gwiazdor71 07.09.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Witam wszystkich!! Od pewnego czasu zaczął nękać mnie pewien problem.W niedawnej rozmowie z przedstawicielem handlowym rockwoola dowiedziałem się że folia paroizolacyjna na docieplenia poddaszy czy też ścian jest niepotrzebna,a wręcz niepożądana.Zalecał on folię pi. jedynie w kuchniach i łazienkach.Motywacja jego była taka że para wodna skropli się na foli zaraz za plytą i zrobi się grzyb.natomiast bez foli paro.iz. wilgoć wyjdzie sobie przez dach na zewnątrz.Byłem przekonany że na wełnę mineralną folia paro izolacyjna zawsze!! Jak to wygląda???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.09.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Para się skrapla przy przejściu do osrodka o niższej temperaturze a że folia jest po "ciepłej" stronie to raczej mało prawdopodobne, no chyba że przy bardzo dużej wilgotności cos tam sie wykropli. Może przedstawiciel jest np. po historii lub polonistyce bo to teraz częste, i spał na szkoleniu. Folię warto dac głównie ze względu na jej właściwości "wiatrochronne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdor71 07.09.2008 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 To znaczy że para wodna w ciepłym pomieszczeniu nie skrapla się tylko krąży aż do wylotu np. przez wentylację? No a wiatr to chyba membrana dachowa już wychwytuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.09.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Ja tam specem od tego nie jestem ale punkt rosy czyli punkt w którym wykropli się para zależy od wilgotności oraz temperatury. Im wyższa wilgotność to wykroplenie zachodzi w niższej temperaturze i analogicznie im zimniej tym para łatwiej para się wykropli przy nizszej wilgotności. A folia ma temperaturę pokojową, ewentualnie minimalnie niższą więc wykraplanie się pary tam raczej nie zachodzi. Nie jest żadną tajermnicą że do usuwania wilgoci nie służy przegroda budowlana tylko wentylacja. Przy ocieplaniu czułem jak przez wełnę "dmucha" zimnem więc membrana niekoniecznie spełnia rolę wiatroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.09.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 można dać folię paroprzepuszczalną. Są takie właśnie na wełnę (corotop). Wtedy para wychodzi, ale wolniej, niż gdy nie ma folii wcale. mam to, ale czy to ma sens, powiedzieć nie potrafię, bo nie mam porównania z brakiem folii lub folią zwykłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 można dać folię paroprzepuszczalną. Są takie właśnie na wełnę (corotop). Wtedy para wychodzi, ale wolniej, niż gdy nie ma folii wcale. mam to, ale czy to ma sens, powiedzieć nie potrafię, bo nie mam porównania z brakiem folii lub folią zwykłą Folię Corotop dałaś pomiędzy wełnę mineralną i płyty g.-k. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 08.09.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 A ja właśnie docieplam strych i daje na strop 10cm styropianu, ale w miejscach trudnodostepnych chce rzucić wełnę mineralną i czy dawać na to folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.09.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 jeżeli dach przecieka to koniecznie - mogą być też miski albo wiadra do łapania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 A ja właśnie docieplam strych i daje na strop 10cm styropianu, ale w miejscach trudnodostepnych chce rzucić wełnę mineralną i czy dawać na to folię?Nie na to, tylko pod izolację, i to zarówno pod styropian, jak i pod wełnę mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.09.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 można dać folię paroprzepuszczalną. Są takie właśnie na wełnę (corotop). Wtedy para wychodzi, ale wolniej, niż gdy nie ma folii wcale. mam to, ale czy to ma sens, powiedzieć nie potrafię, bo nie mam porównania z brakiem folii lub folią zwykłą Folię Corotop dałaś pomiędzy wełnę mineralną i płyty g.-k. ? CorotopŽ Active Control jest paroizolacją nowej generacji. Stanowi idealną barierę dla pary wodnej, chroniąc termoizolację przed wilgocią. Dzięki aktywnej powłoce CorotopŽ Active Control eliminuje nadmiar pary wodnej gromadzącej się pomiędzy płytą G-K, a termoizolacją, zapobiegając skraplaniu się pary wodnej, a co za tym idzie powstawaniu zgubnych w skutkach grzybów i pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 CorotopŽ Active Control jest paroizolacją nowej generacji. Stanowi idealną barierę dla pary wodnej, chroniąc termoizolację przed wilgocią. Dzięki aktywnej powłoce CorotopŽ Active Control eliminuje nadmiar pary wodnej gromadzącej się pomiędzy płytą G-K, a termoizolacją, zapobiegając skraplaniu się pary wodnej, a co za tym idzie powstawaniu zgubnych w skutkach grzybów i pleśni. Sugerowana cena detaliczna 2,95 PLN/m2 netto 3,15 PLN/m2 brutto W Polsce aktywne paroizolacje pojawiły się już w roku 1998. Materiały te wzbudziły wprawdzie duże zainteresowanie ze strony firm handlowych, wykonawczych i architektów, ale niestety nie zostały zaakceptowane ze względu na wysoką cenę. Różnica cenowa pomiędzy paroizolacją aktywną, a tradycyjną na bazie folii polietylenowej była czterokrotna. Obecnie cena aktywnej paroizolacji kształtuje się na poziomie wyższym o ok. 1,3 PLN netto niż paroizolacji PE. W koszcie ogólnym jest to o ok. 260 PLN netto więcej niż przy stosowaniu tradycyjnych paroizolacji PE, co wydaje się być śmiesznie niską kwotą, biorąc pod uwagę zabezpieczenie jakie tworzy paroizolacja aktywna, a jeszcze mniejszą biorąc pod uwagę cenę całego systemu dachowego. Dla porównania : Zwykłą folię paroizolacyjną można dostać w cenie już 0,70zł/m2 (brutto). W tej sytuacji w budynkach gdzie mieszkańcy wietrzyli pomieszczenia zbyt rzadko, gdzie była wykonana wadliwie, lub był brak wentylacji zaczęły pojawiać się problemy ze skraplaniem się nadmiaru pary wodnej która gromadziła się pomiędzy płytą G-K i folią paroizolacyjną (efekt torby foliowej) w efekcie czego pojawiały się różnego rodzaju pleśnie i grzyby na ścianach i sufitach poddasza budynku. Do tego wszystkiego dodam tylko jedno. Wraz z "wypuszczaniem" pary wodnej przez CorotopŽ Active Control wypuszczamy też pokaźną ilość ciepła. Oczywiście ma to znaczenie tylko dla tych, które to ciepło zamierzają odzyskać w systemie wentylacyjnym . Jeżeli ktoś ma nadmiar pieniędzy to może oczywiście stosować CorotopŽ Active Control. Tylko tę śmiesznie niską kwotę, to musi pomnożyć chyba razy 4. Cytaty pochodzą ze strony : http://www.paroizolacja.pl/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.09.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Dzięki aktywnej powłoce CorotopŽ Active Control eliminuje nadmiar pary wodnej gromadzącej się pomiędzy płytą G-K, a termoizolacją, zapobiegając skraplaniu się pary wodnej, a co za tym idzie powstawaniu zgubnych w skutkach grzybów i pleśni. A co dokładnie owa cud-folia robi z tą parą? Zjada bezpowrotnie? Rozkłada na tlen i wodór ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Dzięki aktywnej powłoce CorotopŽ Active Control eliminuje nadmiar pary wodnej gromadzącej się pomiędzy płytą G-K, a termoizolacją, zapobiegając skraplaniu się pary wodnej, a co za tym idzie powstawaniu zgubnych w skutkach grzybów i pleśni. A co dokładnie owa cud-folia robi z tą parą? Zjada bezpowrotnie? Rozkłada na tlen i wodór ??? Małymi porcjami przepuszcza do wełny mineralnej. Wielokrotnie skuteczniej robi to sprawna wentylacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.09.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 toteż nie jestem fanem folii Corotop. Ale dałam ją, bo ... dałam. koszt nie jest wielki, kupiłam na allegro, miałam nie dawać żadnej to już wolałam tą niż nic. A czy to coś daje specjalnego - sama nie wiem. Nie mam porównania, jak już pisałam. Ale wilgoci w domu nie mam. Może i bym nie miała bez folii Co do wiatru to bez żartów, przez płyty GK też nie przewieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ale dałam ją, bo ... dałam. koszt nie jest wielki, kupiłam na allegro, miałam nie dawać żadnej to już wolałam tą niż nic. Na Allegro mogłaś kupić równie dobrze folię 3-4 razy tańsza, co nie znaczy że gorszą, a zaoszczędzone pieniądze na budowie lub po jej zakończeniu zawsze można wydać bardziej sensownie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.09.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam wszystkich!! Od pewnego czasu zaczął nękać mnie pewien problem.W niedawnej rozmowie z przedstawicielem handlowym rockwoola dowiedziałem się że folia paroizolacyjna na docieplenia poddaszy czy też ścian jest niepotrzebna,a wręcz niepożądana.Zalecał on folię pi. jedynie w kuchniach i łazienkach.Motywacja jego była taka że para wodna skropli się na foli zaraz za plytą i zrobi się grzyb.natomiast bez foli paro.iz. wilgoć wyjdzie sobie przez dach na zewnątrz.Byłem przekonany że na wełnę mineralną folia paro izolacyjna zawsze!! Jak to wygląda???? Pokrętna ta motywacja i nielogiczna Skoro przedstawiciel handlowy twierdzi, że nie należy stosować folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych poddasza ze względu na możliwość wykroplenia się pary wodnej na folii zaraz za płytą k-g, co spowoduje powstanie grzyba, to czemu zaleca montaż tejże folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach mokrych gdzie zawartość pary wodnej w powietrzu jest wyższa? Tym bardziej może dojść do zagrzybienia miejsca styku folii z płytą k-g. Ten argument z wilgocią i grzybem nie jest przekonujący. Co innego gdyby powiedział, że w pomieszczeniach suchych powstaje na tyle znikoma ilość pary wodnej, że nie zagraża to zawilgoceniu izolacji termicznej, natomiast w pomieszczeniach mokrych warto zastosować folię paroizolacyjną aby właśnie nie dochodziło do zawilgocenia tejże izolacji. Taka argumentacja byłaby sensowna. Oj, nie popisał się pan przedstawiciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdor71 08.09.2008 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Masz rację Andre,coś tu nie pasuje.Dle mnie najważniejsze jest niedopuścić do zawilgocenia ocieplenia,gdyż wtedy traci ono właściwości cieplne.Dlatego dam folię wszędzie.Ktoś w wątku wcześniej wspomniał o cenie za folię na poziomie kilkudziesięciu groszy,co wydaje mi się grubą przesadą,chyba ż to była zwykła folia do zabezpieczenia budowy np.,w marketach często sprzedaje się taką żółta,tylko że ona kosztuje też ponad 2 zł za metr z rolki szer 1.5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ktoś w wątku wcześniej wspomniał o cenie za folię na poziomie kilkudziesięciu groszy,co wydaje mi się grubą przesadą,chyba ż to była zwykła folia do zabezpieczenia budowy np.,w marketach często sprzedaje się taką żółta,tylko że ona kosztuje też ponad 2 zł za metr z rolki szer 1.5m. Dla niedowiarków : http://www.allegro.pl/item425589862_paroizolacja_folia_pe_paroizolacyjna_2x50indeks0_2.html http://www.allegro.pl/item429604575_paroizolacja_superpromocja.html http://www.allegro.pl/item430070434_najtansza_folia_paroizolacja_dostawa_gratis_2x50.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdor71 08.09.2008 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 No właśnie,koleś sprzedaje jakąś folię ,niewiadomego producenta,bez żadnego opisu i atestu,nie wiem czy bym taką zastosował,i czy w ogóle nadaje sie do ochrony przed parą wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.09.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 moim zdaniem największe g... foliowe stanowi paroizolację (nie mowię o dziurawej reklamówce, ale niedziurawa to już tak)sztuka zaczyna sie przy paroprzepuszczalnych najzwyklejsza folia budowlana też jest paroizolacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts