Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt mebli kuchennych? Ile kosztuje zrobienie kuchni..?

grave

Recommended Posts

Witam,

jakie sa średnie ceny za wykonanie 1mb mebli kuchennych?

Mi w stolicy wykonawca "krzyknął" 18tys za niecałe 7m, przy czym jest to MDF foliowany, a nie żadne drewno czy lakiery?

Czy przyszalał waszym zdaniem? Miałem ważenie, ze za takie meble płaci się do 1tys zł/mb ale 2,5tys??? :o i nie mam tam żadnych cudów...(1małe cargo,kosz obrotowy, ze dwa metaboxy..)

przelicz metry kwadratowe powierzchni frontow(drzwiczek)

np.patrzac z przodu szafka dolna (z drzwiczkami) o wys.85cm i szer 80cm to 0,68m2 i nie powinna kosztowac z MDF foliowanego wiecej niz 800zl.

taka sama z szufladami to ok 950zl- zalezy jaki typ prowadnic.

mysle ze wasz wykonawca da nie metabox a TANDEMBOX bluma, a te sa duzo drozsze - tu doplata do jednej szuflady to ok.100-150zl

teraz tak samo przelicz reszte swoich szafek

oczywiscie cena tez zalezy od trudnosci i skomplikowania projektu

montaz mebli to koszt ok 10% wartosci zestawu

Witam. W zeszłym tygodniu zamontowali nam meble kuchenne z mdf-u. Wyszło nam 6 m.b. koszt razem z montażem 5.500zł (wg mnie kuchnię mam śliczną -taką jaką chciałam) koszt m.b. miał wynosić 600 zł(ale jak później obliczyliśmy wyniósł 800 zł).Nie mamy szafek cargo, żadna szafka nie jest z obrotową półką , żadnych przegródek w szufladach niestety ze względu na cięcie kosztów : Wiecie czasem emocje biorą górę i człowiek jak ochłonie zaczyna obliczać. Panowie zrobili wycenę ,nam kwota wydała się ok a dopiero podczas montażu na moje pytanie" ile m.b. wyszło w naszej kuchni?" właściciel firmy odparł"nie wiem" - to na jakiej podstawie zrobił nam wycenę :o . Sami sobie wyliczyliśmy wieczorem i troszkę się wkurzyliśmy.

Witam

Panowie zrobili wycenę ,nam kwota wydała się ok a dopiero podczas montażu na moje pytanie" ile m.b. wyszło w naszej kuchni?" właściciel firmy odparł"nie wiem" - to na jakiej podstawie zrobił nam wycenę

Wcale mu się nie dziwię, bo liczenie za mb jest bez sensu, np. szafka 80 czy dwie 40, długość ta sama, ale jakby obie były z szufladami tandembox to się okazuje że te dwie 40 są dużo droższe niż 80, to samo blat z jednej strony mam 3m blatu 60 a z drugiej mam też 3m ale 90 i do tego narożny ze ścięciem i jego koszt jest ponad dwukrotnie wyższy niż tego 60. Tak, że jak ktoś robi kuchnię to i tak pewnie wycenia nie wg. metrów tylko wg. ilości szafek, frontów, szuflad itd. a jak inwestor chce to kwotę która mu wyszła może podziellić przez ilość metrów :lol:

• 2 weeks później...
wiesz, na dobrą sprawę to nie ma górnej granicy... możesz wybierać jak w samochodach, od tych uzywanych za 300 zł i po te robione na zamówienie za grube, okrągłe bańki. jeżeli chodzi o kuchnie, to okazuje się że ograniczeniem dla pomysłu jest zasobność portfela

...zachodzę tylko w głowę: jak to jest, że jeden może zrobić 6mb mebli za 6tys., a drugi za to samo krzyknie 12tys... :o ?

wiesz, na dobrą sprawę to nie ma górnej granicy... możesz wybierać jak w samochodach, od tych uzywanych za 300 zł i po te robione na zamówienie za grube, okrągłe bańki. jeżeli chodzi o kuchnie, to okazuje się że ograniczeniem dla pomysłu jest zasobność portfela

...zachodzę tylko w głowę: jak to jest, że jeden może zrobić 6mb mebli za 6tys., a drugi za to samo krzyknie 12tys... :o ?

Więc porównanie do cen mebli do cen samochodów nie jest trafne.

Mój przykład - oferta z BRW opiewała coś na 11 tys. zł + montaż, szczęśliwie znalazłem młodego zdolnego stolarza pod miastem, u którego za to samo (w tym montaż agd) zapłaciłem 4.5 tys zł. Mebelki są ładne i solidne.