Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk akrylowy a elektrostatyczność

Recommended Posts

Cześć

Niedawno skończyłem ocieplać dom. Teraz przyszła kolej na tynk. Zakupiłem tynk akrylowy kornik 1,5 mm Webera (kolor - jasno piaskowy).

Załatwiłem ekipę do wykonania tynku (mają certyfikat Webera). niestety po rozmowie z nimi trochę się zaniepokoiłem.

Podobno tynk akrylowy ma właściwości elektrostatyczne i przyciąga wszelkiego rodzaju brud (kurz, piasek, pyłki, wysuszone drobinki trawy).

Czy to prawda ? Nie mam zamiaru malować domu za kilka (2 - 3) lat.

Jak wasze domy wyglądają po kilku latach od położenia tynku akrylowego ?

Nie dobrze

Podobno mycie też niewiele pomaga.

Niestety tynk akrylowy mam już na budowie - będę musiał się do tego przyzwyczaić.

Jak będzie bardzo źle to pomalujemy elewacje farbą silikonową.

Na pocieszenie mogę dodać, że dom jest jakieś 35 metrów od drogi - tak więc najgorsze źródło pyłu jest dosyć daleko.

Mam kilkuletni tynk (4 lata ) i nie jest żle, gorzej chyba z mineralnym. W ostatecznośći można wymyć myjką ciśnieniową, co chyba każdemu tynkowi, co kilka lat się przyda.

Jeśli chcesz to zrobić to najpierw moczysz ścianę słabym strumieniem następnie myjesz szczotką lekko dociskając - miękkie wlosie z odpowiednim płynem (zapomniałem nazwy) następnie płuczesz ścianę słabym dtrumieniem z karchera.

Wszystko delikatnie bowiem są to tzw cienkowarstwowe tynki - grubość jest uzależniona od frakcji kamienia użytego w tynku.

Widziałem taki tynk po umyciu - jeszcze gorzej wygląda bo częściowo się domył ale miejscami się nie domył i przez to jeszcze bardziej widać różnice :evil: czyste - brudne :roll:

Nie dobrze

Podobno mycie też niewiele pomaga.

Niestety tynk akrylowy mam już na budowie - będę musiał się do tego przyzwyczaić.

Jak będzie bardzo źle to pomalujemy elewacje farbą silikonową.

.

No wlasnie ja bede mial kladzony tynk akrylowy WEBER'a na ociepleniu styropianem ale nie barwiony i zaraz jak wyschnie i bedzie gotowy to maluje go farba silikonowa i tu chetnie poznam opinie jakiej firmy wybrac farbe silikonowa