Jastrzab1719502499 07.09.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Cześć Niedawno skończyłem ocieplać dom. Teraz przyszła kolej na tynk. Zakupiłem tynk akrylowy kornik 1,5 mm Webera (kolor - jasno piaskowy).Załatwiłem ekipę do wykonania tynku (mają certyfikat Webera). niestety po rozmowie z nimi trochę się zaniepokoiłem.Podobno tynk akrylowy ma właściwości elektrostatyczne i przyciąga wszelkiego rodzaju brud (kurz, piasek, pyłki, wysuszone drobinki trawy).Czy to prawda ? Nie mam zamiaru malować domu za kilka (2 - 3) lat.Jak wasze domy wyglądają po kilku latach od położenia tynku akrylowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.09.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 prawda - jak mogą wyglądać po 6 latach - brudne są i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorlo69 07.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Mam kilkuletni tynk (4 lata ) i nie jest żle, gorzej chyba z mineralnym. W ostatecznośći można wymyć myjką ciśnieniową, co chyba każdemu tynkowi, co kilka lat się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrzab1719502499 08.09.2008 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Nie dobrzePodobno mycie też niewiele pomaga. Niestety tynk akrylowy mam już na budowie - będę musiał się do tego przyzwyczaić.Jak będzie bardzo źle to pomalujemy elewacje farbą silikonową. Na pocieszenie mogę dodać, że dom jest jakieś 35 metrów od drogi - tak więc najgorsze źródło pyłu jest dosyć daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.09.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Mam kilkuletni tynk (4 lata ) i nie jest żle, gorzej chyba z mineralnym. W ostatecznośći można wymyć myjką ciśnieniową, co chyba każdemu tynkowi, co kilka lat się przyda. Jeśli chcesz to zrobić to najpierw moczysz ścianę słabym strumieniem następnie myjesz szczotką lekko dociskając - miękkie wlosie z odpowiednim płynem (zapomniałem nazwy) następnie płuczesz ścianę słabym dtrumieniem z karchera. Wszystko delikatnie bowiem są to tzw cienkowarstwowe tynki - grubość jest uzależniona od frakcji kamienia użytego w tynku. Widziałem taki tynk po umyciu - jeszcze gorzej wygląda bo częściowo się domył ale miejscami się nie domył i przez to jeszcze bardziej widać różnice czyste - brudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 08.09.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Nie dobrze Podobno mycie też niewiele pomaga. Niestety tynk akrylowy mam już na budowie - będę musiał się do tego przyzwyczaić. Jak będzie bardzo źle to pomalujemy elewacje farbą silikonową. . No wlasnie ja bede mial kladzony tynk akrylowy WEBER'a na ociepleniu styropianem ale nie barwiony i zaraz jak wyschnie i bedzie gotowy to maluje go farba silikonowa i tu chetnie poznam opinie jakiej firmy wybrac farbe silikonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts