Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki tynk zewnętrzny? putz: akryl, silikat, silikon?

Recommended Posts

a silikatowy sie nie nadaje? myslalem tez o silikonowym

mineralny mi odradzają

odradzają bo może pękać

silikatowy to też mim\nerał tylko nowszej generacji

czyli silikatowy moge brać smiało?

a silikonowy sie nie nadaje?

Najtańszy jest mineralny ale najmniej elastyczny i MOŻE pękać

Najdroższy jest silikon

Do wełny nalepsze są tynki paroprzepuszczalne - mineralny , silikat

Do styropianu akryl - bo elastyczny a jego nieprzepuszczalność nie jest w tym przypadku wadą

Jak szukasz ceny to mineralny na styro też położysz , jak cię stać to kładź silikon.

• 4 months później...
Najtańszy jest mineralny ale najmniej elastyczny i MOŻE pękać

A kiedy może pękać?

od czego to zależy?

Czy kupując np biały tynk mineralny MUSZĘ go jeszcze pomalować?

Na dobrze wykonanej elewacji tynk mineralny nie popęka. Tynki mineralne nie barwione mają tendencję do brudzenia się, ale pomalowane farbą silikatową, zachowują kolor przez wiele lat. Generalnie lepiej wydać parę złotych więcej na tynki silikatowe bądz silikonowe i mieć spokój przez długie lata:)

Akryl się elektryzuje i przyciąga kurz.

Silikonowy też nadaje się na styropian.

Ja wybrałem silikonowy caparol.

Cena za usługę tynkowania a potem malowania, dwukrotnego stawiania rusztowania + tynk akrylowy + farba silikonowa niewiele się różniła od kosztów otynkowania domu tynkiem silikonowym barwionym w masie.

Panowie na początku tynk mineralny nie pęka jak piszecie, ja bynajmniej się z tym nie spotkałem. Problemy jakie występują z tynkiem mineralnym to dopilnowanie aby nie pomalować tynku przed tzw karbonatyzacją wapnia, jeżeli tynk mineralny pomalujemy za wcześnie mamy duży prawdopodobieństwo iż będziemi oglądac na elewacji białe wykwity wapienne. Tynk mineralny malowany farbą to dobre pod względem ceny rozwiązanie.

Tynk silikatawy moim zdaniem ukłon w stronę konserwatorów zabytków, zastosowanie tylko podłoża mineralne ze względu na jego dobre parametry paraprzepuszczalności. Jeżeli o wytrzymałośc na uszkodzenia mechaniczne to plasuje się zaraz za tynkiem mineralnym. Kolor tynku silikatowego na elewacji moim zdaniem sprawia wrażenie budynku zabytkowego.

Tynk akrylowy badzo słaby parametr paraprzepuszczalności, z drugiej strony tynk najmocniejszy pod względem uszkodzeń mechanicznych. Tynk, który możemy zabarwić w największej palecie kolorystycznej. Tnk akrylowy jest jednak postrzegany jako tynk, który najbardziej chłonie brud, a zarazem jest najbardziej narażony na porastanie glonami i grzybami.

Tynk silikonowy to tynk o dobrych parametrach paraprzepuszczlności, a zarazem tynk hydrofobowy. Zaraz za tynkiem akrylowym tynk mocny pod względem uszkodzeń mechanicznych.

Moim zdaniem tynk silikonowy jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem na elewacje.

Dziękuję

Jakiego rzędu różnice cenowe mogą "wyjść" na np 200m2 ściany poszczególnych tynków?

usiłowałam sobie policzyć "zerkająć" na strony producentów i wydajność mas, ale wymiękłam :D

i tu nasunęło mi się kolejne pytanie

Są różnej grubości "ziarna" Hmmm (nie wiem jak zadać pytanie) Jaka jest różnica (no poza grubościaą) między takim samym tynkiem o ziarnie najmniejszym i największym :roll:

Czy dobrze rozumuję że jak jest ziarno drobne to "da radę" zrobić cieńszą elewację, ale będzie ona bardziej podatna na uszkodzenia? :roll:

Jak wychodzi taniej "grubym" ziarnem czy "cienkim"? 8)