Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lepiej darować , czy sprzedać!!

fred211979

Recommended Posts

Witam Was !!!

Moje pytanie dotyczy tematu działka, darowizna, czy sprzedaż.. co szybciej i co taniej .. do rzeczy..

Moi rodzice są właścicielami działki, którą chcą mi podarować. koło 3000mk.

w niedalekiej przyszłości, po tym jak te 3hbęda moje, chcę to podzielić na 3x1000mk. jedna z nich chce zachować dla siebie, ale pozostałe szybko sprzedać dalej.

Pytanie moje.

Czy lepiej, żeby mi to rodzice darowali (brak podatku od darowizny)... i z braku opłacalności trzymał to przez kolejne 5 lat, bo podatek przed upływem 5 lat kolo 40%, gdybym chciał darowiznę dalej sprzedać. Czy lepiej odkupić to od rodziców, za marne pieniądze, płacąc tylko notariusza i podatek(nie wiem właśnie jaki procent przy zakupie nieruchomości, może ktoś podpowie).plusem będę mogł szybciej sprzedać-mniej oddając państwu.

Proszę o rady i podanie stawek podatkowych w/w przykładach.. mogłem sie pomylić.

Proszę podpowiedzieć co lepiej zrobić, co taniej, a co szybciej.

Proszę po podanie kosztów jak te dwie sytuację będą kosztowały.!!!

Priorytetem dla mnie będzie szybka sprzedaż pozostałych dwóch działek, żeby mieć kasę na budowę domu na tej jednej działce.

Serdecznie dziękuję z góry!!!!!!!!!!!!!!