xpress 07.09.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Witam, Proszę o poradę z następującym problemem. Mieszkam w starej kamienicy (Toruń) w mieszkaniu - 4 piętro - ostatnie z adaptowanego strychu. Aktualnie mam ogrzewanie elektryczne. W mieszkaniu stoi nie używany piec kaflowy w którym jest wkładka elektryczna. Chciałbym go wyburzyć i w jego miejscu wbudować sobie kominek. Proszę o informację czy można coś takiego zrealizować oraz jaka jest wymagana przy tym procedura. Pozdrawiam,Jarosław Smoliński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 07.09.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 ehhh, też bym chciał mieć komiek w mieszkaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fluig 16.09.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Kominek w mieszkaniu to super sprawa. Salon stylowo wygląda. Ja ostatnio kupiłam mieszkanie w Aura Park na Wilanowie ale niestety tam też nie można mieć kominka, chybaże elektryczny, ale to nie to samo:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 16.09.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 A czy jest coś w stanie zastąpić normalny kominek? Jakieś pomysły? Może są kominki, albo jakieś paliwo do którego nie trzeba komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 17.09.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam w klubie strychowców Co do kominka - jest to jak najbardziej możliwe, chociaż funkcjonuje przepis, że w budynkach wielorodzinnych powyżej 4 kondygnacji nie może być kominka. Kwestia interpretacji - czy IV piętro jest IV czy V kondygnacją. U mnie jeden kominiarz uznał, że V, ale nadzór podpisał się pod IV Co do wymogów - po prostu musisz mieć niezależny swój własny komin. Dlatego łatwiej o pozwolenie na kominek w mieszkaniach na parterze i na ostatnim piętrze (bo te zwykle mają niezależne ciągi kominowe). Kolejna kwestia - to wysokość komina, powinien mieć ok. 5 m wysokości, licząc od wejścia rury. Czasami wystarcza 4 m - wszystko zależy od indywidualnych okoliczności - np. otoczenia kamienic, prądów powietrza, przewymiarownie średnicy komina, itp. Postaraj się o doprowadzenie powietrza od dołu kominka, najlepiej rurą pod podłogą, która wychodzi na zewnątrz. Generalnie tyle moich uwag na początek. Pewnie inni coś dorzucą więcej i mądrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 18.09.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 A czy jest coś w stanie zastąpić normalny kominek?... nie no chyba..że... elektryczny http://www.stylowekominki.pl/images/lincoln-bl_.jpg fragment opisu: Niektóre z nich posiadają również sterowanie pilotem. Można też włączyć sam efekt świetlny bez ogrzewania ale mojej wypowiedzi nie traktuj poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 28.09.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Ja słyszałam dużo dobrego o bio-kominkach, podobno w mieszkaniach się sprawdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko-eko 01.10.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Generalnie anirac wyczepał(a?) temat. Ale pytanie po co chcesz instalować kominek. Jeżeli podstawowym celem jest efekt wizualny, to zdecydowanie kominek z dużą szybą. Ale jeżeli celem jest ogrzewanie, to zachęcam do przemyślenia zainstalowania pieca kominkowego na pellet. Takie piece są często instalowane w starych kamienicach w miejsce starych pieców kaflowych. W porównaniu z tradycyjnym kominkiem mają szereg zalet, czyste w użytkowaniu, mają automatykę i sterowanie, po zasypaniu paliwa działają bezobsługowo nawet do 3 dni, utrzymują stałą zaprogramowaną temperaturę, same się rozpalają (mają zapalarkę) i to jeszcze nie koniec. W Polsce są dostępne piece kominkowe na pellet firmy ulrich (ulrich.com.pl) i włoskiej firmy Ecoteck (http://www.ekopiece.net) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.10.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Witam, Proszę o poradę z następującym problemem. Mieszkam w starej kamienicy (Toruń) w mieszkaniu - 4 piętro - ostatnie z adaptowanego strychu. Aktualnie mam ogrzewanie elektryczne. W mieszkaniu stoi nie używany piec kaflowy w którym jest wkładka elektryczna. Chciałbym go wyburzyć i w jego miejscu wbudować sobie kominek. Proszę o informację czy można coś takiego zrealizować oraz jaka jest wymagana przy tym procedura. Pozdrawiam, Jarosław Smoliński miałem mieszkanie z kominkiem (nadbudowa 3 p też w Toruniu ) noszenie drewna było ( ale to było główne ogrzewanie) Trzeba sprawdzić komin (ekspertyza kominiarska) jeszcze jeden problem, drewno zajmuje dużo miejsca ( w piwnicy będzie pleśnieć) ja woziłem prawie na bieżąco, na stryszku mieściłem około m3 (rezerwowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizel6 14.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mam pytanie co do tego tematu.Mieszkam w bloku z lat '70. Dawno dawno temu w łazience stał bojler służący do grzania wody, opalany węglem. Ściana kominowa rozdziela łazienkę od pokoju. Blok ma 4 piętra + parter. Powierzchnia mieszkania to 42 mkw. Pytanie moje jest następujące: czy mogę zainstalować kominek nie musi być dużej mocy jest tez instalacja C.O. I jakie pozwolenia ekspertyzy będą mi potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts