Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupowa? czy nie kupowa? ...

jarko

Recommended Posts

Witam !

Na początku chciałbym się pochwalić moim małym osiągnięciem - kupiłem projekt gotowy STUDIA-ARCIS dom o symbolu AD-9 http://www.studioarcis.pl/PROJEKTY_2001/AD_09/AD_09.html Obecnie jestem na etapie adaptacji oraz zezwolenia na budowę. W związku z tym mam dylemat pewnie nie ostatni. Budowę rozpoczynam wczesną wiosną pod Poznaniem pozdrawiam grupę wielkopolską w związku z tym rozglądałem się za materiałami budowlanymi z których chcę budować tzn pustak max po 1,52 brutto oraz bloczki M-5 po 1,70 brutto lub M-6 po 1,99 brutto. W związku z tym mam pytanie czy kupować teraz czy wstrzymać się do wiosny?. Obawiam się że ceny wzrosną ale z drugiej strony boję się że wiosną nie będę miał z czego budować-poprostu rozkradną mini hurtownię bez nadzoru. Jak wy sobie z tym poradziliście lub jak radzicie?

Pozdrawiam wszystkich.

Mam nadzieję że teraz będę częstym gościem na tym forum

jarko - oczywiście kupowanie dla złodzieji nie ma sensu, ale skoro startujesz wczesną wiosną to znajdź sobie hurtownię która sprzeda Ci materiały w grudniu (faktura!!!), a wyda w marcu...

Masz szansę otrzymać zwrot od fiskusa do końca kwietnia 2004(pit-11 firmy mają obowiązek wydać w przyszłym roku do końca stycznia :p ), a nie 2005 roku... :wink:

Witam !

Dzięki za rady.

Pojadę do hurtowni porozmawiać na temat wcześniejszego zakupu a późniejszego odbioru. Jednak trapi mnie inne zagadnienie poruszone przez Krystiana. Co mam możliwość otrzymania zwrotu od fiskusa? Z tego co wiem dużą ulgę budowlaną jakiś "mądry" zniósł więc co choć raz w życiu mogę dostać od fiskusa poza wezwaniem.

Pozdrawiam

i czekam z ogromnym zaciekawieniem

Ech te podatki one mnie wykończą.

I co Krystian zdradzisz nam sposób na zaoszczędzenie jakiś pieniędzy związanych z ulgą pewnie nie ja jeden byłbym zainteresowany?

Z góry dzięki

A wracając do początkowego mojego pytania to w jaki sposób wy radziliście sobie z zakupem materiałów. Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły.

Pozdrawiam

Bardzo wszystkich przepraszam, ale niestety zapomniałem, że nie wszyscy rozpoczynali budowę, tak jak ja ,w 2000 roku... no i z ulgami może być różnie, ja mam luz jeszcze do końca 2004 roku....

...a w 2005 odliczę sobie za remont mieszkania,

FISKUSOWI... :( :x :evil:

... no a potem mnie dostanie w szpony... :evil:

krwiopijca jeden :cry: :cry: :cry:

Gość Gosc
Dostalem wezwanie do zlozenia wyjasnien za ostatnie 5 lat. Kobitka byla wyjatkowo upierdliwa. Nie wszystko udalo sie obronic. Moze byc cieplo. Zaznaczam, ze zadnych przekretow nie uskuteczniam, wszystko jest kwestia interpretacji naszych popapranych przepisow.