Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sybilla Sybill 2 Sybilla3 Posadów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sory że się nie odzywałem ale zaglądam tu dość często. Może nie zabierałem głosu ale to dlatego że na razie nie miałem się czym pochwalić. Asii** odpisałem na pw.

U mnie na razie plac budowy wygląda jak łąka tyle że mam podłączony prąd a w tym albo w przyszłym tygodniu mam mieć robione przyłącze wodociągowe i kanalizacyjne. Nie wiem czy jeszcze przed zimą z czymś zacznę - bo z jednej strony budowlańcy mówią że są w stanie zacząć robić fundamenty ale z drugiej mój architekt powstrzymuje mnie przed tym twierdząc że - aby zrobić porządne izolacje fundamentów i piwnic koniecznie musi być powyżej 5 stopni. I to nie tylko w dzień ale i w nocy...

Na razie obserwuję i podziwiam postępy na waszych budowach (MI*, Nikity28 no i P:)apolinka)

Maju_km - a gromadzicie już materiały?

MI* - nie chcę niczego chomikować żeby potem w razie problemów z niedopasowaniem czy z jakimiś brakami w materiałach wkurzać się. Stan SSO+dach zlecam firmie która oprócz roboty zapewni odpowiedni materiał. Moje zadanie będzie polegało na pstrykaniu fotek :)

Ja jestem jeszcze na etapie papierkowym i pewnie zimą przyjdzie mi tylko polerować obiektyw aparatu ale od wiosny ruszam...

Mam do was pytanko:

jak rozwiązaliście kwestię "zsypu na węgiel"? (oczywiście pytanie ma sens tylko dla tych którzy mają kocioł na węgiel:) ) Możecie polecić jakieś strony ze zdjęciami różnych rozwiązań (może swoich rozwiązań) ?

W oryginalnym projekcie Sybilla-2 w miejscu zsypu oprócz czegoś na kształt "lejka" jest także okno 900x600. Czy to dobre rozwiązanie? (okno + zsyp) Czy to okno się nie rozwali przy pierwszej próbie użycia zsypu?

maju_km - jak firma będzie ci budować dom i gwarantować materiały to faktycznie nie ma co wcześniej kupować. Co do zsypu to mój mąż wymyślił że węgiel biędzie wrzucał przez dziurę w podłodze garażu (mamy w podłodze w garażu coś w rodzaju kanału), ale czy zamontuje tam coś jeszcze po czym ten węgiel miał by zjeżdżać to nie wiem. Dodatkowo jakby to nie zdało egzaminu to myslimy o tym, żeby okienko od placu gdzie ewentualnie mógłby być też skład opału zrobić na zamówienie metalowe.

No i jest pierwsza rzecz z której nie jestem zadowolona.

Wysokośc na jakiej zostały zamontowane okna dachowe. Sa za wysoko!!!! Moze jak dojdzie wylewka to oczami będę sięgać nad ramę :(

Beznadziejnie to wyszło. W dodatku mamy klamki u góry okna i bez stolka do nich nie dosięgnę. Fatalnie. Ale cóż. Wpłynęła na to wysokość ścianki kolankowej, a przede wszystkim wielkośc dachówek. Mamy dachówkę Robena średzka falista plus. Ona jest większa i co za tym idzie mniejsza możliwośc manewru z oknami. Mogliśmy zamontować niżej, ale wtedy obróbka okna nie byłaby prostopadle do podłogi tylko po skosie, a to mogłoby nie fajnie wygladać i podobno Velux nie uznaje wtedy ewentualnych reklamacji, bo uważają to za błąd montazu i obróbki okna.

Edytowane przez MI*

No i jest pierwsza rzecz z której nie jestem zadowolona.

Wysokośc na jakiej zostały zamontowane okna dachowe. Sa za wysoko!!!!

Sa w sam raz jesli chodzi o wysokosc.Problem tkwi raczej w tym ze klamka jest na górnej ramie okna(tak maja roto i velux.Dlatego ja wybrałem fakro(klamka na dole).

ALe ja myślałam że przynajmniej oczami siegnę do szyby... :(

W Veluxie tez jest możliwość klamki na dole nawet bez dodatkowej opłaty. Ale ten facet w sklepie tak nam te okna demonstrował i zachwalał górne otwieranie, ze jest praktyczniejsze że nie wzięliśmy z klamką na dole. teraz ja żałuję, a mojemu MM jest bez rózńicy bo on dosiegnie...

nawet ostatnio wpadłam na pomysł że w tym pokoju w którym mamy tylko okni dachowe zrobimy od scianki kolankowej do połowy pokoju taki podest i będzie wyżej podłoga... Myślę ze jest to warte przemyślenia...

p:)apolinku jak ja bym chciała już być na tym etapie co ty. Teraz trochę załujemy ze nie zamówiliśmy ww wrześniu tych okien. Przyszli by teraz montować i byłby już cały dom zamknięty i moze by sie coś w środku zimą zaczęło robić. Ale kto wiedział ze w listopadzie bedzie jeszcze tak ciepło.

No i widzę ze4 kwaity juz też są :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mi czytłałem gdzies na forum iz jesli sie utrzymuje teperatura wahająca tzn w dzien troche na plusie a w nocy na minusie lub stała ujemna to na cagle pojawia sie niewidoczna cienka warstwa lodu.Zastosowanie montazowej pianki zimowej w tym wypadku nic nie daje,pianka nie przylkei sie do sciany gdyzjest ona oblodzona.

• 4 weeks później...

A my w końcu wybraliśmy okna. Wybór padł na PCV firmy Norma2000.

Platinium Plus profil Brugmann 5-cio komorowy, kolor złoty dąb/biały, do tego klamka secustic srebrna, okucia Maco, ciepła ramka, jakieś tam zatrzaski balkonowe, oczywiście mikro-wentylacja, w jednych drzwiach balkonowych klamka z kluczykiem. kwota 12575 zł + parapety zewnętrzne gratis. W sumie wyszło nam 17szt okien.

Chyba niezbyt wygórowana cena? Montaż w marcu.

P:)apolinku - napisz proszę ile ostatecznie grubości ma podłoga tam gdzie masz ogrzewanie podłogowe, oczywiście nie licząc samej płyty.

Bo zastanawiamy się nad drzwiami do domu z gerdy ale aby je zamontować to wnęka musi być na co najmniej 207cm i tu pojawia się problem, bo po zrobieniu ogrzewania podłogowego i wylewek możemy tyle nie mieć.

dzięki

Gróbosc wylewki pod podłogowe 6-7 cm,klej i płyti 1-2 cm w zaleznosci od równosci posadzki.Styropian moim zdaniem około 4 cm(bynajmniej u mnie tyle

jest).

Wosokosc pomieszczenia w miejscu gdzie jest podłogówka ostatecznie 250 cm(na gotowo).

Drzwi u mnie maja wysokosc 225 cm,uwzgledniłem to w trakcie stawiania scian.