcze przez kolejnych 5-10 lat na pewno mi posłużą. Oczywiście łazienki będą do wyposażenia od zera. Przyznaję wam jednak rację że wykończenie to wielka niewiadoma... Jak będę miał jakieś kolejne informacje z mojego podwórka to się odezwę. A czy wy oboje - Mi* i P:)apolinku - budowaliście z firmą czy wszystko systemem gospodarczym? - Jak obliczaliście sobie koszt budowy - mam na myśli poszukiwanie w trakcie jakiego ja teraz jestem... Mieliście jakąś ustaloną kwotę na wybudowanie domu czy szliście "na żywca" i dawaliście się zaskakiwać w trakcie zakupu/zapłaty poszczeglólnych etapów budowy? - Czy o kredycie myślicie tylko na część budowy czy całość kredytujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts