Papolinek 26.06.2009 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 - budowaliście z firmą czy wszystko systemem gospodarczym? - Jak obliczaliście sobie koszt budowy - mam na myśli poszukiwanie w trakcie jakiego ja teraz jestem... Mieliście jakąś ustaloną kwotę na wybudowanie domu czy szliście "na żywca" i dawaliście się zaskakiwać w trakcie zakupu/zapłaty poszczeglólnych etapów budowy? - Czy o kredycie myślicie tylko na część budowy czy całość kredytujecie? W moim przypadku budowałem na zasdzie inna firma do innego etapu budowy fundamenty i sciany 1 firma dach- zupełnie inna C.O. jeszcze inna itd Koszt budowy w takim przypadku nie mówgł byc okreslony jednoznacznie.Moim zdaniem "co do wszystkiego to do niczego". Nigdy nie zastanawiałem sie ile bedzie kosztowac sybilla ostatecznie.Czy dałem sie zaskoczyc kosztem budowy,raz gdy robiłem C.O. O kredycie jeszcze nie myslałem,pewnie obedzie sie bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 27.06.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 My budujemy w taki sposób, że do szałowania i zbrojenia przychodzi dwóch ludzi z nasej okolicy którzy większość domów tu zbroją i oni robią swoje my płacimy. nic nas nie interesuje - nawet przy zalewaniu betonem są.Murarzy mamy dwóch też można powiedzieć po sąsiedzku, do tego potrzebujemy minimum 3 pomocników dla murarzy - to są to mój tata i dwóch znajomych. Do dachu mamy zamówioną jakiegoś faceta z jego ekipą.A reszta to sie okaże - ale na pewno do prądu, kanalizacji, tynków, itp. będą to osobne ekipy, które tym konkretnie się zajmują. Kosztów budowy w ogóle nie mamy sprecyzowanych. mamy nadzieję że starczy nam kasy na stan surowy zamknięty, a zimą będziemy sie zastanawiać co dalej. Może wtedy kredyt. Można powiedzieć że w pewien sposób idziemy na żywca, ale jeśli chodzi o materiałuy to szukamy po różnych hurtowanich aby znaleść najtaniej to co chcemy, a w przypadku murarzy płacimy tyle ile powiedzą po wykonanej robocie, ale na szczęście jest to mniej niż przypuszczaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maju_km 28.06.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ze zdjęć zamieszczonych przez MI* wiem, że jest w żywiole budowy a ty P:)apolinku piszesz, że "budowałeś" - czyli jesteś już na ukończeniu czy też masz już wszystko za sobą? A może jakieś zdjęcie rzucisz na forum? Chętnie zobaczyłbym twoją sybille... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 28.06.2009 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Bardzo chętnie bym zamieścił lecz chwilowo nie mogę choćby z powodu iz aparat odmówił mi posłuszeństwa,zdjęcia które miałem na komputerze zostały wykasowane przypadkiem.Gdy bede miał możliwość zrobienia paru fotek postaram sie je zamieścićStan surowy mam za soba,obecnie jestem na etapie prac wykończeniowych.Jestem po C.O, elektryce,posadzkach,stolarce okiennej, drzwiowej(drzwi zewnętrzne),przed a właściwie małymi kroczkami w trakcie ocieplenia poddasza,cała reszta przede mną.Zbyt specjalnie mi sie nie spieszy z wykończeniem,jednak i tak za długo juz zwlekałem,obrona itp. Moja sybilla to właściwie sybilla czy nie?? sam juz nie wiem . Uznajmy iz jest to sybilla 2 o wymiarach zewnętrznych zbliżonych do sybilli 3.Posadów http://kbprojekt.home.pl/projekt.php?pro=73&op=PD MI*Posiadasz może zdjęcia które wysłałem kiedyś mailem,były by one pomocne dla mnie.Mógł bym tez jakieś zamieścić na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 29.06.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 P:)apolineku mam zdjecia Twojego domku i już posyłam na e-maila. A u nas dziś zalewanie betonem płyty parterowej. Wyszło 15m3 na płytę i schody do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 01.07.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Dzieki za zdjecia,w razie problemów bede wiedział gdzie sa rurki. C.O. i część wnętrza. Rok 2008http://images50.fotosik.pl/155/ce29fec141d57018med.jpghttp://images45.fotosik.pl/157/12c11b3097a7e691med.jpghttp://images45.fotosik.pl/155/fb2d39e5bf652643med.jpghttp://images45.fotosik.pl/155/640073681f5b8eb1med.jpghttp://images39.fotosik.pl/151/dc6cddac6d4c993amed.jpghttp://images47.fotosik.pl/155/d0d12b9b290c8177med.jpghttp://images38.fotosik.pl/151/e1e854ed35eae9d6med.jpghttp://images37.fotosik.pl/151/fb6cd5374f8b1c24med.jpghttp://images43.fotosik.pl/155/f0f1b698640fbde0med.jpghttp://images46.fotosik.pl/155/02c0b4e4f82ef7ddmed.jpghttp://images50.fotosik.pl/155/49cbd41b39a87f9amed.jpghttp://images47.fotosik.pl/155/f3df6fe2fc611c5amed.jpghttp://images39.fotosik.pl/151/5533e45049cb29d2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita28 11.07.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Witamy wszystkich!Właśnie kupiliśmy projekt Sybilla!Bendziemy tu cząsto zaglądać.Jesteśmy z woj.opolskiego mieliśmy okazje zobaczec sybille w stanie surowym zamkniętym.Teraz sprawy papierkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maju_km 13.07.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Jesteśmy z woj.opolskiego Nikita28 - o to fajnie - moją Sybillę-2 będę stawiać na terenie gminy Krapkowice a wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita28 14.07.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Witaj maju_km My naszą sybille bendziemy budować za Krapkowicami w Dobrej.Na jakim etapie jesteście? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 16.07.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam serdecznie wszystkich budujących Sybillę. Do dłuższego czasu obserwuję ten wątek i postanowiłam się przyłączyć. Czekamy na pozwolenie na budowę Sybilli 1 (powinno być w granicach tygodnia). Główne zmiany jakich dokonaliśmy to wydzielenie pokoju na parterze oraz poszerzenie i wydłużenie garaż po ok. 1m.Mamy zamiar ruszyć z budową jak tylko będziemy mieli pozwolenie w ręce. Trochę się przeciągnęło a budowlańcy już się upominają o pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maju_km 19.07.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 My naszą sybille bendziemy budować za Krapkowicami w Dobrej.Na jakim etapie jesteście? POZDRAWIAM Na jakim etapie: My jeszcze jesteśmy zakopani w papierkach: adaptacja projektu, wybór firmy budowlanej, kredyt... Dobra k/Krapkowic: czyli jakieś 10km ode mnie Którą Sybillę wybraliście? (bo my Sybilla-2) mieliśmy okazje zobaczec sybille w stanie surowym zamkniętym: Nie wiem czy wiecie, ale niedaleko was stoi i Sybilla-1 i Sybilla-2 - są już użytkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita28 20.07.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 maju_km Oglądaliśmy Sybille 1 w Krapkowicach w stanie surowym.Właśnie taką Sybille będziemy budować. Oczywiście troszku zmian będzie, na pewno poszerzymy garaż podniesiemy troszki aby okna w piwnicy dawały więcej światła no dodatkowe wyjście na tył domu z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 28.07.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam nowych fanów Sybilli. Dawno nie zaglądałam bo nie mieliśmy netu. U nas obecnie trwa murowanie parteru. trochę się przeciągnęło z różnych powodów, ale najważniejsze że prace trwają. Jak mąż ściągnie program to przeglądania zdjęć to spróbuję kilka wkleić. Co do okien to dalej nie jesteśmy zdecydowani. Co do dachu to tez jeszcze nie podjęliśmy decyzji. P:)apolinku - a co u Ciebie? pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 30.07.2009 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 P:)apolinku - a co u Ciebie? Podobno cos sie robi,napewno nie samo .Właściwie to nie wiem jak prace postępują.Nie jestem u siebie,jeszcze jakis czas mnie nie bedzie. Ostatnio były robione gładzie,jak wruce trzeba badzie sie brac za podłogi tzn panele parkiet płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 31.07.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 czy ktoś z Państwa posiadających projekt Sybilli 2 mógłby podać wewnętrzne wymiary łazienki na parterze oraz na jakiej wysokości od podłogi znajdują się okna w wykuszu. Chcielibyśmy powiększyć naszą łazeinkę i okna wg tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 31.07.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My mamy wprawdzie Sybillę 1. Ale zmieniliśmy wymiary łazienki na dole, teraz będzie szer. ok. 168 cm, długość ok. 230 cm. Mam zamiar tam wcisnąć prysznic, wc i umywalkę, ciekawe czy wejdzie to wszystko, biorąc pod uwage że prysznic ma być wymiarów ok. 120/90. Co do wysokości okien w wykuszu to my będziemy mieć okna standardowe tzn. wys. 150cm i montowane będą na wys. chyba ok. 90cm. Obecnie dziury na okna zostawione sa na 4 porothermie czyli ok. 100 cm, ale dojdzie jeszcze wylewka i może ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 04.08.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 dzięki, ja wybrałam podobną szerokośc 170 i też licze na to, że wejdzie tam prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 08.08.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 strasznie tu cicho, chyba wszyscy budują w pocie czoła. Ja na pewno . Mamy już ściany zewnętrzne piwnicy i kominy do poziomu stropu. Trochę zatrzymaliśmy się na garażu - boję się że będziemy mieli zbyt wysoki wjazd, jeżeli obniżymy wjazd to potem ilość schodów z garażu do domu się zwiększy..... mąż w szpitalu a ja sama zmagam się z brygadą i zamówieniami ach.... jak to mówią pierwszy dom budujesz dla wroga, drugi dla przyjaciela a dopiero trzeci dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719502487 10.08.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 My od dzisiaj szałujemy i zbroimy strop nad parterem. No i mamy problem. Uświadomiliśmy sobie że na poddaszu główna ściana nośna (ta która biegnie przez cały korytarz) jest przesunięta względem ściany na dole. Jeśli będziemy chcieli ją tak zostawić jak jest w projekcie to trzeba będzie zrobić w płycie mocne zbrojenie (kosz) pod ta ścianę, bo u nas ma być to ściana grubości 25 cm, to niestety wiąże się z dodatkowymi kosztami, to samo zresztą dotyczy tej ściany pomiędzy tymi dwoma pokojami - tam tez trzeba zrobić dodatkowe zbrojenie - ale z tym się liczyliśmy. Ale jest jeszcze jedno wyjście tą główną ścianę zostawić ściana na ścianie (co jest lepszym rozwiązaniem dla całej konstrukcji), ale wtedy zabraknie miejsca na drzwi do pokoju nad garażem. I pojawia się kolejny problem. Wymyśliliśmy że można pokombinować ze schodami, musielibyśmy "stracić" na klatce minimum 2 schody. Zrobienie ich wyższych nie ma sensu bo 18cm to i tak bardzo wysokie a co za tym idzie strome schody. Więc zastanawiamy się czy nie zrobić na podeście 3 schodów (dwa do kątów i jeden na środku) tak że będą wyglądały jak takie zawijane. Ale czy będą wygodne w użytkowaniu? No i nie wiemy co zrobić, zmienić schody, czy przesunąć ścianę?Dodam że my na górze robimy ściany 25cm ponieważ będziemy mieć zalaną jeszcze pół-płytę (zamiast jętek dachowych). No i jeszcze nad jednym się zastanawiamy. nad wykuszem robić balkon czy daszek? Ja nie jestem przekonana co do balkonu. Przecież na dole będę miała duży taras to po co mi dodatkowy balkon, który tylko trzeba będzie sprzątać. Ale że tu gdzie mieszkam, wszyscy biorą pod uwagę że dom buduje się pod dwie rodziny, tzn. później jedno z dzieci zostaje ze swoją rodziną w domu, więc będziemy my dziadki i jedno z naszych dzieci z rodziną, to ten co będzie na górze nie będzie miał balkonu. I wszyscy przekonują mojego mnęża aby zrobić balkon. A ja nie chcę. Tylko boję się jednego że ten daszek nad tym wykuszem nie będzie fajnie wyglądał. Przypomnę ze my już na etapie projektu wydłużyliśmy wykusz w stronę kuchni. A podczas zbrojenia ław fundamentowych wyszedł jeszcze większy - tak że teraz wykusz kończy się w połowie tego bocznego okna w kuchni (od środka wymiary to: 473 cm - a w oryginale było 304,5cm - po głównej ścianie, i 300 cm a było 124,5cm środkowa część wykuszu). Ściany na wysokość na daszek będzie max 4 porothermy (ok. 100 cm) bo potem są już okna u góry, więc boję się że ten daszek będzie za płaski i za długi - a chcemy go zrobić taki na trzy boki, a nie tylko na bok jak jest w projeckie. Ach te dylematy - jak myślicie co wybrać? Xarra - wybieram się dziś na budowę (chyba że zacznę rodzić - jestem już po terminie) to zmierzę jaką my mamy wysokość od ziemi do garażu, bo różnicę między poziomami mamy coś ok. 60cm, ale musisz wziąż pod uwagę że ten garaż nie jest zbyt szeroki i nie zmieści się tam zbyt dużo schodów, tak aby swobodnie wjeżdżać autem i z niego wysiadać. Dodatkowo wysokość podjazdu do garażu zależy od odległości od drogi. my mamy 10m, ale nie będziemy podjazdu zaczynać od samej drogi.Życzę dla męża szybkiego powrotu do zdrowia i do domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 10.08.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 dzięki MI* szybkiego porodu życzę i szybko wracaj tu do nasMy będziemy mieli balkon nad wykuszem (choć znacznie mniejszy niż Twój), osobiście nie podoba mi się ten daszek.My garaż wydłużyliśmy i poszerzyliśmy po ok 1 m, więc teoretycznie miejsca powinno starczyć. Nasz wjazd będzie ok 8 m od bramy wjazdowej. Postanowiliśmy poszerzyć drzwi garażowe do 3 m ale wahamy się nad wysokością docelowo 2,25 albo wyższe jeżeli starczy miejsca. A jakie wymiary mają (mieć) wasze drzwi garażowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts