m.k.k 18.03.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Beton44, kiedyś to sam je wklejałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi76 19.03.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Elita forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceneo 19.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jeżeli grunt pozwala na lanie fundamentów bezpośrednio w wykopie to jak najbardziej jestem za tym, najważniejsze to aby wykop nie był przegłębiony a założę się że ci co niby mają" książkowy" fundament o tym fakcie zapomnieli grunt ma być rodzimy i żaden chudziak tego nie zmieni. Po drugie niema sensu izolowania dysperbitem ław fundamentowych jeżeli chodzi o izolację to tylko izolacja pozioma na ściany tzw. zwyżki, bo i tak nie pomaluje się najbardziej narażonej na wilgoć warstwy spodniej ławy, ale ten problem mają tylko ci gdzie występują wody agresywnie działające na beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pyrekcb 06.05.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 najważniejsze to aby wykop nie był przegłębiony a założę się że ci co niby mają" książkowy" fundament o tym fakcie zapomnieli grunt ma być rodzimy i żaden chudziak tego nie zmieni. Mógłbyś to rozjaśnić lekko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 06.05.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Na chudym betonie (10 cm grubości) mam mieć ławę 30 x 60 cm ...Mam pytanie:czy muszę wylewać ten chudy beton, a potem ławę?Nie można wylać ławy 40 x 60 cm z betonu B20 ? Takie rozwiązanie jest chyba lepsze, może nieco droższe.Co o tym sądzicie, a może szkoda kasy na taką ławę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 26.08.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Podpinam się pod temat.Chciałem zapytać czy wykonanie fundamentu schodkowego wiąże się z jakimiś szczególnymi wymogami? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? I czy takie fundamenty są znacząco droższe od standardowych?Pytanie pochodne: czy wykonanie stropu monolitycznego o dwóch różnych wysokościach (tzn. z uskokiem na wysokości) niesie ze sobą jakieś znaczące komplikacje? Czy taki strop jest słabszy? Bardzo proszę o wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 26.08.2009 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Buszmen napisał [quChciałem zapytać czy wykonanie fundamentu schodkowego wiąże się z jakimiś szczególnymi wymogami? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? I czy takie fundamenty są znacząco droższe od standardowych?ote] Fundament schodkowy wykonuje sie po to zeby zaoszczedzic na materiale,gdy teren jest z duzym spadkiem(rozumie ze na takim budujesz),to jak w twoim przypadku moze byc droszszy od zwykłego? Wiecej pracy jest przy zbrojeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 27.08.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Może wyraziłem się nieprecyzyjnie ale chodziło mi o wykonanie głównie ław fundamentowych schodkowych (przepraszam za nieprecyzyjne pytanie).Czyli ławy fundamentowe wymagają więcej zbrojenia, ale jak np. powinno się prawidłowo zalewać taka ławę? Nie będzie problemów aby to zrobić za jednym razem? Beton nie będzie spływał poprzez "schodki"? Na co jeszcze zwracać uwagę?A co jeżeli chodzi o strop? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.08.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 przy kurnikach jest to droższe rozwiązanie, no chyba że sp.. temat, wtedy wyjdzie taniejproponowałbym unikać jak ognia fundamentów schodkowych, reżim wykonania nie do pokonania (przez papraków)beton nie musi spływać - kwestia schodków (kąta) oraz gęstości betonu i kolejności betonowania strop - upraszczając zawsze cieńszy będzie słabszy, sam uskok nie oznacza problemów, w jakim celu on ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 27.08.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Fundamenty schodkowe ze względy na spadek na działce (różnica poziomów to około 2m. po przekątnej budynku), do tego spadek jest od drogi i tak po przekątnej działki. Tam gdzie jest najniżej zrobię piwnicę ale nie chciałbym robić pod resztą domu tak głębokich fundamentów lub pełnej piwnicy. Tak też zaleca architekt. Długość części niepodpiwniczonej to około 12m, więc chyba gra warta świeczki? EDIT: można jedną ze ścian piwnicy zrobić jako ścianę monolityczną i z nią połączyć resztę fundamentów budynku np. w połowie wysokości ściany?? Da się w taki sposób uniknąć wykonywania fundamentów schodkowych? Jeżeli chodzi o uskok stropu na wysokości to będzie on miał około 40-50 cm, a wynika to stąd, że nad częścią parteru będzie taras gdzie muszę zmieścić cały system dachu odwróconego, z ociepleniem i substratem na którym będą rosły kwiaty, trawa itp - (jezu ja chyba oszalałem ) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suniok 02.11.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 U mnie wykonawca stwierdził krótko - robimy porządnie zgodnie z projektem.Najpierw idzie chudziak, na to ławy i ściany fundamentowe. Wszystko izolowane. Na zdjęciach szalunek chudziaka... http://img688.imageshack.us/img688/8320/dsc00190mae.jpg http://img248.imageshack.us/img248/127/dsc00191mae.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 02.11.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Zuzia ciekawi mnie w jakim celu izoluje się ławy fundamentowe, spotkałem się z opiniami że należy izolować i ocieplać ściany fundamentow, też nie wiem czemu jeżli nie ma piwnic. Drodzy państwo czy jest jakaś możliwość ominięcia tego izolowania a tym samym kosztów? Będe wdzięczny za opinie w tej sprawie. Ocieplanie ław czy ścian fundamentu w gruncie (bez piwnic) to marnotrawienie kasy. Efektywne jest tylko ocieplanie podlogi na gruncie, tam warto dac i 40 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 02.11.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Podpinam się pod temat. Chciałem zapytać czy wykonanie fundamentu schodkowego wiąże się z jakimiś szczególnymi wymogami? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? I czy takie fundamenty są znacząco droższe od standardowych? Pytanie pochodne: czy wykonanie stropu monolitycznego o dwóch różnych wysokościach (tzn. z uskokiem na wysokości) niesie ze sobą jakieś znaczące komplikacje? Czy taki strop jest słabszy? Bardzo proszę o wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam, Był taki temat w Muratorze (niedawno) - przejrzyj archiwum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.11.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 .... Ocieplanie ław czy ścian fundamentu w gruncie (bez piwnic) to marnotrawienie kasy. Efektywne jest tylko ocieplanie podlogi na gruncie, tam warto dac i 40 cm styropianu. to też wyczytałeś w M.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 03.11.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Nie, wiem to od architekta, który projektował mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.11.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 to na mszę w jego intencji nie dawajpójdzie na marne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mg3 05.11.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Z tym szalowaniem chudziaka to lekka przesada, warto przeliczyć ile za szalunek a ile za dodatkową ilość betonu, ale patrząc na te zdjęcia to chyba nie zdjęliście humusu do końca. Później mimo zagęszczania wszystko osiądzie razem ze ściankami działowymi. U mnie wykonawca stwierdził krótko - robimy porządnie zgodnie z projektem. Najpierw idzie chudziak, na to ławy i ściany fundamentowe. Wszystko izolowane. Na zdjęciach szalunek chudziaka... http://img688.imageshack.us/img688/8320/dsc00190mae.jpg http://img248.imageshack.us/img248/127/dsc00191mae.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 05.11.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 A jak zaszalują ławę ? Się chłopaki nagimnastykują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 22.06.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, my też laliśmy ławy prosto w grunt. Wykonawca stwierdził, że nie będzie chudziaka, ani podsypki z suchego betonu tylko z piasku. Wkleję fotkę to zerkniecie. Pod zbrojenie zostały popodkładane kawałki betonowego gruzu 5-7 cm od podsypki. Co myślicie o takim ułożeniu zbrojenia ław. fot:1http://img806.imageshack.us/img806/3476/awy1.jpg[/img]fot:2http://img269.imageshack.us/img269/2239/awy2.jpg Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Malybialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 23.06.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Słabo widać, ale wydaje się, że nie jest zachowana ciągłość zbrojenia w narożnikach. L-ki są tylko dwie (górne) a powinny być cztery. To chyba poważny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts