Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup generatora prądu

Recommended Posts

Więc chyba najlepiej 1 faze wziąć i załozyć działanie czajnika elektrycznego.

Nie wiem jak z tym rozkładaniem kabli bo wydawało mi się to mało kłopotliwe ale ... no nie wiem, przecież i tak po ciemku będe musiał przełączać najpierw lampy.

A jeśli chodzi Tobie o drugi wariant to:

Co sądzisz o takim układzie np:

agregat: http://www.toptech.pl/index.php?view=26&info=18

sterowanie: http://www.toptech.pl/index.php?view=26&info=65 (nie do końca wiem co tam jest czym)

tyle że nie wiem jaka tego cena :lol:

Tylko czy mozna tak podłączyć agregat 1- fazowy do instalacji która zasila urządzenie 3- fazowe?

Ten jest też fajy:]

http://kamakipor.pl/product_info.php?cPath=38&products_id=78&osCsid=857562deeb235acccb32d6d4e2d4af06

pzdr

to jas się wmieszam: mam tego kipora tylko poprzednią wersję. Mam obwody gwarantowane tzn oświetlenie, turbinka do DGP, hydrofor. Do eo mam ręczny przełącznik między siecią a agregatem . Najpierw włączam agregat przełączam i wkładam kabelek do agregatu (tzn wtyczkę na jednym końcu ma zwykłą wtyczkę jak 220V na drugim końcu ma podpiętą specjalnie wtyczkę 2fazową i od tej wtyczki kabel idzie do przełącznika.). Jak do tej pory to kilka razy włączałam i działa jedynie z braku tego o czym pisze Adam_k wysiadł akumulator w agregacie i odpalamy z linki.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... Kup PRZK 4063-W02 (4 styki przełączane, 63A) ...

...

Jak wygląda zwrotnica kolejowa (rozjazd kolejowy) wiesz, bierzemy 4 takie zwrotnice i mamy PRZK, od góry 1 faza, 2 faza, 3 faza, zero

...

Trochę dyskutowalem z elektrykiem, coś jeszcze chciałbym pokombinować ale na razie nie wiem czy tak da radę, ale jeszcze troszkę:

a 3- fazówka ma 5 żył a ten PRZK ma 4 żyły tak jest OK?

pzdr

Trochę dyskutowalem z elektrykiem, coś jeszcze chciałbym pokombinować ale na razie nie wiem czy tak da radę, ale jeszcze troszkę:

a 3- fazówka ma 5 żył a ten PRZK ma 4 żyły tak jest OK?

PE łączy się na sztywno (nie wolno rozłączać, przełączać itd.) no i w ten sposób masz już tylko 4 do przełączania (jeśli rozdzielnia do której wpinasz agregat robi też za punkt rozdziału PEN na N i PE to można zredukować przełączanie do 3 żył).

Z silnikami (pompa od hydroforu) mam małe doświadczenie, szacował bym przeciążenie razem z cos fi na gdzieś tak 1,5 razy moc znamionowa (pod tym względem lodówka jest gorsza, ma zastosowany inny rodzaj rozruchu w silniku). Silnik w takich układach zwykle nie ma więcej niż 1,5kW (a często nawet mniej).

• 3 months później...

Witam!

Poszukuje generatora do zasilenia typowej betoniarki podłaczanej do gniazdka 230v. Pytałem budowlańców ale nie znaja mocy. Co mozecia mi polecić. Nie zamierzam budować sie szybko więc podlaczenie pradu tylko dla betoniarki i kilku wiertarek na etapie stanu surowego nie ma dla mnie zbytniego sensu ze względu na ekonomie. Nie rozwazałem tak jak większość z Was awaryjnego zasilania w razie braku pradu. Powiedzmy na tą chwilę tylko do zasilenia urządzeń budowlanych. Czy ktoś z was budował na generatorze? Jakie marki polecić a jakie odradzic stanowczo. Z góry dziękuję za odpowiedź

Tomek

P.S. znalazłem na allegro taki , ciekaw jetsem co o tym sadzicie?

http://www.allegro.pl/item564893138_agregat_4_5_kw_3x220v_1x380_okazja.html