Malobert 07.09.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Czy można w zgodzie z przepisami i czy ktoś wykonał instalację odgromową na blachodachówce w ten sposób, że podłączył się "zaciskami probierczymi" do połaci wykonanej z blachodachówki ? Dla mnie byłaby to niewątpliwa zaleta, piorunochron muszę mieć, a nie chciałbym mieć szpecących drutów oplatających dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.09.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 tydzień temu była dyskusja na ten temat. czego se nie poszukasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 07.09.2008 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 tydzień temu była dyskusja na ten temat. czego se nie poszukasz? a to przepraszam, już szukam... ... i juz znalazłem, ale więcej tam pisaniny o "du.. Marynie" niż odpowiedzi na moje konkretne pytanie. Wiem już, że takie coś można wykonać - ale tyle to się domyślałem zadając pierwsze pytanie. Szukam praktyków którzy maja taki przypadek jak ja, blachodachówki jakich producentów się do tego nadają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 07.09.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Szukam praktyków którzy maja taki przypadek jak ja, blachodachówki jakich producentów się do tego nadają ? Swego czas sam chciałem zastosowac taki patent. Elektryk, z którym rozmawiałem (zajmuje sie również projektowaniem i instalacją odgromówki) powiedział, żeby blacha miała min. 0,5 mm grubości. Poza tym błąd, jaki najczęściej popełniają ludki, to niedawanie odgromówki do wkładów kominowych stalowych (odizolowane obejmy na komin i wszystko razem połączone z odgromówką). Ostatecznie nie robiłem odgromówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.09.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Czy można w zgodzie z przepisami i czy ktoś wykonał instalację odgromową na blachodachówce w ten sposób, że podłączył się "zaciskami probierczymi" do połaci wykonanej z blachodachówki ?... nie wiem czy jest to zgodne z przepisami ale tak zrobiłem do mnie bardziej od ochrony odgromowej przemawiało odprowadzenie ładunków elektrostatycznych z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.09.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 blacha o grubosci od 0,5mm może być zastosowana zamiast zwodów.Oczywiście, nalezy dać zwody na kominy i połaczyć wszelkie maszty czy wysięgniki.proponuję pobawić się programem GromEkspert (darmowy) na stronie Spinpolu.http://www.spinpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 07.09.2008 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 przepisy na jakie się natknąłem są troche dla mnie niejasne. Pod blachodachówką u mnie oczywiście jest deskowanie, papa no i jak to bywa, na tym pewnie jakieś łaty i kontrłaty pod blachidachówkę, a w przepisach jst mowa, że pod blachą nie mogą być materiały łatwopoalne, to co poeta miał na myśli ? chodziło mu o takie dachy gdzie blacha jest kładziona na podłoże cementowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.09.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 drewno nie jest materiałem łatwopalnym, szczególnie jak przylega do niego blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts