Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty prosto w ziemie czy w szalunku ?

Gość gosiag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli grunt pozwala na lanie fundamentów bezpośrednio w wykopie to jak najbardziej jestem za tym, najważniejsze to aby wykop nie był przegłębiony a założę się że ci co niby mają" książkowy" fundament o tym fakcie zapomnieli grunt ma być rodzimy i żaden chudziak tego nie zmieni. Po drugie niema sensu izolowania dysperbitem ław fundamentowych jeżeli chodzi o izolację to tylko izolacja pozioma na ściany tzw. zwyżki, bo i tak nie pomaluje się najbardziej narażonej na wilgoć warstwy spodniej ławy, ale ten problem mają tylko ci gdzie występują wody agresywnie działające na beton.

• 1 month później...
Gość Pyrekcb
najważniejsze to aby wykop nie był przegłębiony a założę się że ci co niby mają" książkowy" fundament o tym fakcie zapomnieli grunt ma być rodzimy i żaden chudziak tego nie zmieni.

Mógłbyś to rozjaśnić lekko? :roll:

Na chudym betonie (10 cm grubości) mam mieć ławę 30 x 60 cm ...

Mam pytanie:

czy muszę wylewać ten chudy beton, a potem ławę?

Nie można wylać ławy 40 x 60 cm z betonu B20 ? Takie rozwiązanie jest chyba lepsze, może nieco droższe.

Co o tym sądzicie, a może szkoda kasy na taką ławę ?

• 3 months później...

Podpinam się pod temat.

Chciałem zapytać czy wykonanie fundamentu schodkowego wiąże się z jakimiś szczególnymi wymogami? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? I czy takie fundamenty są znacząco droższe od standardowych?

Pytanie pochodne: czy wykonanie stropu monolitycznego o dwóch różnych wysokościach (tzn. z uskokiem na wysokości) niesie ze sobą jakieś znaczące komplikacje? Czy taki strop jest słabszy?

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam,

Buszmen napisał [quChciałem zapytać czy wykonanie fundamentu schodkowego wiąże się z jakimiś szczególnymi wymogami? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? I czy takie fundamenty są znacząco droższe od standardowych?ote]

Fundament schodkowy wykonuje sie po to zeby zaoszczedzic na materiale,gdy teren jest z duzym spadkiem(rozumie ze na takim budujesz),to jak w twoim przypadku moze byc droszszy od zwykłego?

Wiecej pracy jest przy zbrojeniu.

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie ale chodziło mi o wykonanie głównie ław fundamentowych schodkowych (przepraszam za nieprecyzyjne pytanie).

Czyli ławy fundamentowe wymagają więcej zbrojenia, ale jak np. powinno się prawidłowo zalewać taka ławę? Nie będzie problemów aby to zrobić za jednym razem? Beton nie będzie spływał poprzez "schodki"? Na co jeszcze zwracać uwagę?

A co jeżeli chodzi o strop?

Pozdrawiam,

przy kurnikach jest to droższe rozwiązanie, no chyba że sp.. temat, wtedy wyjdzie taniej

proponowałbym unikać jak ognia fundamentów schodkowych, reżim wykonania nie do pokonania (przez papraków)

beton nie musi spływać - kwestia schodków (kąta) oraz gęstości betonu i kolejności betonowania

strop - upraszczając zawsze cieńszy będzie słabszy, sam uskok nie oznacza problemów, w jakim celu on ma być?

Fundamenty schodkowe ze względy na spadek na działce (różnica poziomów to około 2m. po przekątnej budynku), do tego spadek jest od drogi i tak po przekątnej działki. Tam gdzie jest najniżej zrobię piwnicę ale nie chciałbym robić pod resztą domu tak głębokich fundamentów lub pełnej piwnicy. Tak też zaleca architekt. Długość części niepodpiwniczonej to około 12m, więc chyba gra warta świeczki?

EDIT: można jedną ze ścian piwnicy zrobić jako ścianę monolityczną i z nią połączyć resztę fundamentów budynku np. w połowie wysokości ściany?? Da się w taki sposób uniknąć wykonywania fundamentów schodkowych?

Jeżeli chodzi o uskok stropu na wysokości to będzie on miał około 40-50 cm, a wynika to stąd, że nad częścią parteru będzie taras gdzie muszę zmieścić cały system dachu odwróconego, z ociepleniem i substratem na którym będą rosły kwiaty, trawa itp :) - (jezu ja chyba oszalałem :D )

Pozdrawiam,

• 2 months później...

U mnie wykonawca stwierdził krótko - robimy porządnie zgodnie z projektem.

Najpierw idzie chudziak, na to ławy i ściany fundamentowe. Wszystko izolowane. Na zdjęciach szalunek chudziaka...

http://img688.imageshack.us/img688/8320/dsc00190mae.jpg

http://img248.imageshack.us/img248/127/dsc00191mae.jpg

Zuzia ciekawi mnie w jakim celu izoluje się ławy fundamentowe, spotkałem się z opiniami że należy izolować i ocieplać ściany fundamentow, też nie wiem czemu jeżli nie ma piwnic. Drodzy państwo czy jest jakaś możliwość ominięcia tego izolowania a tym samym kosztów? Będe wdzięczny za opinie w tej sprawie.

Ocieplanie ław czy ścian fundamentu w gruncie (bez piwnic) to marnotrawienie kasy. Efektywne jest tylko ocieplanie podlogi na gruncie, tam warto dac i 40 cm styropianu.

Podpinam się pod temat.

Chciałem zapytać czy wykonanie fundamentu schodkowego wiąże się z jakimiś szczególnymi wymogami? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? I czy takie fundamenty są znacząco droższe od standardowych?

Pytanie pochodne: czy wykonanie stropu monolitycznego o dwóch różnych wysokościach (tzn. z uskokiem na wysokości) niesie ze sobą jakieś znaczące komplikacje? Czy taki strop jest słabszy?

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam,

Był taki temat w Muratorze (niedawno) - przejrzyj archiwum

Z tym szalowaniem chudziaka to lekka przesada, warto przeliczyć ile za szalunek a ile za dodatkową ilość betonu, ale patrząc na te zdjęcia to chyba nie zdjęliście humusu do końca. Później mimo zagęszczania wszystko osiądzie razem ze ściankami działowymi.

U mnie wykonawca stwierdził krótko - robimy porządnie zgodnie z projektem.

Najpierw idzie chudziak, na to ławy i ściany fundamentowe. Wszystko izolowane. Na zdjęciach szalunek chudziaka...

http://img688.imageshack.us/img688/8320/dsc00190mae.jpg

http://img248.imageshack.us/img248/127/dsc00191mae.jpg

• 1 year później...

Witam, my też laliśmy ławy prosto w grunt. Wykonawca stwierdził, że nie będzie chudziaka, ani podsypki z suchego betonu tylko z piasku. Wkleję fotkę to zerkniecie. Pod zbrojenie zostały popodkładane kawałki betonowego gruzu 5-7 cm od podsypki. Co myślicie o takim ułożeniu zbrojenia ław.

fot:1

http://img806.imageshack.us/img806/3476/awy1.jpg[/img]

fot:2

http://img269.imageshack.us/img269/2239/awy2.jpg

Edytowane przez Malybialy