saintmax 05.09.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Dzisiaj dostałem "wycenę" projektu garażu przystającego do domu. Projekt developer wycenił na 1300netto, natomiast projekt + bieganie za pozwoleniem na budowę na 2700netto. Dodatkowo sam garaż wyceniono na 49000netto. Załamałem się.Garaż byłby wykonany z porothermu 24cm, miałby przejście do domu, rozprowadzonę inst. elektryczną, wydzieloną kotłownię, małe plastikowe okno, bramę (ręczną), natomiast strop (ciężko mi fachowo okreśłić typ) byłby wylany, z zew. kryty papą.Wymiary : 9,00m długość, 3,00m szer., 2,60 wysokość.Całość była by otynkowana - zew. tynk identyczny jak na budynku, wew. tynk tzw. V kategorii. Oczywiście dochodzi do tego odgromówka (mały kawałek drutu) + rynny.Nad garażem nie będzie tarasu, dobudówki, pokoju etc.Proszę mi powiedzieć ile takie "cudo" może być warte??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.09.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 nie - projekt powinien kosztować 1 PLN zaś sam garaż 50 groszy garaż ma 27 mkw, wychodzi Ci 1814 zeta za 1 mkw - sadzisz ze to dużo? Duzo za mały budynek, upierdliwy w budowie na dodatek z prawie pełną instalacja? Sam sobie odpowiedz czy to duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saintmax 05.09.2008 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 350szt. porothermu*6,00zł to koszt ścian. Do tego płyta + strop. NIe widzę podstaw do takiej ceny. W styczniu oferowano mi poza developerem ten sam garaż za 20.000,00zł brutto.(podwykonawca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.09.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 350szt. porothermu*6,00zł to koszt ścian. Do tego płyta + strop. NIe widzę podstaw do takiej ceny. W styczniu oferowano mi poza developerem ten sam garaż za 20.000,00zł brutto.(podwykonawca)to wez i skorzystaj z jego uslug najlepiej bez faktury i gwarancji lub zakasaj sam rekawy - toz to tylko 70 mkw scian, raptem 27 mkw stropu krytego papa którą sam polozysz bo do tego wszystkiego potrzebne sa tylko rece Ciagle bede sie upieral ze niecale 2000 za 1mkw w stanie takim jaki masz miec oddany do uzytku to cena niewygorowana koszt porotermu to 2100 - tak? koszt fundametu liczyles? nie koszt stropu liczyles? nie zarobek tego co ci to zrobi liczyles? nie przyjmij stawke 100 dniowki - masz 3-4 stowy dziennie razy mniej wiecej 7 dni juz masz koszt porotermu koszt tynkow liczyles? nie elewacji, elektryki etc etc - liczyles? nie material to nikly procent kosztow calosci - wbrew pozorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.09.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 odpuść developer zawsze "okrada" Klientów, każdy... jak tyko może... i gdzie się da.... jedyny uczciwy w tym bajzlu to inwestor... czasami... a jak stanie na nogi, to nap... ile wlezie, chce dop... komukolwiek taka to natura, jako doświadczony realizator zleceń powinieneś wiedzieć rozumiem, stare dobre czasy, uczciwość ponad wszystko, gentleman's agreements a tu ch... jesteś winien bo wziąłeś kasę (jaka by nie była) oczywiście Ty sr..sz kasą, inwestor nie, więc to Ty powinieneś czuć się winny, i nawet jak stwierdzi, że coś skrzypi, na następny dzień powinieneś być, ba w locie zdiagnozować "usterkę" i ją usunąć, nawet jak pod uszczelkę wpadła cząstka zaprawy Ty za to bekasz i nie ma na to usprawiedliwienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 05.09.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 odpuść developer zawsze "okrada" Klientów, każdy... jak tyko może... i gdzie się da.... jedyny uczciwy w tym bajzlu to inwestor... czasami... a jak stanie na nogi, to nap... ile wlezie, chce dop... komukolwiek taka to natura, jako doświadczony realizator zleceń powinieneś wiedzieć rozumiem, stare dobre czasy, uczciwość ponad wszystko, gentleman's agreements a tu ch... jesteś winien bo wziąłeś kasę (jaka by nie była) oczywiście Ty sr..sz kasą, inwestor nie, więc to Ty powinieneś czuć się winny, i nawet jak stwierdzi, że coś skrzypi, na następny dzień powinieneś być, ba w locie zdiagnozować "usterkę" i ją usunąć, nawet jak pod uszczelkę wpadła cząstka zaprawy Ty za to bekasz i nie ma na to usprawiedliwienia Essssencja !! Aż miło czytać !! Pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.09.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 wolny rynek, ceny umowne, masz wolny wybór przy zatrudnieniu dewelopera całym Twoim wysiłkiem jest podpisanie umowy i odebranie kluczy. Można inaczej, w moim przypadku ekstremalnie inna sytuacja, robiłem sam garaż 3,6 x 6 m (wewnątrz) Wykorzystałem starego blaszaka ( bo był mały i do remontu ) troszkę drewna z odzysku,(szęść drewna kupiłem, za całe 400zł) około tygodnia własnej pracy i całkowity koszt wyszedł prawie 1000zł ( tysiąc złotych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 07.09.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Sama cena za projekt jest już wygórowana. Ja za budynek gospodarczy z garażem zapłaciłem 600 brutto. Budynek ma 6,5 x 15 m wieć trochę wiekszy od tego z tematu. Nie wypowiadam sie co do adaptacji tego projektu bo nie wiem jakie to kwoty mogą być, ale za dom i ten budynek za adaptacje zapłaciłem 1200 więc jakoś drogo mi wygląda te 2700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.09.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 wolny rynek, ceny umowne, masz wolny wybór przy zatrudnieniu dewelopera całym Twoim wysiłkiem jest podpisanie umowy i odebranie kluczy. Można inaczej, w moim przypadku ekstremalnie inna sytuacja, robiłem sam garaż 3,6 x 6 m (wewnątrz) Wykorzystałem starego blaszaka ( bo był mały i do remontu ) troszkę drewna z odzysku,(szęść drewna kupiłem, za całe 400zł) około tygodnia własnej pracy i całkowity koszt wyszedł prawie 1000zł ( tysiąc złotych ) an-bud się nie pochwalił, ale w wątku : http://forum.muratordom.pl/post2720505.htm#2720505 zamieścił zdjęcia z realizacji tej inwestycji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saintmax 07.09.2008 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Mam już wycenę garażu z wykonaniem na 20.000-23.000zł zależy od dodatków(np. roleta w oknie). Garaż identyczny jak developer stawia bo zrobi to firma podwykonawcza którą developer zatrudnia. Jak czytam te dwa pierwsze posty z odpowiedzią to zaczynam się zastanawiać - kto ma rację? Czy podwykonawca zbuduje mi garaż poniżej swoich kosztów, a wycena jest prawidłowa, czy też developer przesadził, a koledzy przedmówcy są tzw. czynnikiem społecznym który ma utwierdzać, że trzeba płacić dużo i zawsze??Myślę że przeliczanie "za metr" i odnoszenie tego w zamyśle np. do metra mieszkania/domu nie za bardzo pasuje. No ale cóż zrobić... Są błedy, większe błędy i statystyki. I najwyraźniej ktoś o statystyki się opierał przy wycenie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.09.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Jak czytam te dwa pierwsze posty z odpowiedzią to zaczynam się zastanawiać - kto ma rację? Czy podwykonawca zbuduje mi garaż poniżej swoich kosztów, a wycena jest prawidłowa, czy też developer przesadził, a koledzy przedmówcy są tzw. czynnikiem społecznym który ma utwierdzać, że trzeba płacić dużo i zawsze?? Jak już wyżej napisano, jest wolny rynek. Jeżeli deweloperowi uda się wybudowany garaż sprzedać za proponowaną kwotę to jego zysk. Ty nie musisz z jego usług korzystać. Możesz sam zorganizować cała budowę, uzyskać pozwolenie na budowę, zatrudnić poszczególnych branżystów, wybudować dom. Być może będzie to taniej. Jeżeli tak, to Twój zysk. Jednak równie dobrze moze okazać się, że taka budowa, to obraczone duzym ryzykiem przedsięwzięcie ponad Twoje siły. Wtedy możesz utopić w nim porównywalne pieniądze, a efekt będzie żałosny. Wybór zależy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 08.09.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 350szt. porothermu*6,00zł to koszt ścian. Do tego płyta + strop. NIe widzę podstaw do takiej ceny. W styczniu oferowano mi poza developerem ten sam garaż za 20.000,00zł brutto.(podwykonawca) Posluze sie Twoja logika. Na dom wydalem juz 400, a to nie koniec. A przeciez 2.000 pustakow x 10 zl to 20.000 zł + plyta + fundament, nop i jakis daszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts