magangs 05.09.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Ziemia w moim ogrodzie wygląda jak na fotce: http://images34.fotosik.pl/356/b83b5e2ce627bfdfmed.jpg Te grudki to zbita ziemia z gliną, twarda jak kamień i jest tego mnóstwo. Urośnie na tym ładna trawa? Jaką najlepiej posadzić na gliniastym podłożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.09.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Na tym na razie bym nie siał trawy. Bo bedziesz miał trawnik pełen grudek. Najpierw bym to wyrównał, przebronował, przeorał wywalcował i dopiero potem siał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 05.09.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Jak to taka glina jak u mnie, to chyba tylko kilofem rozbijać (motyczka mi się na tym zwichrowała ) Przekopywać na tym etapie nie radzę bo wywleczesz sobie jeszcze więcej takich kamieni z gliny. Ja sobie "trochę" ziemi nawiozłam. Tak wygląda przekrój: http://images27.fotosik.pl/256/74c059f71d9c91c6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 05.09.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Ogród był przeorany właśnie z tydzień temu i po tym pojawiły się te grudki. A one rozmiękną po solidnym deszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.09.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A może trochę piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 05.09.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Jak są mokre to nawet rękami można je rozgnieść... na mniejsze bryłki. Teraz to może marne pocieszenie, ale taka ziemia lepiej wilgoć trzyma. Rodzice mają super przepuszczalną ziemię i niektóre kwiaty muszą 2 razy dziennie podlewać - woda przelatuje jak przez sito.Poza tym z tego co wiem to trawa lubi podłoże gliniaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaCzarek 05.09.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Właśnie mam podobne pytanie więc pozwolę sobie podłączyć się.U mnie gleba - humus (dobra ziemia 3 klasa) okolo 30 cm później glina.Gdzie mogę znaleźć informację o roślinkach (drzewach krzewach) które rosną na takiej glebie.A co jeśli chodzi o trawę są jakieś specjalne mieszanki ? bo z tego co wiem kostrzewa która jest podstawą większości mieszanek kiepsko rośnie na ciężkich glebach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 05.09.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 magangs moi przyjaciele zrobli z ziemią dokładnie jak Ty i zrobili niewielki trawnik, ale siali trawę w taki dziwny sposób najpierw ziemię z tymi grudkami zmoczyli, oczywiście przyklejało się to strasznie do butów, sypali trawę i jednocześnie posypywali nasiona dość grubo żwirem co został po budowie, całość mocno uklepywaliali, po tygodniu, dwóch trawa świetnie wzeszła, zielsko też trochę wylazło, koszą bez kosza i jest już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blady00 07.09.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Witamu mnie bło tak samo rada: grabić i wyrzucać grudki ,grabić i wyrzucać ,grabic i..........po czterech zabiegach zostały maluteńkie grudeczki i trawka pieknie rośnieJak będziesz grabić to delikatnie ,bo inaczej będziesz wywlekać spod spodu wkółko grudki a ich końca nie ma.Na koniec najlepiej zwałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxatorfubzdude 09.09.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Wygrabić gródki glina bardzo pracuje!!! w trakcie suszy pęka nie jest to dobre dla trawnika. Trawnika w zależności o jaki też trawniku mowa?? piękna murawa dekoracyjna wymaga dobrej gleby u odpowiednim pH, odpowiedniej przepuszczalności. Ciężką ziemię zawsze traktujemy paskiem i torfem w odpowiednich proporcjach a jeżeli jest to glina i zniszczona to wymieniamy lub dokładamy nową 10cm warstwę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 10.09.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Miałem podobny problem, więc glinę wyrównałem, ubiłem, posypałem trawą, zamówiłem wywrotę ładnej czarnej ziemi, Zasypałem trawę ziemią.. i teraz rośnie jak szalona, kosić nie wyrabiam, bo ziemia daje trawie ładne podłoże, a glina trzyma wodę.....może jak będzie mokre lato to zmienię zdanie ale póki co jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxatorfubzdude 10.09.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 trawa dobrze rośnie na ciężkiej ziemi ale lepiej rośnie gdy korzenie dostana powietrza wiec Twój sposób jest też dobry przysypanie trawy warstewką ziemi ale ja o piasku bym nie zapominał i wcześniej glinę wymieszał z piachem ewentualnie dodał też torfu (to zależy od gliny). Nie zapominajcie o nawożeniu wstępnym nowy trawnik świetnie rośnie po takich zabiegach. Pozdrawiam ARc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts