Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi

Papolinek

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z wyborem drzwi do mieszkania.Dodam ze wymiary sa nietypowe 100 na 225.Wiec drzwi produkowane seryjnie moge sobie odpuscic.Dylemat polega nad wyborem klasyczne z drewna(sosna dab),czy tez z włukna szklanego(np polskone).

Mam watpliwosci co do drzwi drewnianych-

:czy nie beda sie kosic

:jakie drzewo wybrac(dab sosna)Dosc duza rozpiwtosc cenowa

Prosze o sugestie i własne opinie.

Witam.

Mam problem z wyborem drzwi do mieszkania.Dodam ze wymiary sa nietypowe 100 na 225.Wiec drzwi produkowane seryjnie moge sobie odpuscic.Dylemat polega nad wyborem klasyczne z drewna(sosna dab),czy tez z włukna szklanego(np polskone).

Mam watpliwosci co do drzwi drewnianych-

:czy nie beda sie kosic

:jakie drzewo wybrac(dab sosna)Dosc duza rozpiwtosc cenowa

Prosze o sugestie i własne opinie.

a nie taniej bedzie poprostu zamurowac kowalek otworu??kupisz zwykle 90ki,bo za te 10cm dasz jesze 50procent ceny.....od drzwi standarowych

Witam,

Odpowiadając na Pana pytania, produkowane obecnie drewniane drzwi nie "koszą się". Oczywiście pod warunkiem, iż są zrobione z klejonki a nie z litego drewna. W tym temacie warto upewnić się u producenta.

Kwestia sosna a dąb to kwestia estetyki i ceny. Mi osobiście bardziej podobają się drzwi sosnowe. Drzwi dębowe będą o około 30 % droższe.

Nie wszyscy producenci pobierają opłaty za nietypowe wymiary. Oczywiście dotyczy to mniejszych i średnich firm. Duże bazują na standardach i żądają dodatkowych 20 - 25 % za wszystko co nietypowe.

Pozdrawiam,

Grzegorz Walencik

Wieksze obawy mam odnosnie wysokosci otworu 207 standard.A tutaj nie dosc ze 100 to na 225 wysokosci.Zas wszystkie drzwi standard sa na 207 205 wysokosci.

Mam ten sam problem - co do wysokości otworu drzwi wejściowych. Ja miałam wysokość 247 cm. (Projektantka nie pytając mnie o zdanie postawiła na drzwi z górnym doświetleniem) i zdecydowałam się zamurować. Mam 3 drzwi zewn., więc dopłata wyszłaby za dużo. Za domurowanie dopłaciłam 500 zł. Do drzwi musiałabym dopłacić napewno więcej. Ja zdecydowałam się na drzwi wejściowe drewniane. Cena ok 4000.