Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup generatora prądu

Recommended Posts

I słusznie.

Jeszcze jedna sprawa. Moja firma jechała tydzień na agregacie, porządnym, owszem. Jakiś tam planowy remont sieci. I co? Cały czas pod nadzorem elektryka. Na początek podpiął trzy fazy. No fajnie, komputery chodzą, światło, gdzie konieczne. Ktoś tam coś posłał na drukarkę.. i du..a., agregat siada- nie da się zrównoważyć obciążenia. Chłop się wściekł, podłączył jedną fazę no i jakoś poszło. To naprawdę nie tak różowo wygląda.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z elektrykiem też rozmawiałem, że na 1 fazę z 3- fazowej R S T, która będzie w szafce rozdzielczej z PRZK mogę podpiąć wszystko do czego chcę mieć agregat a pozostałe fazy będa dla pozostałych odbiorników sieci.

PRZK jest 3-fazowy po to m.in. żeby równomiernie rozłożyć obciążenie

A 3 mozliwość to podpiąć pod całość i uważać aby nie przeciążyć.

Podpiąć cały dom pod agregat? To Jego pomysł czy Twój? Na poddasze go nie wciągniesz, zapomnij :)

http://www.motodemont.com.pl/upload/385.jpg

Chociaż.... ten na zdjęciu jest nowy, nieużywany, ma AVR, 20kW, jedyne 12 tys. + VAT :)

Kabel już masz!

Ma 3 żyły + "0"

JEDNĄ przewlecz przez te układy agregatorowe.

Oki, dzięki, chyba troszke rozumiem :), ten kabel 3- fazowy który leci do kuchenki ma 3 żyły i jedną z nich przeznaczyć do podlączenia pod PRZK a reszta bezpośrednio do szafki rozdzielczej.

Odpalałeś kiedyś agregat STALE podpięty do obciążenia?

Powodzenia.

Przewiduję wątek - "dlaczego nie działa, jak wszystko dobre, bo nowe?"

Adam M.

??

j-j, bez obrazy ale jesteś zielony jak szczypiorek :)

Hehe nic sie nie obrażam :) bo się przyznaje że elektryka to dla mnie magia.

Chcialbym aby było choć troszkę inaczej.

j-j, bez obrazy ale jesteś zielony jak szczypiorek :) Kup PRZK 4063-W02 (4 styki przełączane, 63A) a całą resztę zostaw elektrykowi. Sobie zostaw tylko gałkologię

Dzięki!

Podpiąć cały dom pod agregat? To Jego pomysł czy Twój? Na poddasze go nie wciągniesz, zapomnij :)

...

Chociaż.... ten na zdjęciu jest nowy, nieużywany, ma AVR, 20kW, jedyne 12 tys. + VAT :)

No taki 3-5 kW bym wciągnął ale tego poniżej to na pewno nie :lol: .

pzdr

Dobra, to może ja spróbuje wytłumaczyć...

Masz potrzebę zasilenia części urządzeń z agregatu. Robisz sobie rozpiskę które to urządzenia i ile pobierają mocy. Elektryk tak robi tablicę aby te urządzenia były na osobnych obwodach. Te obwody są zasilone nie bezpośrednio z sieci ale przez przełącznik agregat-sieć. Jak jest sieć to prąd płynie z sieci przez przełącznik, bezpieczniki i do urządzeń. Jak nie ma sieci to prąd płynie z agregatu przez przełącznik, bezpieczniki i do urządzeń.

Wyobraź sobie że masz na te wybrane urządzenia osobną tablicę. Ma ona wtyczkę a na ścianie masz 2 gniazda. W jednym masz prąd z sieci w drugim z agregatu. Wtyczkę da się włożyć tylko do jednego gniazda na raz i wten sposób wybierasz skąd te urządzenia mają być zasilone. Tak działa ten przełącznik.

W przełączniku na zasilaniu z agregatu możesz zmostkować wszystkie 3 wejścia i wtedy będzie można zastosować agregat jednofazowy nawet jeśli normalnie te urządzenia zasilane są z różnych faz (oczywiście nie mówimy o silnikach 3f!!!).

2. Czy po prostu jest jedno wyjście z PRZK i ono zasila szafkę rozdzielczą i to wszystko?

Właśnie rozmawiałem z elektrykiem i był na drugim wariantem, czy tak jest?

Ale nie wiedzial który typ PRZK byłby dobry, nie rozumiał do końca tego przelącznika.

http://pszwed.ia.agh.edu.pl/RT/IMG00003.GIF

Jak wygląda zwrotnica kolejowa (rozjazd kolejowy) wiesz, bierzemy 4 takie zwrotnice i mamy PRZK, od góry 1 faza, 2 faza, 3 faza, zero

Na prawo masz wyjście każdej fazy na urządzenia (żarówki, gniazdka, itp.)

Każdy tor wchodzący od góry to kolejne fazy z sieci energetycznej

Każdy tor wchodzący od dołu to kolejne fazy z agregatu

Zwrotnice możesz przełączyć tylko razem

Machając wajchą wpuszczasz na wyjście albo prąd z sieci albo z agregatu, proste? :lol:

A kuchenka to:

http://ewabymail.pl/product_info.php/cPath/31_14/products_id/27050

ale nie wiem skąd się dowiedzieć czy 1 faza będzie też OK na np. 1 palnik?

Ze strony którą podałeś, toż stoi tam że:

Pole 1: Pole Hi-Light Moc [W]: 1200 Średnica [mm]: 145

Pole 2: Pole Hi-Light Moc [W]: 1200 Średnica [mm]: 145

Pole 3: Pole Hi-Light Pole poszerzane dwustrefowe / brytfanna Moc [W]: 1500/2400 Średnica [mm]: 170/265

Pole 4: Pole Hi-Light Pole poszerzane trzystrefowe Moc [W]: 800/1600/2300 Średnica [mm]: 120/175/210

Wybierasz jedno pole, elektryk lokalizuje który przewód je zasila i ten konkretny przewód daje przez przełącznik PRZK. Z powyższych mocy wynikałoby, że pola 1 i 2 są zasialne z tej samej fazy

Teraz coraz bardziej mi się rozjaśnia :).

Dzieki bardzo!!!

Musze tylko zapytać elektryka bo już mi elektrykę pociągnął jak rozplanował co z czego zasilane (które obwody są wspólne itp) i czy da radę akurat na podstawie tego co już zrobił wydzielić co miałby zasilac agregat, jesli nie to czy byałoby radę zmienić to tak aby było dobrze.

Ale myśle że wystarczy parę punktów oświetlenia energooszczędnego (100 W), reku (100 W), 1 palnik kuchenki (2400 W), lodówka (500 W), zasobnik cwu (2000 W), komputer (500 W) i to wszystko.

Na pewno jednocześnie nie uruchomię grzałki z zasobnika i kuchenki i komputera więc jednocześnie max. moge zalożyć dzialanie oświetlenia (50W), reku (100W), lodówki (500 W) i kuchenki lub zasobnika (2400W) co daje razem 3050 W przy cos fi = 1 dla 1 fazówki. Zakładając 80% obciążenia potrzebowalbym agregat o mocy ok. 3050x1,2=3660 W. W miarę dobrze dobrze się poduczyłem :)? Czy jednak powinenem dać agregat dokładnie odpowiadający mocy wszystkich podlączonych urządzeń?

W związku z tym że na kuchenkę wystarczy na 1 palnik 1 faza, będę brał agregat 1- fazowy bo w takim wypadku 3- fazowego nie ma sensu?

I rozumem teraz że w przypadku agregatu 1- fazowego należałoby zmostkować wejścia w PRZK?

pzdr

Ale myśle że wystarczy parę punktów oświetlenia energooszczędnego (100 W), reku (100 W), 1 palnik kuchenki (2400 W), lodówka (500 W), zasobnik cwu (2000 W), komputer (500 W) i to wszystko.

Na pewno jednocześnie nie uruchomię grzałki z zasobnika i kuchenki i komputera więc jednocześnie max. moge zalożyć dzialanie oświetlenia (50W), reku (100W), lodówki (500 W) i kuchenki lub zasobnika (2400W) co daje razem 3050 W przy cos fi = 1 dla 1 fazówki. Zakładając 80% obciążenia potrzebowalbym agregat o mocy ok. 3050x1,2=3660 W. W miarę dobrze dobrze się poduczyłem :)? Czy jednak powinenem dać agregat dokładnie odpowiadający mocy wszystkich podlączonych urządzeń?

Niech się wypowie ktoś kto liczy takie rzeczy ale jak dla mnie za mało. Przy podanych przez Ciebie założeniach szacuje agregat na 4,5-5kVA ze względu na prąd rozruchu lodówki oraz cos fi który na pewno będzie dużo gorszy.

W związku z tym że na kuchenkę wystarczy na 1 palnik 1 faza, będę brał agregat 1- fazowy bo w takim wypadku 3- fazowego nie ma sensu?

I rozumem teraz że w przypadku agregatu 1- fazowego należałoby zmostkować wejścia w PRZK?

pzdr

Tak, nawet jakby była 3-fazowa to z reguły da się ją podłączyć na jedną fazę. Kłopot jest jedynie jak są silniki 3fazowe (u Ciebie z tego co piszesz nie ma).

też drążyłem temat,

przerwy 12h to rzadkość.

dom pasywny = brak konieczności ogrzewania,

brak herbaty = wytrzymam,

oświetlenie = UPS+ wydzielone oświetlenie LED,

lodówka = nie tragedia,

telefon = komórka,

internet = i tak nie działa mimo agregatu,

stąd;

agregat = zbędny.

Przerwy prądu powyżej 12h;

kominek + powrót do przeszłości, albo można odwiedzić rodzinę 8) :)

... tak ludzie żyli ( a nawet żyją :lol: )

Znajomi 3 doby nie mieli prądu, 2 dni nie mogli opuścić domu (zasypało drogi), niestety nie mieli kominka i żeby nie było że to jakiś środek puszczy - to się działo parę km od Słupska...

Nikogo nie namawiam i nikomu nie odradzam, ale jak już ktoś czuje potrzebę posiadania agregatu to widocznie jest mu potrzebny. Zastanowił bym się jedynie czy awaryjnego ogrzewania posiłków nie zapewnić za pomocą butli turystycznej na propan-butan. Wystarczył by mniejszy agregat.

Tak, nawet jakby była 3-fazowa to z reguły da się ją podłączyć na jedną fazę.

Ponad 10kW w jeden przewód? Takie rzeczy to się w wojsku robiło żeby buzała chodziła, ale wkładki bezpiecznikowe to tokarz toczył :D

To raptem 40A. Toczone wkładki to na ciut większe prądy są potrzebne (i szynoprzewód). Nie róbmy sobie jaj. Człowiek pisze o rozsądnym używaniu sprzętu (świadomym ograniczeń), czyli jeden palnik w kuchence. Dlaczego zmuszać go do używania tego a nie innego palnika jak sobie może wybrać który mu pasuje? Jak się nie dostosuje to zadziałają zabezpieczenia i/lub zadusi agregat.

Znajomi 3 doby nie mieli prądu, 2 dni nie mogli opuścić domu (zasypało drogi), niestety nie mieli kominka i żeby nie było że to jakiś środek puszczy - to się działo parę km od Słupska...

Nikogo nie namawiam i nikomu nie odradzam, ale jak już ktoś czuje potrzebę posiadania agregatu to widocznie jest mu potrzebny. Zastanowił bym się jedynie czy awaryjnego ogrzewania posiłków nie zapewnić za pomocą butli turystycznej na propan-butan. Wystar

czył by mniejszy agregat.

.. no właśnie,

przypadek 1 na 36 mln. 1x/10 lat.

Bo jak coś walnie, tak na maxa to i tak nic nie pomoże, a i są od tego służby!

... no może przesdzam, ale nie trzeba przysłowiowej armaty na muchę.

a może zamianst agregatu, pozwoleń, zabezpieczeń, przełączników, układów itp. itd. wystarczy świeczka, butla, a dla ekstremalnie zakręconych UPS ?

UPS, to akumulatory, które mają swoją żywotność,

agregat to ropa/benzyna, olej, świece = przeglądy itp.

przez 2, może 4 lata będzie w pogotowiu, później "zardzewieje" w warunkach domowych.

... chociaż też mam swojego konika i nieważne ile kosztuje kasy i czasu :D

ale temat ciekawy!

No to chyba coś juz wiem.

Naprawdę wiele się dowiedziałem tutaj, dzięki baardzo.

Panda, szczypiorek dojrzal ;), dla postronnych niewiele ale dla mnie duużo.

Kłopot tylko z tym, że na 6 kW czyli więcej kVA to ja w pom. gosp. miejsca nie znajdę :(, glównie chodzi o szerokość, każdy cm wazny a i cena też 30-50% większa niż przy np. 3-4 kVA. Wywalić 8 tys na agregat to trochę masakra i potykać sie o niego.

Kurcze brakuje miejsca. Gdybym więcej wiedzial gdy sobie projektowałem ..., myślę że powiększyłbym pom. gosp.

Jedno jest pewne, daliście mi trochę do myslenia. Wczoraj bylem pewny ze chcę i potrezbuję agregat, dziś mam nawet dylemat nie jaki ale czy w ogóle bo może to wszystko to przerost formy nad treścią.

Może faktycznie jak pisze gościu załatwić oświetlenie jakieś na UPS`ie (nie kumam co i jak :lol: ale chyba trzeba dodatkowo prowadzić kable :( wszędzie tam gdzie chcemy sie doświetlić w razie 'W" i to podpiąć pod UPS (?) ) a w razie "herbaty" itp. kuchenka turystyczna z gazem :).

Światło jest, wodę zagotować się da, ciepło w razie "w" też jest może nie ma sensu więcej wymagać?

pzdr

Jedno jest pewne, daliście mi trochę do myslenia. Wczoraj bylem pewny ze chcę i potrezbuję agregat, dziś mam nawet dylemat nie jaki ale czy w ogóle bo może to wszystko to przerost formy nad treścią.

Aaaa, to zmienia postać rzeczy. Jak się nie zastanawiasz jaki agregat a jak zapewnić ciepło, światło i możliwość ugotowania czegoś to polecam takie rozwiązanie:

- butla + maszynka (koszt. ok. 200PLN),

- oświetlenie awaryjne na LED-ach (u siebie tak będę robił) i do tego jakiś akumulator (jak nie ma prądu to potrzebne jest światło żeby się nie zabijać o sprzęty a nie aby czytać gazetę),

- ogrzewanie: kominek/koza plus jakiś minimalny zapas opału.

W UPSa bym się nie pakował, wystarczy góra na parę godzin i padnie, nic większego do niego nie wepniesz i co 3 lata wymiana akumulatorów.

Jest wyjście!

Ten wątek znasz?

http://forum.muratordom.pl/a-co-jak-zostalo-nam-5-lat,t89488.htm

Zrób sobie help-zestaw survivalowy.

Lampka naftowa, butelka nafty, zapałki, butla turystyczna, jaki pasujący do niej czajnik.

Wstaw to do jakiej skrzynki i niech się kurzy.

Przyda się lub i nie. Ale będzie jaka decha ratunku na wypadek "W". Podobno za góra 4 lata może wyjmiesz i użyjesz? Może wcześniej?

Adam M.

- oświetlenie awaryjne na LED-ach (u siebie tak będę robił) i do tego jakiś akumulator (jak nie ma prądu to potrzebne jest światło żeby się nie zabijać o sprzęty a nie aby czytać gazetę),

.

Na razie nie kumam jak i co, nie wyobrażam sobie jak i co się łączy więc nie wnikam :lol:

Podobno za góra 4 lata może wyjmiesz i użyjesz? Może wcześniej?

Adam M.

No własnie na pewno wcześniej. Trochę częściej nie ma prądu gdzie sie buduję.

pzdr