j-j 31.10.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Może masz rację, może się kiedyś przekonam ale na razie przygotowałem się, że kable będą awaryjnie leżec. Najważniejsze że już troszeczkę zrozumiałem agregat . W każdym razie z przeliczaniem mocy odpowiedniej dla agregatu to mocno byłem do tyłu. Teraz wiem, że jeśli chcę mieć agregat w pom. gosp. to będę musiał mieć coś małego i to naprawdę będzie awaryjne do oświetlenia, lodówki i do reku, nic więcej. A jeśli chciałbym podłączyć dodatkowo czajnik elektryczny, to zdecydowanie min. 4 kW i to już raczej za duże będzie do pom. gosp. a szkoda faktycznie bo jak adam pisałeś, można dodatkowo się dogrzać . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.10.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 j-j, dobrze liczysz i niestety tak to wychodzi. Eksperci dobrze radzą, do agregatu nie można podłączać jednocześnie wtyki 1 i 3 fazowej bo można spalić elektronikę agregatu. Ja w to nie wierzyłem dlatego mam już drugi agregat A może dlatego padł że był firmy Krzak Sp.z o.o. za niecałe 2 tysie? Możesz natomiast spokojnie brać 1 fazę z trójfazówki. Co do kabelków to albo tak jak radzi Adam dodatkowe obwody od agregatu do każdego z urządzeń zakończone gniazdkami albo zastosować Przełącznik Źródła Zasilania sieć-agregat, np. PRZK firmy Spamel, certyfikowane przez SEP, montowane na tablicy. W luzem leżące przedłużacze się nie baw, po ciemku będziesz je rozciągał? A z ciekawości czy grzejesz? Bo cały czas nie bierzesz pod uwagę tego że tam też będzie potrzebne zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.10.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 j-j, dobrze liczysz i niestety tak to wychodzi. Eksperci dobrze radzą, do agregatu nie można podłączać jednocześnie wtyki 1 i 3 fazowej bo można spalić elektronikę agregatu. Ja w to nie wierzyłem dlatego mam już drugi agregat A może dlatego padł że był firmy Krzak Sp.z o.o. za niecałe 2 tysie? Możesz natomiast spokojnie brać 1 fazę z trójfazówki. Co do kabelków to albo tak jak radzi Adam dodatkowe obwody od agregatu do każdego z urządzeń zakończone gniazdkami albo zastosować Przełącznik Źródła Zasilania sieć-agregat, np. PRZK firmy Spamel, certyfikowane przez SEP, montowane na tablicy. W luzem leżące przedłużacze się nie baw, po ciemku będziesz je rozciągał? A z ciekawości czy grzejesz? Bo cały czas nie bierzesz pod uwagę tego że tam też będzie potrzebne zasilanie Grzaniem się nie przejmuję jako że buduję dom pasywny. Nie wychłodzi mi sie aż tyle poza tym będę miał pseudo kominek. Zasobnik cwu będzie miał grzałę 2 kW ale 1- fazowy. Nie wiem czy warto brać 3- fazowy tylko dla kuchenki elektrycznej bo zakładając że nie da rady włączyć do agregatu jednocześnie 1 i 3 faz bo to może uszkodzić odbiornik to jakoś nie widzę po ciemku gotowania bo wtedy pod 1 fazę nic nie może być podłączone. Więc chyba najlepiej 1 faze wziąć i załozyć działanie czajnika elektrycznego. Nie wiem jak z tym rozkładaniem kabli bo wydawało mi się to mało kłopotliwe ale ... no nie wiem, przecież i tak po ciemku będe musiał przełączać najpierw lampy. A jeśli chodzi Tobie o drugi wariant to: Co sądzisz o takim układzie np: agregat: http://www.toptech.pl/index.php?view=26&info=18 sterowanie: http://www.toptech.pl/index.php?view=26&info=65 (nie do końca wiem co tam jest czym) tyle że nie wiem jaka tego cena Tylko czy mozna tak podłączyć agregat 1- fazowy do instalacji która zasila urządzenie 3- fazowe? Ten jest też fajy:] http://kamakipor.pl/product_info.php?cPath=38&products_id=78&osCsid=857562deeb235acccb32d6d4e2d4af06 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.10.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Zasobnik cwu będzie miał grzałę 2 kW ale 1- fazowy. Nie wiem czy warto brać 3- fazowy tylko dla kuchenki elektrycznej bo zakładając że nie da rady włączyć do agregatu jednocześnie 1 i 3 faz bo to może uszkodzić odbiornik to jakoś nie widzę po ciemku gotowania bo wtedy pod 1 fazę nic nie może być podłączone. Więc chyba najlepiej 1 faze wziąć i załozyć działanie czajnika elektrycznego. Nie wiem jak z tym rozkładaniem kabli bo wydawało mi się to mało kłopotliwe ale ... no nie wiem, przecież i tak po ciemku będe musiał przełączać najpierw lampy. A jeśli chodzi Tobie o drugi wariant to: Co sądzisz o takim układzie np: agregat: http://www.toptech.pl/index.php?view=26&info=18 sterowanie: http://www.toptech.pl/index.php?view=26&info=65 (nie do końca wiem co tam jest czym) Ten jest też fajy:] http://kamakipor.pl/product_info.php?cPath=38&products_id=78&osCsid=857562deeb235acccb32d6d4e2d4af06 To tak mniej więcej po kolei. Do agregatu nie możesz podpiąć jednocześnie dwóch kabli 1 i 3 fazowych, ale z gniazda 3-fazowego możesz jednocześnie wziąć trzy fazy i jedną fazę. Chodzi o to żeby nie wpinać się w gniazdo 1-fazowe na agregacie. Na moim agregacie chodzi jednocześnie pompa ciepła (3 fazy), lodówka, alarm, oświetlenie awaryjne, mikrofala, solary, kilka gniazdek. I to działa. Dlaczego chcesz chodzić po ciemku? Adam_mk był u mnie to może potwierdzi Ja zrobiłem tak że w newralgicznych miejscach domu dałem w tynku listwy diodowe zasialne z 12V z podtrzymaniem akumualtorem (takim od alarmu). Brak fazy i dom mam automatycznie oświetlony, gazetę da się przeczytać. Co do agregatów: nr 1: moc nominalna 2.8kVA czyli tak naprawdę masz tylko 2.2kW. Produkt łącznie z silnikiem czysto chiński (http://www.kipor.com). Jak pisze na swojej stronie producent ten generator to "ekstremalna równowaga między wydajnością i ceną" - nie lubię sportów ekstremalnych nr 2: to samo co wyżej sterowanie: ma to jakieś dopuszczenia i certyfikaty bo sprzedawca się nie chwali. Nie lepiej i prościej dać jednak np. PRZK? Poszukaj czegoś sensownego na silniku np. Hondy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.10.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Ja zrobiłem tak że w newralgicznych miejscach domu dałem w tynku listwy diodowe zasialne z 12V z podtrzymaniem akumualtorem (takim od alarmu). Brak fazy i dom mam automatycznie oświetlony, gazetę da się przeczytać. Ja chcę uprościć bo nie znam siue na tej cholernrej elektryce To co powyżej napisaleś jest dla mnie nie jasne, naprawdę. Cały swój dom buduję sam ale elektryki nawet nie tykam, ja tego nie widzę. Ale że mam chęć posiadania niezależnego prądu to chcę wybrać prostote którą w minimalnym stopniu rozumiem z efektem niezależnego pradu . Nawet byłem 1h temu w castoramie pooglądać agreegaty , wylot spalin, wlotu powietrza nie moglem znaleźć . To tak mniej więcej po kolei. Do agregatu nie możesz podpiąć jednocześnie dwóch kabli 1 i 3 fazowych, ale z gniazda 3-fazowego możesz jednocześnie wziąć trzy fazy i jedną fazę. Chodzi o to żeby nie wpinać się w gniazdo 1-fazowe na agregacie. A ja myslełem, że po prostu do 3- fazówki nie można jednoczesnie podpiąć 1 - fazówki. Nie rozumiem jak tylko do gniazda 3- fazowego podpiąć 1 fazę ,?? nr 1: moc nominalna 2.8kVA czyli tak naprawdę masz tylko 2.2kW. Produkt łącznie z silnikiem czysto chiński (http://www.kipor.com). Jak pisze na swojej stronie producent ten generator to "ekstremalna równowaga między wydajnością i ceną" - nie lubię sportów ekstremalnych nr 2: to samo co wyżej sterowanie: ma to jakieś dopuszczenia i certyfikaty bo sprzedawca się nie chwali. Nie lepiej i prościej dać jednak np. PRZK? Poszukaj czegoś sensownego na silniku np. Hondy Hondę widziałem, niezłe ceny widziałem stronę PRZK ale ja nie wiem nawet jak to się podłącza. Wiem jedynie że służy do przełączania. Ale fakt z tym sterowaniem byloby najprościej bo podchodze przełączam i mam prąd gdzie chcę tylko bez przesaqdy . Agregat wtedy ładuję na strych, mam powietrze, mam wylot, to wszystko, tak ? A jak wygląda taki schemat agregatu połączonego z takim PRZK? kabel do gniazdka 3- fazowego agregatu i drugi koniec do tego PRZK? i drugi kabel ze skrzynki rozdzielczej instalacji też do PRZK? To wszystko? I jakie śą ceny tego PRZK? głowa juz mi pęka po tej elektryce mam już śmietnik , żadna branża nie jest dla mnie tak skomplikowana jak elektryka ech. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.10.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Wyluzuj i .... Nawet byłem 1h temu w castoramie pooglądać agreegaty , wylot spalin, wlotu powietrza nie moglem znaleźć . Zapytaj sprzedawcę Nie rozumiem jak tylko do gniazda 3- fazowego podpiąć 1 fazę ,?? widziałem stronę PRZK ale ja nie wiem nawet jak to się podłącza. Wiem jedynie że służy do przełączania. A jak wygląda taki schemat agregatu połączonego z takim PRZK? kabel do gniazdka 3- fazowego agregatu i drugi koniec do tego PRZK? i drugi kabel ze skrzynki rozdzielczej instalacji też do PRZK? To wszystko? Nie kombinuj, prąd zabija. Zostaw to elektrykowi Cena PRZK? Stronę Ci podałem, tam jest cennik. Zależnie od typu ok. 200 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.10.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 .. Nie wiem czy warto brać 3- fazowy tylko dla kuchenki elektrycznej ... Sprawdź dokładnie. Kuchenki 3 fazowe raczej się nie zdażają. Tak są tylko nazywane te które mają podzielone "palniki" na dwie fazy, ale można je spokojnie połączyć na jednej fazie. W przypadku podłączenia się do generatora 3 fazowego odbiornikami jednofazowymi musisz je rozdzielić równomiernie na każdą fazę. Nie jestem elektrykiem ale obawiam się że w przypadku agregatu 3 fazowego o mocy 3kVA obciążalność poszczególnych faz wynosi 1kW więc może być kłopot z podłączeniem grzałki 2kW ale jak wspomniałem nie jestem elektrykiem i może jakiś fachowiec się w tym temacie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.10.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Nawet byłem 1h temu w castoramie pooglądać agreegaty , wylot spalin, wlotu powietrza nie moglem znaleźć . Zapytaj sprzedawcę Pytalem, szukal razem ze mną Nie rozumiem jak tylko do gniazda 3- fazowego podpiąć 1 fazę ,?? widziałem stronę PRZK ale ja nie wiem nawet jak to się podłącza. Wiem jedynie że służy do przełączania. A jak wygląda taki schemat agregatu połączonego z takim PRZK? kabel do gniazdka 3- fazowego agregatu i drugi koniec do tego PRZK? i drugi kabel ze skrzynki rozdzielczej instalacji też do PRZK? To wszystko? Nie kombinuj, prąd zabija. Zostaw to elektrykowi Cena PRZK? Stronę Ci podałem, tam jest cennik. Zależnie od typu ok. 200 zł netto Oki nie zauważyłem, że są cenniki. panda, ja wiem, że zabija i tego nie rusze tylko dam elektrykowi ale on nie koniecznie jest zorientowany w takich rzeczach jak podlączanie agregatpów a tym bardziej PRZK dlatego pytam co i jak. I czy myślisz, że wrzucenie agregatu na poddasze nieużytkowe, danie na ścianie pom. gosp. ten PRZK będzie dobrym rozwiązaniem (?) bo z tej dyskusjji ja wywnioskowałem że tak. Ja sobie to tak wyobrażam czy dobrze? http://images44.fotosik.pl/25/dc2ec1a095af9784med.jpg I jak do 3- fazółwki podłączyc 1- fazowe urzadzenie? Jurek Z, kuchenke mam 3- fazową, przynajmniej takie gniazdo do niej zrobiłe ekektryk. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.10.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Jurek Z, kuchenke mam 3- fazową, przynajmniej takie gniazdo do niej zrobiłe ekektryk. pzdr Też tak myślałem o mojej do momentu jak w instrukcji zobaczyłem schemat podłączenia. Pokazane są 2 sposoby. 1. Podłączone pod 2 fazy, 2. Podłączone pod 1 fazę Ja mam płytę indukcyjną, identycznie było przy płycie ceramicznej. Prąd 3 fazowy bardziej mi pasuje do silników, jakieś połączenia w trójkąt i gwiazdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.10.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 .. Nie wiem czy warto brać 3- fazowy tylko dla kuchenki elektrycznej ... Sprawdź dokładnie. Kuchenki 3 fazowe raczej się nie zdażają. Tak są tylko nazywane te które mają podzielone "palniki" na dwie fazy, ale można je spokojnie połączyć na jednej fazie. Zdażają się nagminnie od przynajmniej kilkunastu lat (4 polowe + piekarnik). Kuchenka obciąża sieć średnio 2kW na każdy palnik i piekarnik. 2kW to w przyblizeniu 10A. Czyli na jednej fazie z bezpiecznikiem 20A można włączyć max. 2 palniki lub 1 palnik i piekarnik. Jeżeli podepniesz całą kuchenkę na jedną fazę to bezpiecznik wyskoczy. Duże kuchenki elektryczne wymagają przyłączy 3-fazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 31.10.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Pytalem, szukal razem ze mną Pojedź tam gdzie wiedzą co sprzedają. Google Twoim przyjacielem "Zielona Góra agregaty prądotwórcze" I czy myślisz, że wrzucenie agregatu na poddasze nieużytkowe, danie na ścianie pom. gosp. ten PRZK będzie dobrym rozwiązaniem (?) bo z tej dyskusjji ja wywnioskowałem że tak. Ja sobie to tak wyobrażam czy dobrze? http://images44.fotosik.pl/25/dc2ec1a095af9784med.jpg Wrzucenie agregatu na poddasze nieużytkowe - tak, jeżeli zadbasz o ochronę ppoż. To jest kilka litrów benzyny, nagrzane elementy, opary paliwa i łatwopalne poddasze. Całość po uruchomieniu bez żadnego nadzoru. Natomiast cała reszta ... Twoje szanse na zostawienie żony wdową a dzieci sierotami rosną To nie jest światełko do roweru, mówimy o 230V PRZK montuje się w szafie rozdzielczej, schemat połączeń w pudełku. Zresztą każdy elektryk i bez schematu to rozszyje, to ma być solidnie zamocowane a nie w formie pierdolnika z przedłużaczami na podłodze Układ jest prosty jak budowa cepa: są 2 wejścia i jedno wyjście. 1 wejście - 3 fazy z sieci 2 wejście - 3 fazy z agregatu wyjście - urządzenia zasilane, zabezpieczone różnicówkami i bezpiecznikami. Przełącznik ma 3 pozycje: 1, 0, 2 1 - wejście nr 1 na wyjście 0 - rozłącza wszystko 2 - wejście nr 2 na wyjście To ma tak mniej więcej wyglądać i każdy elektryk Ci to zrobi http://www.ats.pl/~piotrw/przk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.11.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Wrzucenie agregatu na poddasze nieużytkowe - tak, jeżeli zadbasz o ochronę ppoż. To jest kilka litrów benzyny, nagrzane elementy, opary paliwa i łatwopalne poddasze. Całość po uruchomieniu bez żadnego nadzoru. Natomiast cała reszta ... Twoje szanse na zostawienie żony wdową a dzieci sierotami rosną To nie jest światełko do roweru, mówimy o 230V PRZK montuje się w szafie rozdzielczej, schemat połączeń w pudełku. Zresztą każdy elektryk i bez schematu to rozszyje, to ma być solidnie zamocowane a nie w formie pierdolnika z przedłużaczami na podłodze Układ jest prosty jak budowa cepa: są 2 wejścia i jedno wyjście. 1 wejście - 3 fazy z sieci 2 wejście - 3 fazy z agregatu wyjście - urządzenia zasilane, zabezpieczone różnicówkami i bezpiecznikami. Przełącznik ma 3 pozycje: 1, 0, 2 1 - wejście nr 1 na wyjście 0 - rozłącza wszystko 2 - wejście nr 2 na wyjście To ma tak mniej więcej wyglądać i każdy elektryk Ci to zrobi ... Dzięki bardzo Panda! I już tak mi nie sadz , wiem, że to niebezpieczne ale akurat nie pomyslałem, że na poddaszu jest samo drewno- zdecydowanie masz rację, muszę nad tym pomysleć czy w takim razie da radę tak go tam wrzucić . 1. Napisałeś, że ten PRZK ma wyjście na urządzenia zasilane ale czy to w takim razie wygląda tak, że ten PRZK pełni też pewną rolę szafki rozdzielczej zasilającej wybrane urządzenia a pozostałe urządzenia są zasilane z samej szafki rozdzielczej która to jest zasilana też poprzez PRZK tak? I musiałbym wybrac taki PRZK który będzie odpowiadał na wyjściu ilości urządzeń ktore chcę zasiilać + zasilenie szafki rozdzielczej? 2. Czy po prostu jest jedno wyjście z PRZK i ono zasila szafkę rozdzielczą i to wszystko? Właśnie rozmawiałem z elektrykiem i był na drugim wariantem, czy tak jest? Ale nie wiedzial który typ PRZK byłby dobry, nie rozumiał do końca tego przelącznika. Jurek Z, wiem że mam piekarnik 1 fazowy. A kuchenka to: http://ewabymail.pl/product_info.php/cPath/31_14/products_id/27050 ale nie wiem skąd się dowiedzieć czy 1 faza będzie też OK na np. 1 palnik? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Można tak: DEFINIUJESZ pewne obwody jako te istotne i z możliwością zasilania ze źródła awaryjnego.Wyciągasz do rozdzielni końce kabla prowadzące do nich.Wpinasz je na wyjście tego przełącznika. W układzie "normalnym" - z potrzebnymi zabezpieczeniami itp.Wejście "A" na ten przełącznik łączysz z zasilaniem z sieci miejskiej, elektrycznej. Dla ciebie - z obwodów zalicznikowych.Wejście "B" na ten przełącznik łączysz do wyjścia z agregatu.Wtedy... MASZ te postulowane przedłużacze już rozciągnięte do właściwych gniazd/urządzeń/odbiorników/ lamp awaryjnych itp.Te przedłużacze to normalne okablowanie przy położeniu "A". Padła sieć, to odpalasz agregat, przełączasz ten przełącznik w pozycję "B" i masz zasilone TYLKO wskazane, dedykowane odbiorniki, których moc masz przecież zbilansowaną!Niczego nie przeciążasz.Trzeba tylko wiedzieć, czy mieć oznaczone, te gniazda, w których BĘDZIE energia z agregatu, jak sobie tego zażyczysz.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 A tak swoją drogą... Potrafisz powiedzieć po co są zabezpieczenia? No, bezpieczniki! CO one zabezpieczają? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.11.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 adamie tyle, że wtedy musiałbym doprowadzać po 2 kable do zasilanie np. kuchenki, lodówki, pralki (?), wybranych oświetleń, itd? Z elektrykiem też rozmawiałem, że na 1 fazę z 3- fazowej R S T, która będzie w szafce rozdzielczej z PRZK mogę podpiąć wszystko do czego chcę mieć agregat a pozostałe fazy będa dla pozostałych odbiorników sieci. A 3 mozliwość to podpiąć pod całość i uważać aby nie przeciążyć. Teraz tylko muszę wybrać agregat chyba jednak 1- fazowy bo wydaje mi sie że na 1 palnik wystarczy 1 faza chociaż nie mam pewności. Musże tylko wybrać dobrej jakości w dobrej cenie i o k. 4 kW ale czy tak to tylko w ERZE ? No tyle to chyba wiem , bezpieczniki zabezpieczają urządzenia domu przed zmianami natęzenia prądu w sieci aby ich nie uszkodzić? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 NIE!!! Jest jak myślałem! Bezpieczniki ZAWSZE zabezpieczają źródło zasilania! Wyobraź sobie nieskończenie sprawne przewody od elektrowni do Twojej żarówki. Gdyby ich nie było, to po zwarciu żarówki zatrzymałbyś elektrownię! TAKIE SĄ PRAWA FIZYKI. Pomyśl co wtedy by się stało! Jak już MUSISZ, to JEDNĄ, dedykowaną płytę tej kuchenki podłącz osobnym kablem poprzez ten przełącznik. W ŻADNYM PRZYPADKU nie podłączaj przez niego całej chałupy! W ciemnościach nie będziesz w stanie skontrolować i wyłączyć SELEKTYWNIE tego, co kochana rodzinka powtykała do gniazdek w Twojej posiadłości!!! Będziesz przed przełączeniem zwiedzał piwnice, strychy, komórki, obłaził dom dookoła itp?! Średnio dobry pomysł, ale realizowalny. Ja bym tego tak nie urządził. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Zasilania rezerwowe mają bardzo istotną i denerwującą właściwość!!! "DAJĄ DU..Y" właśnie wtedy, gdy raz na jakie 10 miesięcy są potrzebne! Dlatego... Jak już się zdecydujesz na takie rozwiązanie (z tym agregatem) to zarezerwuj sobie (najlepiej zapisz w kalendarzu) jeden dzień co miesiąc - dwa na czynności serwisowe. Odpalenie, pomęczenie jaką godzinkę, sprawdzenie oleju, kompletności, uzupełnienie paliwa.... Duperela, ale nie zrób tego, to.... Sam zobaczysz co! "Z wojska" jestem specjalistą od zasilania awaryjnego, rezerwowego, to wiem co gadam! Wiele anegdot da się o tych sporadycznych sytuacja opowiedzieć kiedy takie "coś" było potrzebne, było, tylko nie zadziałało, bo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.11.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 NIE!!! Jest jak myślałem! Bezpieczniki ZAWSZE zabezpieczają źródło zasilania! Wyobraź sobie nieskończenie sprawne przewody od elektrowni do Twojej żarówki. Gdyby ich nie było, to po zwarciu żarówki zatrzymałbyś elektrownię! TAKIE SĄ PRAWA FIZYKI. Pomyśl co wtedy by się stało! No dobra, patrzę od swojej strony, dla mnie ważna moja żarówka . Jak już MUSISZ, to JEDNĄ, dedykowaną płytę tej kuchenki podłącz osobnym kablem poprzez ten przełącznik. W ŻADNYM PRZYPADKU nie podłączaj przez niego całej chałupy! W ciemnościach nie będziesz w stanie skontrolować i wyłączyć SELEKTYWNIE tego, co kochana rodzinka powtykała do gniazdek w Twojej posiadłości!!! Będziesz przed przełączeniem zwiedzał piwnice, strychy, komórki, obłaził dom dookoła itp?! Średnio dobry pomysł, ale realizowalny. Ja bym tego tak nie urządził. Adam M. Ok, masz rację trochę to chaotyczne ale z drugiej strony jak wysiada prąd to kuchenka sie wyłącza, komputer też, TV też, to co dużo bierze należałoby włączyć ponownie aby brało prąd. A samo oświetlenie to chyba rozpirzy mi agregatu . Chyba jednak spróbuję jedną fazą z rozdzdzielni zasilać wszystko co ma być na agregacie awaryjnie i tylko na tą 1 fazę dać przełącznik a na pozostałych dwóch fazach całą resztę. Tylko, że ten 1 kabel do kuchenki musiałby być extra jednak poprowadzony i w razie "W" musiałbym pod niego przełączyć wtyczke z kuchenki (?) czy da się inaczej bez jego prowdzenia bo kuchenka węźmie ile będzie jesli będzie potrzebować z tej 1 fazy która jest dla celów agregatu? mam nadzieję że jasno piszę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Kabel już masz! Ma 3 żyły + "0" JEDNĄ przewlecz przez te układy agregatorowe. Jak płynie woda to chyba wiesz. Rurkami. Z miejsca o wyższym ciśnieniu do tego o niższym (dziury w rurze). Popatrz na elektrykę i prąd, jak na przepływ wody, to łatwiej Ci będzie znaleźć pewne podobieństwa. Wiem, że to nie to samo, ale czasem ułatwia zrozumienie co i po co. "No dobra, patrzę od swojej strony, dla mnie ważna moja żarówka . " A wiesz gdzie Oni mają Ciebie i Twoje żarówki? DLATEGO właśnie dostarczą Ci energię dopiero wtedy, jak spełnisz narzucone przez nich warunki! Tak , coby im krzywdy tą Twoją żarówką nie zrobić! A te inne sprawy.... Odpalałeś kiedyś agregat STALE podpięty do obciążenia? Powodzenia. Przewiduję wątek - "dlaczego nie działa, jak wszystko dobre, bo nowe?" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 01.11.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 j-j, bez obrazy ale jesteś zielony jak szczypiorek Kup PRZK 4063-W02 (4 styki przełączane, 63A) a całą resztę zostaw elektrykowi. Sobie zostaw tylko gałkologię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts