citytrans 03.09.2001 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2001 W 1991r. kupiłem działkę rolną pod Warszawą. W 2000r. Uchwałą RADY GMINYdziałka została odrolniona. W marcu 2001r. RADA GMINY zatwierdziła MiejscowyPlan Zagospodarowania Przestrzennego, w lipcu ukazał się on w Dzienniku istał się obowiązującym. W Planie Miejscowym moja działka zostałaprzeznaczona pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne i oznaczona MN.30 lipca 2001r. otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy, w której napisano,że zgodnie z obowiązującym obecnie Planem zaprojektowano nowy tymczasowydojazd do mojej działki, który przebiega przez prywatne grunty.Poprzedni dojazd istniejacy od ponad 30 lat drogą gruntową przy szkolebędącą własnością Gminy (w ewidencji figuruje nie jako droga, ale wydzielonadziałka Nr 151 o szerokości 5 m) ulega likwidacji z powodu rozbudowy szkoły.W sierpniu 2001r. otrzymałem pismo od gminy, ze jeżeli chcę na swojejdziałce wybudować dom to muszę uzyskać zgodę od właścicieli dzialek, naktórych zaprojektowano nowy dojazd, wykupić te grunty i utwardzić drogę nawłasny koszt.W zwiąku z tym mam pytania:1.Czy Gmina ma prawo pozbawić mnie dotychczasowego dojazdu do działkibudowlanej nie zapewniając innej drogi?2.Czy skoro Gmina w nowym obowiązującym Planie zaprojektowała inny dojazd domojej działki to również jej obowiązkiem jest wykupienie gruntów poddroge iutwardzenie jej?3.Czy istnieją przepisy w jakim czasie gmina musi wykonać nową drogę?4.Czy gmina do czasu wykonania nowej drogi powinna zezwolić na korzystanie zdotychczasowej drogi i na tej podstawie wydać pozwolenie na budowę domu? Proszę o odpowiedź z podaniem podstaw prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 W SPRAWIE WŁASNOŚCI GRUNTU DECYZJĘ MOŻE WYDAĆ TYLKO SĄD HIPOTECZNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 12.07.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Jeśli dojazd od strony szkoły miał wpisaną w akcie notarialnym służebność na przejazd do twojwj działki - to popełnili by przestępstwo (wygrasz w każdym sądzie) Jeśli takiego wpisu nie było a droga istaniała dostatewcznie długo (chyba 30lat - ale musisz to sprawdzić) - to nabyłeś prawo do niej na zasadzie zasiedzenia W obu przypadkach dobry prawnik wygra w cuglach - nawet nie będzie musiał zakładać sprawy Jeśli nie spełniasz warunków żadnego z powyższych punktów to skontaktuj się z prawnikiem. Możesz wytoczyć postępowanie o ustanowienie drogi koniecznej i sąd wyznaczy którędy taka drog ma przebiegać - zgoda lub nie włąściciela działki jest wtedy nieistotna. Poczytaj muratora gdzieś z IV kwartału 2002 - tam był cały artykuł o twoim przypadku - hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 12.07.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Błąd w dacie komutera czy odpowiedź po 2. latach? A jak to się skończyło? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts