Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w ocenie realnych kosztów budowy domu.

Foxy

Recommended Posts

Mam pytanie dla osób posiadających doświadczenie w zakresie realnych kosztów budowy domu. :wink:

Planuję budowę domu wg projektu Muratora M66 „Światło księżyca” (link

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1109&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=%C5%9Bwiat%C5%82o+ksi%C4%99%C5%BCyca&symbol=&x=0&y=0&nr=0

- tam jest też kosztorys.

Murator podaje szacunkowy koszt tej inwestycji przy założeniu budowy przez jedną firmę na 376 tyś netto - no właśnie do tego trzeba doliczyć 7% czy 22 %?

Zamierzam nieco „podrożyć” dom zamieniając blachodachówkę na dachówkę betonową lub ceramiczną oraz dobudowując ok. 30 m2 piwnicy. :)

Według autora projektu to powinno zwiększyć koszty o odpowiednio ok. 15 tyś + 15 tyś. zł, czyli w sumie 30 tyś.

Otrzymujemy więc kwotę netto ok. 405 tyś zł.

Teraz w końcu moje pytanie: :D

czy wyrobię się z budową domu w nieprzekraczalnej dla mnie kwocie 600 tyś. zł brutto, wliczając w to oczywiście jego wykończenie.

Dodam, że na całość prac zamierzam wziąć jedną firmę, lub jeśli uznam że lepsza - ze względów jakościowych i kosztowych - będzie więcej niż jedna firma, podzielić to na kilka, wyspecjalizowanych firm.

Standard wykonania – średni (cokolwiek to znaczy) :p

Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących.

Bardzo ładny ten projekt.

Powierzchnia netto - 234 mkw.

Za SSO wyjdzie gdzieś 210-220k.

Wyślij zapytanie o stolarkę (okna i drzwi) - bo z zależności na co sie zdecydujesz takie koszty poniesiesz - a to spore koszty.

Myślę, że SSO to 40 % kosztów całości. Jeśli nie będziesz szalał to się zmieścisz w 600.

Czy architekt doliczył koszt przeliczenia dachu pod dachówkę cementową zamiast blachy ?

To czy starczy CI 200k na wykończenie wnętrza musisz sam sobie odpowiedzieć. POlicz ile masz gresu/terakoty, drewna i glazury /innych i zobacz w sklepie w jakiej półce cenowej się poruszasz.

Jesli będziesz kupował glazurę za 300 pln za metr to się nie zmieścisz - proste :)

Masz do zrobienia 3 łazienki - możesz każdą z nich zrobić za 10k i za 30k :)

Koszt piwnicy 40 tys.

Zaznaczam, że chcę podpiwniczyć jedynie część domu na powierzchni ok. 30 m2 - projektant podał koszt tej zmiany na ok. 15 tyś.

Nie wyrobisz się w 600tys

Dlaczego się więc nie wyrobie? Co podbije koszty? Ile muszę mniej więcej doliczyć?

Pozdrawiam.

Bardzo ładny ten projekt.

Dzięki! :D

Wyślij zapytanie o stolarkę (okna i drzwi) - bo z zależności na co sie zdecydujesz takie koszty poniesiesz - a to spore koszty.

Notuję, notuję wężykiem :)

Mślę, że SSO to 40 % kosztów całości. Jeśli nie będziesz szalał to się zmieścisz w 600.

Na razie brzmi dobrze.

Czy architekt doliczył koszt przeliczenia dachu pod dachówkę cementową zamiast blachy ?

Tego chyba nie zrobił. Czy koszty zmiany konstrukcji więźby będą znaczne?

To czy starczy CI 200k na wykończenie wnętrza musisz sam sobie odpowiedzieć. POlicz ile masz gresu/terakoty, drewna i glazury /innych i zobacz w sklepie w jakiej półce cenowej się poruszasz.

Zdecydowanie nie zamierzam szaleć, ale pewien standard zachować (choć pewnie pod koniec z tym już będzie gorzej :cry: ).

Raczej prosto, ponadczasowo, trochę jak styl samego domu, niż w ślaczki :wink:

Jesli będziesz kupował glazurę za 300 pln za metr to się nie zmieścisz - proste :)

Kafelki na podłogę i ściany planuję w okolicach 55 zł/m2.

Masz do zrobienia 3 łazienki - możesz każdą z nich zrobić za 10k i za 30k :)

Tą łazienkę na dole zamierzam zmniejszyć i zrobić same WC, bo wydaje mi się już trochę ich za dużo - to zresztą trochę obniży koszt.

Stokrotne dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, to bardzo pomaga !!!

Best regards.