Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek w mieszkaniu

xpress

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę z następującym problemem.

Mieszkam w starej kamienicy (Toruń) w mieszkaniu - 4 piętro - ostatnie z adaptowanego strychu. Aktualnie mam ogrzewanie elektryczne. W mieszkaniu stoi nie używany piec kaflowy w którym jest wkładka elektryczna. Chciałbym go wyburzyć i w jego miejscu wbudować sobie kominek. Proszę o informację czy można coś takiego zrealizować oraz jaka jest wymagana przy tym procedura.

Pozdrawiam,

Jarosław Smoliński

• 2 weeks później...

Witam w klubie strychowców :)

Co do kominka - jest to jak najbardziej możliwe, chociaż funkcjonuje przepis, że w budynkach wielorodzinnych powyżej 4 kondygnacji nie może być kominka. Kwestia interpretacji - czy IV piętro jest IV czy V kondygnacją. U mnie jeden kominiarz uznał, że V, ale nadzór podpisał się pod IV :)

Co do wymogów - po prostu musisz mieć niezależny swój własny komin. Dlatego łatwiej o pozwolenie na kominek w mieszkaniach na parterze i na ostatnim piętrze (bo te zwykle mają niezależne ciągi kominowe). Kolejna kwestia - to wysokość komina, powinien mieć ok. 5 m wysokości, licząc od wejścia rury. Czasami wystarcza 4 m - wszystko zależy od indywidualnych okoliczności - np. otoczenia kamienic, prądów powietrza, przewymiarownie średnicy komina, itp. Postaraj się o doprowadzenie powietrza od dołu kominka, najlepiej rurą pod podłogą, która wychodzi na zewnątrz.

Generalnie tyle moich uwag na początek. Pewnie inni coś dorzucą więcej i mądrzej.

A czy jest coś w stanie zastąpić normalny kominek?...

nie

no chyba..że... elektryczny :oops:

http://www.stylowekominki.pl/images/lincoln-bl_.jpg

fragment opisu:

Niektóre z nich posiadają również sterowanie pilotem. Można też włączyć sam efekt świetlny bez ogrzewania

:oops: :oops: :oops:

ale mojej wypowiedzi nie traktuj poważnie :wink:

• 2 weeks później...
Generalnie anirac wyczepał(a?) temat. Ale pytanie po co chcesz instalować kominek. Jeżeli podstawowym celem jest efekt wizualny, to zdecydowanie kominek z dużą szybą. Ale jeżeli celem jest ogrzewanie, to zachęcam do przemyślenia zainstalowania pieca kominkowego na pellet. Takie piece są często instalowane w starych kamienicach w miejsce starych pieców kaflowych. W porównaniu z tradycyjnym kominkiem mają szereg zalet, czyste w użytkowaniu, mają automatykę i sterowanie, po zasypaniu paliwa działają bezobsługowo nawet do 3 dni, utrzymują stałą zaprogramowaną temperaturę, same się rozpalają (mają zapalarkę) i to jeszcze nie koniec. W Polsce są dostępne piece kominkowe na pellet firmy ulrich (ulrich.com.pl) i włoskiej firmy Ecoteck (http://www.ekopiece.net)

Witam,

Proszę o poradę z następującym problemem.

Mieszkam w starej kamienicy (Toruń) w mieszkaniu - 4 piętro - ostatnie z adaptowanego strychu. Aktualnie mam ogrzewanie elektryczne. W mieszkaniu stoi nie używany piec kaflowy w którym jest wkładka elektryczna. Chciałbym go wyburzyć i w jego miejscu wbudować sobie kominek. Proszę o informację czy można coś takiego zrealizować oraz jaka jest wymagana przy tym procedura.

Pozdrawiam,

Jarosław Smoliński

:lol: miałem mieszkanie z kominkiem (nadbudowa 3 p też w Toruniu :wink: ) noszenie drewna było :evil: ( ale to było główne ogrzewanie) Trzeba sprawdzić komin (ekspertyza kominiarska) jeszcze jeden problem, drewno zajmuje dużo miejsca ( w piwnicy będzie pleśnieć) ja woziłem prawie na bieżąco, na stryszku mieściłem około m3 (rezerwowo)

• 3 months później...

Mam pytanie co do tego tematu.

Mieszkam w bloku z lat '70. Dawno dawno temu w łazience stał bojler służący do grzania wody, opalany węglem. Ściana kominowa rozdziela łazienkę od pokoju. Blok ma 4 piętra + parter. Powierzchnia mieszkania to 42 mkw. Pytanie moje jest następujące: czy mogę zainstalować kominek nie musi być dużej mocy jest tez instalacja C.O. I jakie pozwolenia ekspertyzy będą mi potrzebne. Pozdrawiam.