Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł fex - dystrybutor ?

majki

Recommended Posts

producentem tego kociołka był i może jeszcze jest "Janussz"

Kupiłem ten kocioł FEX 30H z czopuchem hybrydowym - wyciągiem w zeszłym roku we wrześniu z firmy Ferrum z Suwałk.

Z tego co wiem, to trudno się skontaktować z kimś z tej firmy. Całą produkcję prowadził pan Oleksy, ale tak jak piszę nikt nie odbiera telefonów z tej firmy.

Ta zima będzie pierwsza z tym kociołkiem. W poprzednią zimę trochę przepalałem w nim i paliło się super. A próbowałem różnych paliw stałych.

Jest tu trochę użytkowników tego kotła i wszyscy są zadowoleni.

Niedługo i ja się przekonam.

Zobacz może to

Jakby co, to pytaj.

Nie ma dla Ciebie znaczenia czy spalanie górne czy dolne ?

Niby dolne "lepsze" bo regulujesz moc,też mam dylemat i na dzień dzisiejszy stawiam na Junkersa!

pozdr.

Tak, wiem, spalanie dolne niby lepsze ... W Junkersie jedyne co mam obawy to brak sterownika "zaawansowanego". Jest tylko pokrętło temperatury - markownik ciągu się to zwie ? :roll:

Ale znowu podobno do drewna ( a taki opał będzie u mnie w 95% ) nie potrzeba "automatyki" ...

A w tym Junkersie jak zamierzasz doprowadzić powietrze do spalania ? : do kotlowni przez "zetkę", czy jakąś rurą bezpośrednio pod kocioł / koło kotła ?

pozdrawiam, majki

Hmmm ,,,

Ten miarownik to lepsze rozwiązanie niż dmuchawa i sterownik,które nie nadają się zbytnio przy paleniu drewnem.Ja planuje tylko brykiet drzewny!

Miarownik ciągu daje warunki zbliżone do idealnego spalania każdego paliwa!

Co do doprowadzenie powietrza to właśnie się zastanawiam,nie wiem jakie są zasady.Przy szczelnym domu z oknami PCV to chyba trzeba by albo uchylać okno w kotłowni albo jakąś kratkę w ścianie.

Najgorzej że będę miał na tej samej ścianie czerpnię,wyrzutnię i musiał bym zrobić jeszcze tą kratkę,kiepsko to będzie wyglądało ,,, :-?

Ale chyba to będzie najlepsze i najprostsze rozwiązanie.

Przy szczelnym domu z oknami PCV to chyba trzeba by albo uchylać okno w kotłowni albo jakąś kratkę w ścianie.

Ja mam w projekcie zaplanowany otwór w ścianie o pow. 200 cm2. I fajnie, ale jak wyrypię taką dziurę, to zimą przecież będzie ciągnęło jak diabli ... :o

I tak myślę : albo dac rurę PCV z zewnątrz w okolice pieca, coś a'la doprowadzenie do spalania powietrza do kominka, albo pociągnąć powietrze z poddasza ( u mnie nieużytkowego ). Zawsze to cieplejsze zimą, niż z zewnątrz...

pozdrawiam, majki

albo pociągnąć powietrze z poddasza

O tym to nie pomyślałem :D

Dla mnie świetny pomysł,lepsza dziura w stropie bo nie widać,poza tym tak jak wspomniałeś zawsze to cieplej.

U mnie też poddasze nieużytkowe :wink:

Myślę że znaleźliśmy najlepsze rozwiązanie :D :D :D

PS. Przy okazji pomyślałem o tym żeby wyrzutnię i czerpnię went. dać na poddasze i wypuścić w podbitkę!

Żadnych dziur w ścianie :D

Dziennik ciekawy,zacząłem czytać :wink:

Pozdrawiam!

albo pociągnąć powietrze z poddasza

O tym to nie pomyślałem :D

Dla mnie świetny pomysł,lepsza dziura w stropie bo nie widać,poza tym tak jak wspomniałeś zawsze to cieplej.

U mnie też poddasze nieużytkowe :wink:

Myślę że znaleźliśmy najlepsze rozwiązanie :D :D :D

PS. Przy okazji pomyślałem o tym żeby wyrzutnię i czerpnię went. dać na poddasze i wypuścić w podbitkę!

Żadnych dziur w ścianie :D

Dziennik ciekawy,zacząłem czytać :wink:

Pozdrawiam!

No tym forum znajduje się same najlepsze rozwiązania :lol:

Ja bym / zrobie to tak : rura powiedzmy fi 110/160 kanalizacyjna zaczyna się gdzieś na poddaszu w okolicach podbitki, przechodzi przez strop i w obudowanym ( ocieplonym kanale ) wewnątrz pom. gosp. podchodzi bezpośrednio pod okolice pieca stałopalnego i na dole kolankiem ma wylot.

Oczywiście dolot powietrza na poddasze też musi być, ale tam z założenia będzie "hulał" wiatr więc będzie go tam sporo.

Co do dziur w podbitce zamierzam tak doprowadzić powietrze do rekuperacji. Ale to osobny temat, chcę zrobić sam, połączyć z DGP i dać właśnie przez poddasze - będzie "dolnym źródłem" :lol: dla powietrza w zimie i go będzie ogrzewało :wink:

Nie wiem, czy mam rację, na razie gdybam i jestem w fazie "projektowej" :roll:

pozdrawiam, majki

Tzw "zetka" powinna mieć ok. 2mb długości, jak wrzucisz ja wysoko to może trochę żreć się z wentylacją.

Ale podejście pod sam kocioł to dobre rozwiązanie.

Zetka wiem, około 2 m. Tylko mam nadzieję, że nie będzie "gryzła" wentylacji : "zasysanie" powietrza będzie z poddasza, a wentylacja wyrzut ma ponad dach.

No i kończyć sie będzie zeka powiedzmy tuż przy podłodze.

Tylko zanim to zrobię, musze obadać jak kocioł ( taki jaki już wybiorę ) zasysa / pobiera powietrze - czym ? Ma np otwory w popielniku ? Więc pod nie wylot by dać.

A jeśli ma wentylator i tylko on jest "źródłem" powietrza to wylot rury prosto na wentylator.

pozdrawiam, majki

Majki, czy udało Ci się skontaktować z dystrybutorem kotłow z firmy Ferrum albo z samym Ferrum? Wg mnie on już sie tym nie zajmuje. Ta firma ma jakis problem, a ja chyba razem z nią...

Podobnie jak Tobie - FEX-PLUS pasuje mi technicznie, rozmawiałam z Ferrum kilkakrotnie w lipcu na tematy techniczne, wszystko było OK, firma zmienia miejsce produkcji (?), ale zapewniono mnie, że kocioł będzie wykonany w czasie ok. 2 tygodni od złożenia zamówienia.

No i złożyłam to zamówienie, już minęły 3 tygodnie i nie mogę sie dowiedzieć nic konkretnego... Nie wiem co robić, najchętniej bym z tego zrezygnowała, bo nie cierpię takich firm, co to się z nimi trudno dogadać, ale już sie nastawiłam na tego FEXa, nie bardzo wiem czym go zastąpić.

Majki, czy udało Ci się skontaktować z dystrybutorem kotłow z firmy Ferrum albo z samym Ferrum? Wg mnie on już sie tym nie zajmuje. Ta firma ma jakis problem, a ja chyba razem z nią...

Podobnie jak Tobie - FEX-PLUS pasuje mi technicznie, rozmawiałam z Ferrum kilkakrotnie w lipcu na tematy techniczne, wszystko było OK, firma zmienia miejsce produkcji (?), ale zapewniono mnie, że kocioł będzie wykonany w czasie ok. 2 tygodni od złożenia zamówienia.

No i złożyłam to zamówienie, już minęły 3 tygodnie i nie mogę sie dowiedzieć nic konkretnego... Nie wiem co robić, najchętniej bym z tego zrezygnowała, bo nie cierpię takich firm, co to się z nimi trudno dogadać, ale już sie nastawiłam na tego FEXa, nie bardzo wiem czym go zastąpić.

Ja na razie - jak widze na szczęście :-? - rozważam go teoretycznie. Choć po opiniach przeczytanych i opisie na stronie producenta uważam go za dobry kocioł.

Napisałem PW do sebo8877, ale nie mam żadnego info :(

W sumie fascynująca sytuacja : kocoł wydaje sie dobrze zrobiony, ludzie chcą kupować, firma "kręci" :roll: Ale to Polska ... :x

Wychodzi na te, że "wejdę" w Junkersa, kosztuje około 2kPLN ( cena z alledrogo ). Chyba, że lokalnie u siebie znajde coś bardziej wyczesanego :lol:

Może po prostu ustal czy zrobia ten piec czy nie, bo jak nie, to nie mam sensu czekać. Jak teraz czekasz na dostawę, to co z np. serwisem ... :roll: :o :evil:

Jak cos ustalisz - napisz, chyba nie tylko ja będę wdzięczny za info :D

pozdrawiam, majki

• 1 month później...

Witam

Zgodnie z informacjami z firmy Ferrum kotły Fex nie są już produkowane w Suwałkach....

Produkcją tych kotłów ma się zajmować firma IROMET.

http://www.iromet.com.pl/

Kontaktowałem się z nimi - niestety produkcja jeszcze nie ruszyła...

Może jak będzie więcej chętnych - przyspieszą wdrożenie :wink:

Kocioł "testowy" ma powstać w listopadzie - pod koniec miesiąca może będą znane jakieś szczegóły...

Trochę szkoda.. bo z opinii na forum wynika że to był dobry kociołek, Irleh niestety ma trochę inne wymiary...

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Jako jeden z wielu poszkodowanych przez firmę Ferrum przyłączam sie do ostrzeżenia przed współpracą z tą firmą. Zamówiłem piec w sierpniu rok temu, zapłaciłem 2 miesiące później, piec po wielu pismach i wezwaniach otrzymałem w sierpniu tego roku ( czekałem rok czasu ), ale bez sterowania. Po wykonaniu przeze mnie wielu telefonów z prośbą o przesłanie sterowania telefony w firmie Ferrum milczą, mam teraz puszkę zwaną piecem wartą 6500 zł która stoi bezużyteczna. Zamierzam skierować sprawę na drogę sądową, takie firmy trzeba uczyć tylko sądownie jak postępować`z klientem