arkadiusz 05.09.2008 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Po wprowadzeniu się do domu przed jego oddaniem i "jeździe" na prądzie budowlnaym - o ile większe były Wasze rachunki za prąd? Tak na marginesie oddanie budynku to jawny bandytyzm (nie pierwszy i nie ostatni w tym kraju). Zadzowniłem do 2 geodetów i obaj podali termin 1.5 miesiąca na sprawy geodezyjne - ceny....1200 i 1350 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.09.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Własnie to przerabiałem. Z wyliczeń "kalkulatorów zużycia i opłat" wynikało że w moim wypadku najlepiej zostać przy tar. bud. Z błędu wyprowadził mnie kolega z Energii, tłumacząc, że kalkulator nie podaje dodatkowej opłaty (prawie100,-/mc)za "abonament" (od mocy zamówionej 12,5kW. No i od paru dni mam elektroniczny licznik z taryfą G12W (dzienna/nocna + tanie weekendy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.09.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Dziś podłączyli mi prąd na budowę! Koszt KWh ten sam co "normalnie" + 70 zł opłaty stałej na rachunku czyli za 2 miesiące! Zawsze będzie droższy z uwagi na tą opłatę prąd budowlany! Zmieniły sie przepisy i trzeba składać w energetyce wniosek o pozwolenie na budowę linii i czeka się na to ok 6 miesięcy Ale jest jeszcze drugie wyjście : zlecić wykonanie projektu i zapłacić za niego dodatkowo ( koszt ok 200 zł) . Chyba tak zrobię bo 6 miesięcy to ponad 200 zł opłat stałych więc się opłaca a mamy załatwione szybciej bo ok 1 miesiąc i jest prąd docelowy! Chciałbym po SSZ podciągnąć i miec to z głowy! Przepisy weszły w Lutym tego roku, czyli cały czas "pod górkę" ,,, Jak by nie można było prościej ! Aaa , szkoda gadać! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 05.09.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Mogę odpowiedzieć w kwestii geodezyjnej.Potrzebujesz mapę powykonawczą, pomiar terenu to kwestia 30 min może dwóch godzin jak masz teren mocno zurbanizowany (czasami jak brakuje osnowy to mawet i pół dnia).Ale ta robota podlega zgłoszeniu do ośrodka dokumentacji, bez tego nie dostaniesz mapy, a geodeci nie dostaną materiałów potrzebnych do pomiaru.I tak na dokumenty czeka się z 4 tygodnie - bo sezon wakacyjny jeszcze się nie skończył. A po oddaniu pomiaru kolejne 2 tygodnie na otrzymanie mapy z wprowadzonymi danymi z pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.09.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Prąd budowlany jest tańszy.Ale są opłaty stałe za kazda kWh. Ale gddy ktoś ogrzewa prądem w I taryfie lub po prostu zyżywa dużo prądu to może się opłacać pozostać przy starych rozliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 06.09.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 A jak mam już prąd na działce bo był doprowadzony juz trzy lata temu, to czy muszę teraz zgłaszać, że zaczynam budowę, i zmieniać na "budowlany", czy moge budować na tym prądzie, z którego korzystałam do tej pory. Podłączam do niego na razie przyczepę kempingową ale lada dzień zacznie sie budowanie. może ktoś mi poradzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.09.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 buduj i nie zawracaj sobie głowy zgłaszaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.09.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 My tez mielismy podciagniety prad na dzialce,ale co z tego jak nie bylo licznika.Po zgloszeniu ze rozmoczynamy prace budowlane i podpisaniu umowy przyjechali w ciagu tygodnia i zalozyli licznik.PS.Do zmiany taryfy z taryfy budowlanej na inna nie poptrzeba miec odbioru domu.Tak przynajmniej jest u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 06.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Dziękuję za odzew Licznik mam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts