Foxy 05.09.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Mam pytanie dla osób posiadających doświadczenie w zakresie realnych kosztów budowy domu. Planuję budowę domu wg projektu Muratora M66 „Światło księżyca” (link http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1109&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=%C5%9Bwiat%C5%82o+ksi%C4%99%C5%BCyca&symbol=&x=0&y=0&nr=0 - tam jest też kosztorys. Murator podaje szacunkowy koszt tej inwestycji przy założeniu budowy przez jedną firmę na 376 tyś netto - no właśnie do tego trzeba doliczyć 7% czy 22 %? Zamierzam nieco „podrożyć” dom zamieniając blachodachówkę na dachówkę betonową lub ceramiczną oraz dobudowując ok. 30 m2 piwnicy. Według autora projektu to powinno zwiększyć koszty o odpowiednio ok. 15 tyś + 15 tyś. zł, czyli w sumie 30 tyś. Otrzymujemy więc kwotę netto ok. 405 tyś zł. Teraz w końcu moje pytanie: czy wyrobię się z budową domu w nieprzekraczalnej dla mnie kwocie 600 tyś. zł brutto, wliczając w to oczywiście jego wykończenie. Dodam, że na całość prac zamierzam wziąć jedną firmę, lub jeśli uznam że lepsza - ze względów jakościowych i kosztowych - będzie więcej niż jedna firma, podzielić to na kilka, wyspecjalizowanych firm. Standard wykonania – średni (cokolwiek to znaczy) Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.09.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Koszt piwnicy 40 tys, zmiana na dachówkę to koszt ok -więźbą inna i dachówka wzrost o ok. 20 tys. Nie wyrobisz się w 600tys, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.09.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Bardzo ładny ten projekt. Powierzchnia netto - 234 mkw. Za SSO wyjdzie gdzieś 210-220k. Wyślij zapytanie o stolarkę (okna i drzwi) - bo z zależności na co sie zdecydujesz takie koszty poniesiesz - a to spore koszty. Myślę, że SSO to 40 % kosztów całości. Jeśli nie będziesz szalał to się zmieścisz w 600. Czy architekt doliczył koszt przeliczenia dachu pod dachówkę cementową zamiast blachy ? To czy starczy CI 200k na wykończenie wnętrza musisz sam sobie odpowiedzieć. POlicz ile masz gresu/terakoty, drewna i glazury /innych i zobacz w sklepie w jakiej półce cenowej się poruszasz. Jesli będziesz kupował glazurę za 300 pln za metr to się nie zmieścisz - proste Masz do zrobienia 3 łazienki - możesz każdą z nich zrobić za 10k i za 30k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 05.09.2008 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Koszt piwnicy 40 tys. Zaznaczam, że chcę podpiwniczyć jedynie część domu na powierzchni ok. 30 m2 - projektant podał koszt tej zmiany na ok. 15 tyś. Nie wyrobisz się w 600tys Dlaczego się więc nie wyrobie? Co podbije koszty? Ile muszę mniej więcej doliczyć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 05.09.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Bardzo ładny ten projekt. Dzięki! Wyślij zapytanie o stolarkę (okna i drzwi) - bo z zależności na co sie zdecydujesz takie koszty poniesiesz - a to spore koszty. Notuję, notuję wężykiem Mślę, że SSO to 40 % kosztów całości. Jeśli nie będziesz szalał to się zmieścisz w 600. Na razie brzmi dobrze. Czy architekt doliczył koszt przeliczenia dachu pod dachówkę cementową zamiast blachy ? Tego chyba nie zrobił. Czy koszty zmiany konstrukcji więźby będą znaczne? To czy starczy CI 200k na wykończenie wnętrza musisz sam sobie odpowiedzieć. POlicz ile masz gresu/terakoty, drewna i glazury /innych i zobacz w sklepie w jakiej półce cenowej się poruszasz. Zdecydowanie nie zamierzam szaleć, ale pewien standard zachować (choć pewnie pod koniec z tym już będzie gorzej ). Raczej prosto, ponadczasowo, trochę jak styl samego domu, niż w ślaczki Jesli będziesz kupował glazurę za 300 pln za metr to się nie zmieścisz - proste Kafelki na podłogę i ściany planuję w okolicach 55 zł/m2. Masz do zrobienia 3 łazienki - możesz każdą z nich zrobić za 10k i za 30k Tą łazienkę na dole zamierzam zmniejszyć i zrobić same WC, bo wydaje mi się już trochę ich za dużo - to zresztą trochę obniży koszt. Stokrotne dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, to bardzo pomaga !!! Best regards. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts