Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Faworyta Dorki i Pitera

Recommended Posts

Oj, nie wiem, czy dałabym radę z prowadzeniem na bieżąco dziennika, bo moje najmłodsze turbo-dziecko idzie spać strasznie późno(czasem nasza najstarsza, licealistka, śpi juz nawet!) a dopiero wtedy mam w końcu czas, żeby usiąść i spokojnie cos popisać,a z reguły padam już na pysk. W tym momencie domek wygląda podobnie, jak u Was, nie uwzgledniając oczywiście zmian, jakim poddaliscie Wasz projekt. Nasz nie różni się w zasadzie od standardowego, pomijając podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak. Kolor inny, niz u reszty, bo budujemy z pustaków keramzytowych(takie szare). No i mamy schody :lol: Jak zacznie już ciekawie wyglądać wrzucę zdjęcie. Na razie to taki przerażajacy szary bunkier. No i bez dachu wydaje sie przeraźliwie wielki :o . Dzisiaj wpadłam na budowę, a tam tak złowieszczo hula wiatr i jakies dzikie psy biegają, horror!

Pewnie wybraliście już okna dachowe.My mamy własnie dylemat. Mąż zamówił już roto, takie niby super, a tu właśnie znajomy go zniechęcił, że miał takie i mu wszystkie przeciekały, aż wymienił na fakro i ma teraz spokój. I juz sami nie wiemy, co teraz robić, zmieniać zamówienie czy zostac przy tych roto!?! A Wy jakie wstawiacie? Może macie jakieś ciekawe, sprawdzone, zarekomendowane przez znajomych?

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przykro mi z powodu dzidzi. Trzymajcie się mocno, na wszystko przyjdzie pora.

U nas budowa spowodowała oddalenie od naszego małego synka z którym spędzaliśmy za mało czasu a poza tym nerwy robiły swoje.

Odnośnie komina, jeżeli to nie jest super duży koszt to go ocieplaj. Warto.

Aga, na razie przeprowadziłem wstepne rozmowy z instalatorem. Dzisiaj jadę ponownie do domu, w którym zamontował tydzien temu pompę. Nie znam jeszcze nazwy jednostki, wiem natomiast, że jet o mocy 10kW i pracuje na kolektorze poziomym. Dom jest na etapie wykończenia. Ma tylko wstawione okna i drzwi oraz zrobione wylewki i tynki. Nie było właścicieli, instalator jeździ tam tylko aby odpowietrzać układ. Po wejściu do domu czuć było milutkie ciepełko. Pompy prawie nie słychać. Dopiero gdy zdjął płytę czołową, słyszalny był warkot trochę głośniejszy od starej lodówki.

Nie ma tam także zamontowanego zbiornika na wodę. Ma to robic dzisiaj. Myślę, że ta cena (40 tys.) jest nawet korzystna, biorąc pod uwagę, że tak jak instalator mi to przedstawił, 20tys. pochłonie cała instalacja CO wraz z podłogówką, natomiast pozostałę 20tys. PC wraz ze zbiornikiem dwuwężownicowym 300l. Ważne też jest to, że w cenę wliczony jest cały zakres prac, włącznie z pracami ziemnymi pod wkopanie kolektora... Mam nadzieję, że dzisiaj zdobędę więcej informacji. Oczywiście wszystko przekażę.

Aha. Jeszcze jedno. Czeka mnie jeszcze wizyta u instalatora w domu, gdzie użytkuje PC własnej konstrukcji od około 7 lat. Ważne jest także to, że współpracuje on z grudziądzkim Climakomfortem.

Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji, ale biorąc pod uwagę obecne ceny węgla, a także to że nie mamy szans na szybkie podłączenie gazu ziemnego, wydaje się to najlepszym rozwiązaniem...

Mam nadzieję, że nie ma żadnego haczyka... Więcej wyjaśni się po weekendzie, gdy dostaniemy szczegółową wycenę. Wiem już, że jednostka centralna złożona jest z różnych podzespołów. Instalator bazuje na swoim doświadczeniu i sprawdzonych elementach pompy. Może właśnie stąd ta cena...

• 2 weeks później...

Mato my właśnie na Waszym dachu się wzorowaliśmy... Wygląda bardzo dobrze, żeby nie powiedzieć że idealnie :-)

A poza tym dość znacznie obniżyliśmy dach nad garażem, więc właściwie trzeba było zrównać kąty.

Ale do Sylwestra na pewno nie zdążymy... Deskowanie i papę dekarz będzie robił w tygodniu przed samymi świętami (jak dobrze pójdzie, bo na 4 dni przenosi się do sąsiadów, żeby tam zrobić więźbę), a z tego co wiem ma to trwać ok 1,5 tygodnia. W końcu to prawie 300m dachu!!!

Dachówkę planują położyć w ciągu 3 tygodni!! Oby... Rynny i okna dachowe mamy wybrane. Będą fakro 4szt 118x78 i 4 szt 140x78, rynny stalone PLANNIJA w kolorze brązowym. Do naszego kasztana powinny pasować.

Mamy jeszcze tylko dylemat, co do kominów... no i drzwi wejściowe!!!

• 1 month później...

witam

W tym roku rowniez rozpoczynamy budowe domu w Grudziadzu. Czy moglibyscie nam udzielic informacji dotyczacych co i gdzie warto kupic. Obecnie jestesmy na etapie ogradzania dzialki. Chcemy postawic takie tymczasowe ogrodzenie jak Wy.Gdzie moge poszukac w Grudziadzu takich slupkow?

Dziekuje za wszelka mozliwa pomoc

Rafal

PS

Fajy domek pewnie okolice Waldowa Bialy BOR??

Zimno zimno...:) Domek powstaje w Dolnej Grupie, a żeby było łatwiej go zlokalizować wpisaliśmy Grudziądz...

Z tym ogrodzeniem trochę się pośpieszyliśmy. Słupki przygotowane na ogrodzenie częściowo wykorzystane zostały do uzupełnienia brakujących stempli. Trzeba będzie trochę ich dokupić... Z tego co pamiętam, to cena jednego wynosiła 3zł. Kupione zostały przy pomocy rodzinki, więc w tej chwili nie potrafię powiedzieć skąd, ale nie stanowi to żadnego problemu. Jutro będę już to wiedział.

Chętnie służymy poradami, co do budowy. Jeśli chodzi o materiały, to większość z nich kupowaliśmy w okolicach Torunia. Oczywiście w większości przypadków kontakt "na telefon". Miła i fachowa obsługa. Poza tym ceny o niebo przystępniejsze od grudziądzkich. Nawet wliczając w to transport i rozładunek. Możemy polecić i udostępnić kontakt.

Macie już wybraną ekipę? Z czystym sumieniem możemy polecić dekarza (jeden z lepszych fachowców w okolicy). Jeśli chodzi zaś o murarzy, to mieliśmy trochę z nimi problemów...

W każdym bądź razie serdecznie zapraszamy na plac boju w celu podzielenia się naszymi spostrzeżeniami. A uwierzcie nam - warto to zrobić... Unikniecie dzięki temu wielu przykrych i dotkliwych momentów.

Tak więc zapraszamy serdecznie i pozdrawiamy.

P.S. W tej chwili mieszkamy na Lotnisku, więc jeśli macie ochotę to zapraszamy do naszego tymczasowego "gierka".

Witam ponownie.Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz.Nie spodziewalem sie jej tak szybko.Jesli chodzi o Nas to obecnie mieszkamy na Srzemiecinie, a dzialke mamy w Gac.Mamy juz projekt wybrany (Rezydecja wparku 4) Warunki zabudowy pozwalaja nam tylko na parterowy z poddaszem ale z uwagi na fakt ze nie lubimy skosow, i to ze nie bedzie piwnicy, budujemy duza parterowke.

Bardzo dziekuje za zaprosznie.Skorzystamy jak wroce do kraju.Teraz wiekszosc spraw zalatwiam przez internet. Chetnie tez skorzystam z Pana kontaktow odnosnie materialow i pracownikow , w tym dobrego ciesli.

Wiem ze z dobrymi fachowacmi to jak na lekarstwo.

Mamy plan rozpoczecia budowy w tym roku.Chcemy wykonac stan zero ogrodzic. Nie spieszy nam sie az tak bardzo a poza tym kazda budowa na kazdym kroku potrzebuje jak Pan wie przerw technologicznych. W przyszlym roku wystawimy mury i dach i moze w nim zamieszkamy.

Takie mamy plany

Pozdarwiam

Rafał

ps

Bedziemy w kontakcie ,jesli chcecie.

Witam. Ponownie przeczytalem Wasz ostatni post w dzienniku budowy. Jestescie na etapie poszukiwania osob do wykonczeniowki.

Polecam hydraulika Pana Garbackiego, od kominka p. Barski, a wylewki firma Arka.Sa to firmy sprawdzone przeze mnie na etapie wykanczania mojego domui nie tylko.

Nie polecam firme Ekspol, kora sie cenie a prace wykonuje malo profesjonalnie, robili mi drzwi podlogi tynki schody brame garazowa.Ogolnie nie warto!

Jak chcecie namiary na posadzki hydraulika czy goscia co mi robil kominek napiszcie do mnie mala.Skontaktuje sie z zona i wam wysle namiary.

Szczegolnie polecam hydraulika sprawdzony i uczciwy gosc, na tym etapie szczerze powiem ze nie ma co oszczedzac.

Jak byscie mieli jakies pytanie odnosnie wykonczeniowki piszcie.

Pozdarwiam

Rafal

Również dziękujemy za podpowiedzi. Z pewnością skorzystamy.

Jeśli chodzi o kominek, to przyznam, że decyzja już zapadła. Byliśmy dzisiaj u Pana Barskiego (kolejny raz) i wiemy na 100%, że to właśnie on będzie robił nasz kominek. Porozmawialiśmy z nim także o firmie od wylewek. Kolejna decyzja - ARKA :).

Z tego wniosek, że to naprawdę dobrzy i sprawdzeni fachowcy.

Hydraulika jeszcze nie wybraliśmy, a to z tego względu, że jeśli wybierzemy opcję z pompą ciepła, to firma którą ją będzie montowała zrobi nam kompleksowo CO i CWU. Ale już zapisujemy Waszą podpowiedź i jeśli coś się zmieni, to na pewno z niej skorzystamy...

Życzymy szybkiego powrotu do kraju i jeszcze szybszej realizacji projektu.

• 2 weeks później...

Hej,

nasz dom ma powierzchnię użytkową 175m2, natomiast całkowitą około 245m2. Po pewnym czasie zaczęliśmy się zastanawiać, czy nie jest aby za duży ale teraz gdy już stoi i jest pokryty dachem wiemy, że jest w sam raz. Nie ukrywamy, że inne projekty z MGProjekt również nam się podobają, ale ostateczny wybór padł na faworyta II. I oczywiście jesteśmy z tego zadowoleni.