alfero 07.09.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 mam pytanie odnośnie formalności związanych ze zrobieniem dodatkowego okna w kuchni. okno ma być w szczytowej ścianie budynku. z tego co wiem, musze mieć pozwolenie, ale czy musze załączyć jakieś specjalne rysunki techniczne? problem polega na tym, że dom kupiliśmy bez żadnej dokładnej dokumentacji technicznej - był budowany 20 lat temu w ciągu szeregów przez spółdzielnie, która już nie istnieje. poprzedni właściciele gdzieś pogubili papiery. bede wdzieczny za informacje czy uda mi sie to zrobić we własnym zakresie czy bede musial wziąc np. architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.09.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 mam pytanie odnośnie formalności związanych ze zrobieniem dodatkowego okna w kuchni. okno ma być w szczytowej ścianie budynku. z tego co wiem, musze mieć pozwolenie, ale czy musze załączyć jakieś specjalne rysunki techniczne? problem polega na tym, że dom kupiliśmy bez żadnej dokładnej dokumentacji technicznej - był budowany 20 lat temu w ciągu szeregów przez spółdzielnie, która już nie istnieje. poprzedni właściciele gdzieś pogubili papiery. bede wdzieczny za informacje czy uda mi sie to zrobić we własnym zakresie czy bede musial wziąc np. architekta? Tego typu roboty wymagają zawiadomienia o zamiarze wykonania robót budowlanych. Zawiadomienie składa się w wydziale administracji budowlanej starostwa. Do zawiadomienia należy dołączyć w zależności od potrzeb opis i szkice. Administracja budowlana w pewnych sytuacjach może wnieść sprzeciw do wykonania zgłaszanych robót lub zarządać uzupełnienia dokumentów i ubiegania się o pozwolenie na budowę. Z tego powodu warto od samego początku skorzystać z pomocy osoby posiadającej uprawnienia do projektowania. Doradzi ona jaki zakres dokumentacji jet konieczny i tym samym przyspieszy cała procedurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfero 07.09.2008 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 wielkie dzieki! już siadam pisać pismo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts