Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Faworyta Dorki i Pitera

Recommended Posts

Hej,

nasz dom ma powierzchnię użytkową 175m2, natomiast całkowitą około 245m2. Po pewnym czasie zaczęliśmy się zastanawiać, czy nie jest aby za duży ale teraz gdy już stoi i jest pokryty dachem wiemy, że jest w sam raz. Nie ukrywamy, że inne projekty z MGProjekt również nam się podobają, ale ostateczny wybór padł na faworyta II. I oczywiście jesteśmy z tego zadowoleni.

to i tak spory ten wasz domek :lol: :lol: ,szczerze powiem myślałam że jest wiekszy chyba że tak tylko na zdjeciach wygląda,ale widoczki piekne i w dodatku blisko do lasu macie :p :p na grzybki pozdrawiam i bede śledziła dalsze postępy

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie! 8)

Jestem bardzo zaskoczony jak ładnie wygląda Faworyt z "kwadratowymi" oknami na górze!!! Byłem przekonany, że straci na urodzie! Mam pytanie odnośnie ogromnej "dziury" w ścianie od tyłu domu (pod balkonem) - czy planujecie tam jakąś specjalną rozsuwaną szklaną ścianę???

P.S. jeśli to jest bajzel to popatrzcie na nasze zdjęcia rok temu... :evil:

P.S. II - modlę się już o 61 postów w Waszym dzienniku (wtedy utworzy się druga strona), bo strona ładuje się już wieczność...

Witaj Mato,

61 powiadasz... Hmmm.. Więc trzeba się zabrać do roboty i nadrobić co nieco.

Szczerze mówiąc również jesteśmy pozytywnie zaskoczeni wyglądem kwadratowych okien. A faktycznie trochę się tego obawialiśmy... Choć na końcowy efekt musimy poczekać do momentu wstawienia okien. Zapomniałem dodać, że jedno z okien zostało wymurowane węzsze o 4,5 cm, co widać na zdjęciach od frontu. Pozostało domurować kawałek... A co tam...:)

Faktycznie cały czas marzy nam się suwanka przy wyjściu na taras. Tylko nie jesteśmy pewni, czy nas na to stać. Ale bardzo byśmy chcieli.

• 3 weeks później...

Zajrzałąm do Waszego wątku i widzę , że tak wybieraliście między tmi samymi projektami.

jesteśmy na etapie podjęcia decyzji spośród 3 projektów benedykt 2( - malutka kuchnia i te korytarzyki z tymi szafami ) edyta ( - to coś nad wejściem zamiast balkonu)

i faworyt 2 ( - ten daszek nad wejściem i sypialnia rodziców od ulicy 1 łazienka na poddaszu)

plus dla benedykta ; jest wersja z piwnicą a musi być koniecznie....

i co dalej? który ma być ? trudna sprawa.

Z tego co wiem, to piwnicę można zrobić pod każdym domem... a z tego co pamiętam, to Benedykt 2 i Edyta mają jeszcze większą powierzchnię od Faworyta... A to naprawdę ogroooomny dom!!! Więc jeśli chcecie posłuchać rady, to dobrze się zastanówcie... Wiem, że to strasznie trudna decyzja, ale... nikt nie mówił, że będzie łatwo ;-)

Nie ma projektu domu idealnego... w Edycie podobało nam się to, że nie ma filarów i jest przejście z garażu do domu przez wiatrołap, w Benedykcie z kolei były aż dwa balkony, co nam nie odpowiadało no i był za wielki...

W sumie, to długo obstawialiśmy Edytę... dół miała idealny, nie ma też balkonów, tylko góra już trochę za bardzo przekombinowana... no i powierzchnia... Ale każdy ma inne potrzeby...

Faworyt powierzchniowo wypadał najmniejszy i to nas ostatecznie przekonało (głównie kasa!!! większy dom= większa kasa)!!!! Aż strach pomyśleć jak wyglądałby benek czy edzia, skoro faworyt jest taki wielki!!!!

Teraz, z perspektywy czasu, myślę że wybór był dobry... Życzymy trafnego wyboru!!!! :-)

p.s. w naszym faworycie zrobiliśmy w części nad garażem sypialnię z łazienką i garderobą, a pokój od frontu będzie gościnny (właściwie to nasz dom to taki zlepek :-) trochę ma z edyty i trochę z benedykta)...

• 2 weeks później...

Z kominów ogólnie jesteśmy zadowoleni. Minusem jest z pewnością fakt, iż system kominowy LZMO nie posiada w standarcie (a możliwe, że także w ofercie) pewnych elementów, które posiadają kominy innych firm takich, jak Schiedel lub Leier. Mam tu na myśli np. czapę komina (lub daszek :)), płytę pod klinkier, czy płytę wieńczacą. Jednak wg nas dodatki te nie są warte przepłacania, a faktycznie różnica w cenie jest spora. Poza tym u nas te elementy i tak nie znalazłyby zastosowania, ponieważ kominy zdecydowaliśmy się otynkować.

Reasumując jesteśmy bardzo zadowoleni z kominów LZMO. Co ważne, można w nich dobrać indywidualnie ilość ocieplenia, a z tego co pamiętam było to niemożiwe w innych systemach. Nasi murarze również nie mieli do nich zastrzeżeń.

Tak więc śmiało decydujcie się na nie. :)

Och,jak Wam zazdroszczę, że budowa domku trwa u Was nieprzerwanie. Nasz majster coś za bardzo kombinuje i pod pretekstem, a to mrozu, a to śniegu, odwleka zakończenie stanu surowego w nieskończonośc, a był moment, że szliśmy łeb w łeb. A w tym momencie mamy niedokończone kładzenie dachówki i brak scianek działowych na piętrze. Elektryk czeka, hydraulik także, a ten skubaniec wlazł do innego domku i robi wykończeniówkę! Oj będzie wojna, w sumie, to juz jest. Umowa była do 31 12 08, więc ma drań prawie 3 miesiace poslizgu. Nie po to braliśmy najdrozszego w okolicy, zdawałoby się najsolidniejszego fachurę, żeby nam zawalał terminy i w dodatku nie zawsze wszystko, co w projekcie respektował. Nie przewidział biedaczek jednego...tego, że mój mąż jest po technikum budowlanym i paru latach plitechniki, wiec zna sie na rysunku technicznym wysmienicie. Wczesniej próbował w wciskać jakieś bzdury, ale chyba wamiękł. Zrobił na przykład wyższe kominy, które wygladały, jak w krematorium, ale na nasze wyraźnie żadanie(chociaz walczył, jak lew, że tak niby lepiej) zdejmował zbędne segmenty schidla. Za to na szczęscie Wasz domek sie rozwija. W sumie, to trudno nazwać go juz Fawotytem, bo za baaardzo odbiega od oryginału, ale najważniejsze, że Wam sie podoba.Wiec jak, sadzicie, że zamieszkacie już w nim na wakacje? Jak tak, zazdroszczę Wam. My mielismy(mamy?) nadzieje, że na Boże Narodzenie, ale juz sama nie wiem.....Jak pacan nie przyjdzie w poniedziałek, to.....no własnie, co? Wyrzucic? Szukać od nowa? Pochlastać się?Pomocyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 2 weeks później...

Znamy to, oj znamy... Do tej pory gonimy naszego wykonawcę o poprawkę spapranych elementów. Chociaż dla świętego spokoju najchętniej bym go już nie oglądał. Mamy wciąż nieogrodzoną działkę, więc nie chcemy byc ofiarami czyjejś złośliwości, bo więcej można stracić niż zyskać. Póki co domek stoi i nie zapowiada się, że miałby się rozpaść... :)

Życzymy sukcesów w walce o swoje.

My również upatrzyliśmy sobie na wstępie Edytę. Wydawała nam się idealnym projektem. Na drugim miejscu był własnie Faworyt. O ostatecznym wyborze zdecydował chyba układ pomieszczeń na piętrze. Chcieliśmy mieć jedną dużą garderobę oraz dużą sypialnię z oddzielną łazienką. I tak ostatecznie zmieniliśmy oryginalnego Faworyta na projekt dopasowany do naszych potrzeb. Efekty możecie oglądać na forum...:) Twierdzimy również, że wybór był trafny. :)

Właśnie ze względu na 2 łazienki na górze - edyta

chciałabym zmienić ścianki działowe na piętrze tak aby pokoje chłopców (2) były od srony ogrodu (jak w którejś wersji faworyta lub w benedykcie 2) ale to się chyba nie da tak .

Jak dla nas dużym plusem edyty jest duży garaż i kotłownia "normalnych" rozmiarów , daje to możliwość zam. 2 możliwości ogrzewania , zasobnik na wode itp .

Do wanienki z hydromasażem trzeba duuużo cieplutkiej wody, używam to wiem coś o tym.

Na sypialnię z łazienką przeznaczyliście pokój nad garażem?

pozdrawiam

Z ilością łazienek nie ma problemu. Pytanie tylko, gdzie chcecie mieć własną sypialnię. My zdecydowaliśmy się na pomieszczenie nad garażem. W końcu to prawie 50m2 tylko dla nas. Mamy tam teraz dużą łazienkę z prysznicem, wanną z hydromasażem, sedesikiem, bidetem i dwoma umywalkami. Poza tym jest też garderoba (tylko nasza) i duuuuża przestrzeń sypialniana. Co do kotłowni i garażu to we wszystkich projektach ich powierzchnie są chyba podobne. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie pompą ciepła, więc nie potrzebujemy dużych metraży. A i tak w związku z tym, że decyzję co do sposobu ogrzewania podjęliśmy stosunkowo późno, w kotłowni mamy komin i sporo miejsca przewidzianego pierwotnie na piec i opał.

Pamiętajcie, że zakres zmian jakich możecie dokonać w projekcie jest na tyle duży, że z pewnością spełni wasze oczekiwania. Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcie naszego obecnego rozkładu pomieszczeń.