Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁYTY G-K NA NIERÓWNĄ ŚCIANĘ

topi1981

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę w sprawie klejenia płyt g-k na nierówną ścianę w łazience. Ściana w 1/2 jest prosta i otynkowana, natomiast dół ściany to cegły, które nie koniecznie tworzą pion z resztą (dawniej były tam stare płytki, które były kładzione na placki, a po skuciu została ściana z małymi ubytkami) Więc góra płyt ładnie przykleji się do ściany. Zastanawia mnie jedynie fakt czy dół ściany zwiąrze płytę ponieważ warstwa kleju napewno przekroczy 1-2 cm. Czy jest klej na takie ewentualności, czy powinieniem może wcześniej otynkować ściany. Proszę o pomoc i może ewentualne propozycję. Jaki klej i jak przygotować ściany (oprócz gruntowania) aby była stabilna i wytrzymała. Na g-k będzie kładziona glazura. Grunt, który mi zaproponowano to CT17.

Wykorzystywane płyty g-k to norgips (zielone).

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.

miałem taka sama sytuację i najpierw otynkowałem byle jak tylko zeby było w miarę równo i dopiero wtedy płyty na klej a grunt bardzo dobry jak najbardziej sie nadaje robiłem klejem kreisler i knaufem i z knaufa nie byłem zadowolony szybko wiązał bardzo.. a jesli nie chce ci sie tynkować to przyklej "łaty" z płyty paski po 15cm na klej niech to zwiąże i do tego płyte dopiero

ps warstwa 1-2cm bez problemu zwiaze na grubsze zdazało mi sie kleić tylko o dystansach od podłogi nie zapomnij 1-2 paski płyty podkładaj

acha i jeszcze 4 kołki szybkiego montazu na wszelki wypadek tylko delikatnie dobić

• 3 weeks później...