Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum, ale wiele razy korzystałem z waszych cennych podpowiedzi przy budowie mojego domu. W sumie wszystko jest już niby zakończone oprócz elewacji domu.

Mam ścianę trój warstwową; max, 10 cm styropianu, pół maxa. Wykonawca od elewacji doradza m,i abym na zewnątrz dodał jeszcze 5 cm dodatkowego styropianu mówiąc" A wiadomo jak te paproki panu ten styropian między ściany włożyli?. Jak dołożymy te 5 cm styropianu będziesz miał pan cieplej".

Ano nie wiadomo. Ale mam wątpliwości, czy jak dołożę te 5 cm styropianu czy nie zbuduję sobie termosu, a wilgoć mi będzie w domu stała.

Proszę o pomoc: warto czy nie dołożyć ten dodatkowy styropian?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/107988-%C5%9Bciana-tr%C3%B3jwarstwowa-a-dodatkowe-docieplenie-styropianem/

Ja bym nie dał styropianu na zewnątrz, koszt docieplenie nigdy się nie zwróci, wystarczy policzyć w jakimkolwiek programie OZC (znaczy zwróci się, ale po 30-40 latach :-) ).

PS. Ja dałem 8cm styropiany na zewnątrz, ale miałem w środku tylko 5cm styropianu i mama się uparła i teraz mam ścianę 4-warstwową. Za rok powiem, czy coś to dało. Koszt docieplenia 11 tyś. zł (materiały + robocizna), przy koszcie ogrzewania rocznym 1600zł miałbym 7 lat ogrzewania gazem za darmo. :-)

J przy koszcie ogrzewania rocznym 1600zł miałbym 7 lat ogrzewania gazem za darmo. :-)

Nie no spoko. Czekam tylko, aż ktoś zejdzie już poniżej tysiąca. Oczywiście bez reku i dając 8cm styropianu.

Normalnie cuda!

Sorry - żeby było w temacie to tak:

- 5 cm bym nie dawał - tynk, klej, siatka, kołki - wszystko kosztuje (i robocizna!) bez względu na grubość ocieplenia. Jak już, to dać więcej.

- sprawdź punkt rosy takiej ściany (jest darmowy program Termika do ściągniecia i robi się to 10 sek) jeśli martwisz się wilgocią. Może faktycznie wypaść np. w ścianie osłonowej.

- faktycznie nigdy nie wiadomo, jak paproki włozyli styropian ;)

Sorry - żeby było w temacie to tak:

- 5 cm bym nie dawał - tynk, klej, siatka, kołki - wszystko kosztuje (i robocizna!) bez względu na grubość ocieplenia. Jak już, to dać więcej.

- sprawdź punkt rosy takiej ściany (jest darmowy program Termika do ściągniecia i robi się to 10 sek) jeśli martwisz się wilgocią. Może faktycznie wypaść np. w ścianie osłonowej.

- faktycznie nigdy nie wiadomo, jak paproki włozyli styropian ;)

Tyż prowda :).

j.w.

1600 PLN to koszt 12 - 16 m3 drewna opałowego /czyli zapas na jeden sezon grzewczy/

p.s.

dochodza /owszem/ koszty dodatkowe jak

pocięcie, porąbanie, ułozenie, wykonanie wiaty na drewno, zniesienie drewna pod kominek, mycie szyby, wymiatanie popiołu, obsługa kominiarska, papier na podpałke zapałki, itp

i tu mozna sie licytowac kogo ile to kosztowało ...

"... Jak dołożymy te 5 cm styropianu będziesz miał pan cieplej ..."

zapytaj wykonawce w tym samym stylu " a co bys Pan powiedział jakbym to ja Panu zaproponował dodatkowe 5 cm ... hmmm ? miałbys Pan cieplej ..."

"... Jak dołożymy te 5 cm styropianu będziesz miał pan cieplej ..."

zapytaj wykonawce w tym samym stylu " a co bys Pan powiedział jakbym to ja Panu zaproponował dodatkowe 5 cm ... hmmm ? miałbys Pan cieplej ..."

Ja proponuje następne 5 cm....a, co mi tam, 20...tylko dlaczego k... nie chce mniej wychodzić mniej za ogrzewanie ?

Ja proponuje następne 5 cm....a, co mi tam, 20...tylko dlaczego k... nie chce mniej wychodzić mniej za ogrzewanie ?

bo nie ociepla od środka i nie ma Twoich cudownych tynków

proste, nie :-?

ooo hes, rad Cię widzieć (czytać w zasadzie)

a jak tam Twoje patenty?

może założyłeś jakąś swoją komercyjną stronę, gdzie swoje pomysły sprzedajesz?

kupują? jesteś już bizmesemenem?

Widać, że dawno Cię było, ocieplenie od środka czy nie -mało ważne.

Rozwijam się, sprawdziły się moje eksperymenty, że goły styropian jest

g... wart, byle warstwa starych gazet potrafi to samo, albo lepiej.

Wymyślono już Neopor, ale jak znam życie, nie tylko ja szukam.