Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gliniasta ziemia pod trawę

Recommended Posts

Jak to taka glina jak u mnie, to chyba tylko kilofem rozbijać (motyczka mi się na tym zwichrowała :evil: ) Przekopywać na tym etapie nie radzę bo wywleczesz sobie jeszcze więcej takich kamieni z gliny.

Ja sobie "trochę" ziemi nawiozłam.

Tak wygląda przekrój:

http://images27.fotosik.pl/256/74c059f71d9c91c6med.jpg

Jak są mokre to nawet rękami można je rozgnieść... na mniejsze bryłki.

Teraz to może marne pocieszenie, ale taka ziemia lepiej wilgoć trzyma. Rodzice mają super przepuszczalną ziemię i niektóre kwiaty muszą 2 razy dziennie podlewać - woda przelatuje jak przez sito.

Poza tym z tego co wiem to trawa lubi podłoże gliniaste.

Właśnie mam podobne pytanie więc pozwolę sobie podłączyć się.

U mnie gleba - humus (dobra ziemia 3 klasa) okolo 30 cm później glina.

Gdzie mogę znaleźć informację o roślinkach (drzewach krzewach) które rosną na takiej glebie.

A co jeśli chodzi o trawę są jakieś specjalne mieszanki ? bo z tego co wiem kostrzewa która jest podstawą większości mieszanek kiepsko rośnie na ciężkich glebach.

magangs moi przyjaciele zrobli z ziemią dokładnie jak Ty i zrobili niewielki trawnik, ale siali trawę w taki dziwny sposób :wink: najpierw ziemię z tymi grudkami zmoczyli, oczywiście przyklejało się to strasznie do butów, sypali trawę i jednocześnie posypywali nasiona dość grubo żwirem co został po budowie, całość mocno uklepywaliali, po tygodniu, dwóch trawa świetnie wzeszła, zielsko też trochę wylazło, koszą bez kosza i jest już ok

Witam

u mnie bło tak samo

rada: grabić i wyrzucać grudki ,grabić i wyrzucać ,grabic i..........

po czterech zabiegach zostały maluteńkie grudeczki i trawka pieknie rośnie

Jak będziesz grabić to delikatnie ,bo inaczej będziesz wywlekać spod spodu wkółko grudki a ich końca nie ma.

Na koniec najlepiej zwałować

Wygrabić gródki glina bardzo pracuje!!! w trakcie suszy pęka nie jest to dobre dla trawnika.

Trawnika w zależności o jaki też trawniku mowa?? piękna murawa dekoracyjna wymaga dobrej gleby u odpowiednim pH, odpowiedniej przepuszczalności.

Ciężką ziemię zawsze traktujemy paskiem i torfem w odpowiednich proporcjach a jeżeli jest to glina i zniszczona to wymieniamy lub dokładamy nową 10cm warstwę ;D

Miałem podobny problem, więc glinę wyrównałem, ubiłem, posypałem trawą, zamówiłem wywrotę ładnej czarnej ziemi, Zasypałem trawę ziemią.. i teraz rośnie jak szalona, kosić nie wyrabiam, bo ziemia daje trawie ładne podłoże, a glina trzyma wodę.....może jak będzie mokre lato to zmienię zdanie ale póki co jest super :)

trawa dobrze rośnie na ciężkiej ziemi ale lepiej rośnie gdy korzenie dostana powietrza wiec Twój sposób jest też dobry przysypanie trawy warstewką ziemi ale ja o piasku bym nie zapominał i wcześniej glinę wymieszał z piachem ewentualnie dodał też torfu (to zależy od gliny). Nie zapominajcie o nawożeniu wstępnym nowy trawnik świetnie rośnie po takich zabiegach.

Pozdrawiam ARc