Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup generatora prądu

Recommended Posts

Adamie ale czego nie wolno wg której ustawy?

A pytanie zadałeś dobre, zrozumiałem niebezpieczeństw chyba ale przecież tym przełącznikiem można zablokować właczenie agregatu, czyli aby go uruchomić musi być przełącznik ustawiony na np. 2, 1 to ZE.

pzdr

nie przełącznik, tylko układ SZR (samoczynnego załączania rezerwy) trzeba na niego mieć akceptację ZE. Do agregatu nikt nic nie ma. I nie ma nic, jesli agregat nie jest podłączany do sieci ogólnej lub urządzeń, które mają możliwość pracowania z sieci ogólnej. To są kwestie bezpieczeństwa, nie do ominięcia!!!

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adamie ale czego nie wolno wg której ustawy?

A pytanie zadałeś dobre, zrozumiałem niebezpieczeństw chyba ale przecież tym przełącznikiem można zablokować właczenie agregatu, czyli aby go uruchomić musi być przełącznik ustawiony na np. 2, 1 to ZE.

pzdr

nie przełącznik, tylko układ SZR (samoczynnego załączania rezerwy) trzeba na niego mieć akceptację ZE. Do agregatu nikt nic nie ma. I nie ma nic, jesli agregat nie jest podłączany do sieci ogólnej lub urządzeń, które mają możliwość pracowania z sieci ogólnej. To są kwestie bezpieczeństwa, nie do ominięcia!!!

Do swojego przyłącza wody mogę podłączyć wszystko za wodomierzem ale przyłącze wody zawsze ma obowiązek być zaopatrzone za wodomierzem w zawór antyskażeniowy, jest to zabezpieczenie.

Czy energetyka w żaden sposób się nie zabezpiecza??

No ale niech będzie, prawnie co dokładnie reguluje ten fakt że nie mogę bez akceptacji?

pzdr

No, przecież o ten "zawór antyskarzeniowy" w sensie elektrycznym tu idzie!!!

Nie dają w standardzie, bo mało kto se prund robi!

Trza se dorobić i o to cała ta burza! Są! Nie są tanie i muszą być akceptowane, uzgadniane.

Przepisów spisali w tomiszczu jak książka telefoniczna!

I nie jest to kompletnie bez sensu!!!

Adam M.

Energetyka się zabezpiecza...

NIEDOPUSZCZALNE i NIEWYOBRAŻALNE WRĘCZ jest grzebanie w sieciach elektroenergetycznych (ich sieciach) przez osoby bez stosownych uprawnień (E, D ).

Są firmy, co to robią. Uzgodnione, uprawnione, współpracujące z ZE.

Wzywałeś elektryka na budowę?

A.M.

Elektryka będę miał i mam robi już instalację ale takie rzeczy jak podłączanie agregatu do instalacji to on raczej mało słyszał i raczej nie wie że trzeba uzgadniać z ZE itp ale pewnie zrobiłby.

Ja wiem że przepisow jest mnogo ale nigdzie nie znalazalem zapisu odnośnie zabraniania podlączania agregatu. Może źle szukałem, niedokładnie, nie wiem.

W ostateczności pozostanie mieć osobny agregat od sieci i podłączać go osobno do urządzeń na roboczo kablami itp. w razie "W".

pzdr

• 1 month później...

ja jeszcze wrócę do agregatu:

a jak się ma ze spalinami (?) komin, przez ścianę jak to z tym jest?

Jeśli pod agragat w razie 'W" będę chciał coś podłączyć i będę musiał go przesunąć czy cuś to jak to jest ze spalinami bo agregat zakladam bylby np. w pomieszczeniu gosp.?

pzdr

ja jeszcze wrócę do agregatu:

a jak się ma ze spalinami (?) komin, przez ścianę jak to z tym jest?

Jeśli pod agragat w razie 'W" będę chciał coś podłączyć i będę musiał go przesunąć czy cuś to jak to jest ze spalinami bo agregat zakladam bylby np. w pomieszczeniu gosp.?

Dziura w ścianie fi 40 mm. Drogo ale dobrze to np.

http://www.domino2.com.pl/norres/weze-do-odciagow-gazow/6.html

http://www.famas.com.pl/ofe5.html

http://kobraflex.com/?id=2&cat=9&prod=97

http://www.masterflex.pl/pl/weze/produkty/ofertamp.php

Ja na początku chciałem i dobrze i tanio - niestety tanie się stopiło po jakichś dwóch godzinach i trzeba było jeszcze raz kasę wyłożyć

panda, i tylko taki wąż podpiąć pod agregat, wyprowadzić przez ścianę na zewnątrz i to wszystko, nic więcej?

Dla pewności po założeniu węża na wydech agregatu uszczelniłem to jeszcze silikonem elastycznym 1200 st.C i dałem opaskę zaciskową.

Jest jeszcze kwestia powietrza do spalania, przydałby się dopływ świeżego :) Można dać zetkę/kratkę nawiewną albo otworzyć drzwi na dwór, zależy ile razy do roku będziesz ten agregat odpalał.

panda, i tylko taki wąż podpiąć pod agregat, wyprowadzić przez ścianę na zewnątrz i to wszystko, nic więcej?

Dla pewności po założeniu węża na wydech agregatu uszczelniłem to jeszcze silikonem elastycznym 1200 st.C i dałem opaskę zaciskową.

Jest jeszcze kwestia powietrza do spalania, przydałby się dopływ świeżego :) Można dać zetkę/kratkę nawiewną albo otworzyć drzwi na dwór, zależy ile razy do roku będziesz ten agregat odpalał.

Kurcze ja z agregatem nigdy nie pracowałem, mam wentylację mechaniczną więc nie wpuszczę powietrza z zewnątrz do np. pom. gosp. ale mam przewidziany wywiew w pom. gosp., część tego powietrza mogłaby może wystarczyć dla agregatu ale nawiew z wywiewem na reku powinien być chyba zróznoważony?

Kurcze nie wiem jak to połączyć.

pzdr

Jak czytam, to inwestorzy nie wyobrażają sobie domu bez kominka.

Kominek to też rura dolotowa pod nim, ze świeżym powietrzem.

Wystarczy otworzyć te uszczelkowe drzwi do kotłowni/pomieszczenia technicznego a reszta zrobi się sama...

Adam M.

Przecież jak nie będzie prądu to i wentmech nie będzie działać. Chyba ważniejsze jest zasilanie np. lodówki czy zamrażarki niż wentmecha.

Ale jak uruchomię agregat to wentyl. mech też mogę podłączyć :).

Ale na pewno nie chcę wpuścić do domu zimnego powietrza :roll: .

A nie można do agregatu jakoś bezpośrednio doprowadzić powietrza tak jak w kominkach z zamkniętą komorą?

I ile agregat może potrzebować powietrza aby chodzic jak należy?

Kurcze myślałem że będzie to łatwiejsze, do włączenia w cały "system" domku.

pzdr

Jak przywleczesz na kółkach i z szarpanką do odpalenia - to sobie podłączysz na przedłużaczu co potrzebne.

Jak masz pomysły z automatycznym startem i zabezpieczeniami - to kilka tysięcy za sam projekt nie Twoje...

To są układy znane i dopracowane. Da się je zbudować i uruchomić.

A ceny czy koszt?

No, te to raczej są wysokie. Tym wyższe im bardzie zintegrowane i "bezobsługowe"

Adam M.

Jak przywleczesz na kółkach i z szarpanką do odpalenia - to sobie podłączysz na przedłużaczu co potrzebne.

.

Właśnie tak myślałem aby w razie "w" korzystać na roboczo ale wtedy rozumiem najłatwiej aby nie bylo problemu z powietrzem i spalinami wyrzucić go na czas z niego korzystania na zewnątrz, na mróz :) (?) i na przedłużaczu jak napisałeś co chcę sobie podpiąć, no bo w pom. gospod. to raczej nie ustawię go bo potrzebna ta ilość powietrza jakaś i wylot spalin?

Czy dobrze rozumuję?

pzdr

Mam sasiada który ma taki automatyczny agregacik.Zainstalował go w ogrodzie pod wiata. Wysiadło napiecie agregat sie włączył sąsiad mial wygode a my huk i smród spalin . Prądu nie było od 14.00 do nastepnego dnia do godz 10.00 . Wyjsc na dzialke nie szło, okna otworzyc tez.Rozmyslam wjaki sposób się zrewanżowac temu "geniuszowi".

Do garażu go!

Wierzeje na oścież!

Na łeb nie kapie, jak się go szarpie (coby zagadał).

Stale może tam mieszkać. Jakby co, to go na środek, i....

Adam M.

Nie mam garażu, będzie tylko wiata w przyszłości. A poddasze nieużytkowe kwalifikowałioby się (?) tyle że wylot spalin trzeba by było dorobić i

w sumie mam 3 ściany szczytowe i w każdej kratka wentylacyjna fi110 czy to by wystarczyło jako wlot powietrza dla tegoz agregatu jeśliby poddasze nieużytkowe byłoby miejscem OK.?

pzdr

Obejrzyj sobie wielkość wlotu do filtra powietrza w tym ustrojstwie! :lol: :lol: :lol:

TAMTĘDY sobie to zwierzę oddycha!

Oooo!

tadzel

Agregat też jest "be"?! :o

Napiszesz nam co nie jest "be"?

Wymieniamy się tu doświadczeniami....

Adam M.

Uważam, że łatwiej zobaczyć słomkę na drodze bliźniego jak belkę w oku własnym.

Wybacz, ale zabrzmiało jak czysta zawiść!

Żebysz to jeszcze była codzienność!!!

Ale to przecież opisany stan wyjątkowy! mikrokatastrofy!

Sąsiad się ratuje jak umie (bo przemyślał i umie) to jest wrogiem?

CZEMU MA MIEĆ LEPIEJ NIŻ JA?!!!

Polazłbym po poradę - "jak to się robi" a nie narzekał, że sobie radzi!

Adam M.

Sorki!

Było:

"nie napisał jak praca waszego agregatu bedzie odbierana"

Jak to jak?!

Z ZAWIŚCIĄ I ZŁOŚCIĄ!!!

Adam M.