Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin wentylacyjny w łazience

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam taki dylemat:

w łazience pierwotnie miałem mieć komin spalinowy i komin wentylacyjny, tylko jako, że domek ma być głównie letniskowy zrezygnowałe z kotła w łazience, a więc również z tego komina spalinowego...

a co z kominem wentylacyjnym?

1) musi być - najlepiej postawić go oczywiście z którymś z rogów pomieszczenia. jeśli tak, to ile ma ten komin wystawać ponad dachem?? wystarczy jakieś 50 cm, czy też konieczne jest wyprowadzenie go ponad kalenicę?? (jeśli tak to fatalnie to będzie wyglądało jeśli chodzi o estetykę, bo komin ten byłby raczej daleko oddalony od kalenicy

czy też opcja druga:

2) można z tego komina zrezygnować, a łazienka będzie się dobrze wentylować przez mikro uchył w oknie

bardzo proszę o pomoc

Nie ma za co .

Ad1 .W łazience komin wentylacyjny musi być - sam nawiewnik w oknie nie wystarczy . Estetyka ma tutaj drugorzędne znaczenie .

Ad2. Jak sie ma dobrze wentylować jak będzie doprowadzenie powietrza / mikrouchył okna / a nie bedzie jego odprowadzenia / kanał wentylacyjny w kominie ...

chyba udało mi się znaleźć odpowiedź – musi być jednak komin, bo taki wentylatorek przez ścianę może powodować - przede wszystkim w zimie - skraplanie się ciepłego powietrza „wyciągniętego” z łazienki i zagrożenie, że może nam zaciekać ściana;)

więc stawiam sobie zgrabny komin wentylacyjny,

a dł. komina musi być minimum 4 mb;)

mam w łazience komin wentylacyjny , który jest niżej od kalenicy , właściwie jakiś 1,5 metra od okapu dachu , i okazało się ze dmucha do środka zamiast ciągnąć, kominiaż mówił , że to właśnie dlatego że jest poniżej kalenicy , a że w zimie w łazience było przez to bardzo zimno, to zamontowałem wentylator wywiewny , z czujnikiem ruchu i z automatyczną żaluzją , dzieki czemu jak ktoś jest w łazience wentylator działa ( jeszcze 10 minut po wyjściu ) a jak nikogo niema , żaluzja zamyka całkowice kanal i nic nie dmucha do środka.

to jak to jest z tym kominem?? znalazłem na kilku stronach informację, że komin wentylacyjny musi mieć minimum 4 m długości… ale rozumiem, że te 4 m liczy się od poziomu podłogi w łazience?! więc może być sytuacja, że komin went. będzie miał 4 m, a w wcale nie będzie sięgał poza kalenicę…

proszę o informację: czy komin went. ma wystawać ileś tam cm ponad kalenicę, czy też ważne jest tylko, aby miał minimum 4 m wysokości??

zwykle wentylacja nie zaczyna się przy podłodze, tylko przy suficie , nie jest wazne ile komin ma długości cały, bo ciąg i tak powstaje od miejsca np. kratki wentylacyjnej, czy od miejsca wpięcia pieca.

czyli te 4 m jako minimalna wys. komina mam rozumieć, że jest liczona nie od podłogi, tylko od kratki wentylacyjnej??

znalazłem ciekawy artykuł, oto jego część:

Wysokość komina określają przepisy dotyczące prowadzenia przewodów spalinowych i wysokości komina ponad dach:

dla przewodów dymowych - najmniej 4 m (odległość od paleniska do wylotu ponad dach)

dla przewodów spalinowych - najmniej 2 m dla kotłów gazowych i 4 m dla kotłów olejowych (odległość od włączenia czopucha w komin do wylotu ponad dach)

dla przewodów wentylacyjnych - najmniej 2 m (odległość od otworów wlotowych do wylotowych ponad dach).