Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Faworyta Dorki i Pitera

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Wpisuje się jako pierwsza i odrazu gratuluje przedewszystkim tej małej jeszcze fasolki w brzuszku!!!!

Działke macie super tak przy samym lesie....my niestety w szczerym polu ( dziś nas strasznie wywiało jak czekaliśmy na experta od okien).

Pozdrawiam i NIECH SIE MURY PNĄ DO GÓRY!!!!

Fantastycznie, że następny Faworyt rozpoczyna swój dziennik! Widzę, że tempo macie eleganckie! Fajnie patrzec jak rośnie kolejny Faworyt - łezka się w oku kręci kiedy patrzę na piękny blaszaczek i komfortową wygódkę!

Życzymy powodzenia i mniej problemów niż my mamy (aktualnie cieknie nam po kominie na sufit z kartongipsu).

P.S. serdeczne gratulacje z powodu dużego brzucha Pani Domu! Teraz musicie budowac jeszcze szybciej! :wink:

• 2 weeks później...

Widzę, że wizyty zwierzyńca to nie tylko nasza przypadłośc! U nas nigdy nie podeszły tak blisko. Za to blisko jedna z nich postanowiła zdechnąc w trzcinach, a doprowadził nas do niej zapaszek jak z perfumerii! Widzę, że porządnie dbacie o ocieplenie i izolację fundamentów. I jeszcze małe pytanko - jak będzie wygląda Wasza więźba dachowa nad garażem (jak połączy się z głównym dachem) skoro obniżyliście garaż dośc sporo? U nas też jest obniżony, ale tylko o jeden stopień, a w zamian podnieśliśmy ściankę kolankową i wyszło na zero.

Pozdrowienia i powodzenia w budowie!

Mamy wokół sporo ładnych lasów, więc sądzę że takie wizyty będą nawet częstsze. Nie odstrasza ich nawet pobliska droga krajowa (którą od 16 października w związku z otwarciem nowego odcinka autostrady będzie jeździć mniej autek... przynajmniej w duchu mam taką nadzieję).

Co do obniżenia garażu, to robimy dokłądnie tak samo jak w waszym Faworycie, czyli obniżając garaż obniżamy także poziom posadzki pomieszczenia nad nim, tak aby wejście do sypialni nad garażem było bezpośrednio z zabiegu schodów (bez schodków wewnątrz pomieszczenia). Dzięki temu podniesiemy również znacząco ściankę kolankową w tym pomieszczeniu (chcemy tam także zrobić przytulną łazienkę tylko dla nas, czyli staruszków oraz małą garderobę). Nie chcieliśmy kombinować nic z dachem, więc poziom dachu pozostaje bez zmian.

Mam tylko nadzieję, że nasze zmiany nie zepsują ogólnego wrażenia tego ładnego domu... No cóż. Zbudujemy, zobaczymy...

A dziękuję dziękuję...

Niestety, w związku z charakterem mojej pracy zdjęcia mogę robić tylko w weekendy. To chyba naprawdę będzie ewenement, jeśli uda nam się zbudować ten dom bez większych zgrzytów (mam taką nadzieję...), biorąc pod uwagę to, że praktycznie buduję na telefon a postępy podziwiam od weekendu do weekendu.

• 2 weeks później...
Zapewniam Was że wybory przy stanie surowym są super łatwe, choc faktycznie bardzo rzucają się w oczy! Pięknie będzie wyglądał Wasz wykurz - kiedy zrobicie wylewkę okna będą zaczyna się praktycznie nad samą podłogą! Pamiętajcie tylko, że nie zmieści się tam grzejnik (trzeba go przenieśc albo zrobic nawiew podłogowy - któryś z faworytów z głównego forum tak ma). Zawsze chciałem miec takie odsuwane drzwi na taras, ale brakło mi odwagi...

• 3 weeks później...

Też mieliśmy dużo wątpliwości co do rozsuwanych drzwi. Gdy je jednak zobaczyliśmy na żywo, to wiedzieliśmy że na pewno je chcemy u siebie.

Teraz mamy sporo dylematów związanych z aranżacją kuchni, salonu oraz łazienek... Może znacie kogoś z naszych okolic, kogo można z czystym sumieniem polecić? Byłoby łatwiej...

Na początku muszę Was pochwalić za świetne tempo prac!

Niestety z okolic Grudziądza nikogo nie znamy - ba! mało tego - nawet nie byłem nigdy w Grudziądzu! Jeśli chodzi o wybory w kuchni i łazience to mam jedną malutką radę - jak najskromniej i jak najbardziej tradycyjnie - najdłużej będzie modne i będzie się podobać. Znajomi mają supermodne kuchnie montowane 3 lata temu i już wyglądają staro!!!

Właśnie tak chcemy zrobić. Prosto, ładnie i funkcjonalnie. Coś na podobę naszej ostatniej kuchni, w dopiero co sprzedanym mieszkaniu w Szczecinie...

http://images33.fotosik.pl/399/c86251b1cd7c70c2.jpg

Z pewnością wykorzystamy też nasze doświadczenia. Pierwsze dotyczy podniesionego blatu do 92 cm (ze względu na niemały wzrost :-)). Kolejne wyspy, która także się sprawdziła (głównie na imprezach!!!! - fajnie jest uczestniczyć w imrezce, jednocześnie przygotowując coś w kuchni ;-)) A poza tym wyspa zasłania caaały bałagan...

Nie mamy jeszcze konkretnego projektu, ale mamy nadzieję wkrótce to zmienić...

Świetna sprawa, że uda się Wan uniknąc podciągów w salonie! Nam niestety się to nie udało... może za mało naciskaliśmy naszch budowlańców i inżyniera? Ale nie ma co płakac nad wylanym mlekiem.

P.S. Do tych dużych, latających można łatwo walic z wiatrówki, albo dobrej procy - wtedy przestają podglądac i wlatac na MOJE NIEBO 8)

Witam, widze, że jestesmy na identycznym etapie, jak Wy. Mamy aktualnie małą przerwe, bo czekamy na faceta od dachu, który gdzies tam kończy inny. Do tej pory budowa sunęła ekspresowo, zaczęlismy 6.10.. Fajnie, że będziemy mieli z kim wymieniac się doświadczeniami na bieżąco. i mam juz pierwsze pytanie: Kiedy planujecie wstawienie okien? Na razie oczywiście nie, bo za wcześnie. Nasz Bob budowniczy cos tam kwekał o odczekaniu z pół roku, bo fundamenty, bla bla bla, ale to chyba nie trzeba aż tyle czekać. Czy trzeba?

Ja równiez gratuluje fasolki. My ze wzgledu na naszą najmłodsza, która ma juz ponad rok przełozylsmy budowę o prawie 2 lata, bo tak sie skuplismy na tej mojej ciązy, sama w sumie nie wiem dlaczego? Ale dzieki temu budujemy dzis Faworyta, bo wtedy wchodziły w grę inne projekty.

No niestety nie ma już powodu do gratulacji :-(( Ale dziękujemy za miłe słowa... Jednak budowanie z ciążą się wyklucza, więc bardzo dobrze, że sobie zrobiliście przerwę. My chcieliśmy iść za ciosem i zrobić wszystko naraz!!! Szybkie decyzje nie wszystkie są zawsze trafne!

Co do okien, to nasz kierownik twierdzi, że właściwie na upartego, to nie trzeba robić żadnej przerwy... podobno nowe technologie, w których się teraz buduje, nie wymuszają takich długich postojów. Ale jak jest naprawdę, to się okaże...

My wstawiamy okna i bramę garażową właściwie od razu jak dekarze skończą, a nawet zastanawiamy się czy nie zrobić tego zaraz jak będzie zadeskowany dach??? Będzie można już działać z kanalizą i elektryką... A z oknami PCV na pewno nic się nie stanie, tak przynajmniej twierdzą ci od okien.... Zobaczymy

Tymczasem gratulujemy tempa prac !!!! Oby tak dalej!!!