Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najtaniej zrobić schody?

Recommended Posts

... a może jakis inny sposób na tanie schody?

robiłem mniej więcej w tę deseń jak opisujesz z tym, ze nie osb a ramki stalowe oparte na scianach, ramki wypełnione deska montazową i obłozone /w częsci widocznej z obu stron, w częsci niewidocznej z jednej/

Widziałem u znajomego schody wykonane ze sklejki (w składach z płytami można kupić sklejkę pozagatunkową za połowę ceny ) stopnie i policzki wykonane były ze sklejki 20 mm .Do cięcia radzę urzywać piły z podcinakiem aby uniknąć wyrywania materiału .Jeśli przemyślisz konstrukcję może być fajny efekt . :)

moje schody to konstrukcja stalowa spawana przez sąsiada - samonośny podest (nóżki na obwodzie a w środku słup i ramka) i dwa biegi, no z biegami zaszalałam, bo spawał mi w schodki, taniej by było tylko dwa teowniki a do nich takie "słupki" do mocowania stopni. Stopnie kupiłam w gotowe w Castoramie. Spawanie - tysiąc. Stal tysiąc. Stopnie tysiąc :D Jak ktoś sam umie spawać, to tysiąc taniej :lol:

moje schody to konstrukcja stalowa spawana przez sąsiada - samonośny podest (nóżki na obwodzie a w środku słup i ramka) i dwa biegi, no z biegami zaszalałam, bo spawał mi w schodki, taniej by było tylko dwa teowniki a do nich takie "słupki" do mocowania stopni. Stopnie kupiłam w gotowe w Castoramie. Spawanie - tysiąc. Stal tysiąc. Stopnie tysiąc :D Jak ktoś sam umie spawać, to tysiąc taniej :lol:
U siebie planuję miej więcej taką właśnie konstrukcję schodów :).

a na czym ta płyta ma się trzymać?

Od spodu płaszczyzna a na to formowane z płyty schody?

Nie wiem, czy taka konstrukcja ma odpowiedną wytrzymałość... Ja co prawda projektowałam swoje schody sama, ale przeliczył mi to kumpel i okazało się, że zamiast profili zamkniętych mam brać teowniki (to dotyczy stali, oczywiście a nie płyty) bo mogę nie móc mebli wnieść lub trzeba będzie wchodzić gęsiego, żeby się schody nie zawaliły :D

• 1 month później...