maruda2 08.09.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Czy ktoś z Was ma pianke poliuretanową wstrzykniętą między cegłe a suporeks?Co o tym myślicie?i jak się z tym mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Nie mam tak i nie wiem jak się mieszka, ale wydaje mi się, że taka pianka bardzo szczelnie wypełni tą przestrzeń, a powinna być pustka wentylacyjna, przecież styropian też kleimy na tzw "placki". Zatem chyba nie jest to dobre rozwiązanie. A klto jest pomysłodawcą tego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.09.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Czy ktoś z Was ma pianke poliuretanową wstrzykniętą między cegłe a suporeks?Co o tym myślicie?i jak się z tym mieszka? A gdzie ta cegła i gdzie ten suporeks? Jakie zadanie ma spełniać ta pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ja zrozumiałam, że chodzi o cegłę elewacyjną - klinkierową, ale może źle zrozumiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.09.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ja zrozumiałam, że chodzi o cegłę elewacyjną - klinkierową, ale może źle zrozumiałam Ja szczerze mówiąc nie zrozumiałem i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Więc tylko maruda2, nam może objaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 08.09.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciepło i dokładne wypełnienie - tylko te koszty Nie mam tak i nie wiem jak się mieszka, ale wydaje mi się, że taka pianka bardzo szczelnie wypełni tą przestrzeń, a powinna być pustka wentylacyjna, przecież styropian też kleimy na tzw "placki". a po co ta pustka wentylacyjna ? przecież styropian nie przepuszcza powietrza, co innego jeśli wełna. Styropian klei się na placki zeby mniej zużyc kleju (patrz inny post- dlaczego tak dużo kleju), a niektórzy wręcz zalecają klej na około zeby powietrze nie przepływało pod styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruda2 08.09.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 tak chodzi mi o sciane 2warstwową.Najpierw jest cegła pustka i załóżmy suporeks.Co się stanie po wstrzyknięciu pianki(styropian) jak będzie zachowywać się ściana(wilgoć itd)czy też może ta pianka spełnić właściwości izolujące niczym styropian włożony w tą przestrzeń.Chodzi o to czy ktoś dłużej mieszka już w takim budynku i jak to się sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciepło i dokładne wypełnienie - tylko te koszty Nie mam tak i nie wiem jak się mieszka, ale wydaje mi się, że taka pianka bardzo szczelnie wypełni tą przestrzeń, a powinna być pustka wentylacyjna, przecież styropian też kleimy na tzw "placki". a po co ta pustka wentylacyjna ? przecież styropian nie przepuszcza powietrza, co innego jeśli wełna. Styropian klei się na placki zeby mniej zużyc kleju (patrz inny post- dlaczego tak dużo kleju), a niektórzy wręcz zalecają klej na około zeby powietrze nie przepływało pod styropianem Widać mamy inną wiedzę w tej kwestii. PS Wiem, że wełna, to nie styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 08.09.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Miałam tak w domu starym - budowanym w latach 79-80 . Skończyło sie tym że i tak dwa lata temu docieplony budynek został z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 tak chodzi mi o sciane 2warstwową.Najpierw jest cegła pustka i załóżmy suporeks.Co się stanie po wstrzyknięciu pianki(styropian) jak będzie zachowywać się ściana(wilgoć itd)czy też może ta pianka spełnić właściwości izolujące niczym styropian włożony w tą przestrzeń.Chodzi o to czy ktoś dłużej mieszka już w takim budynku i jak to się sprawdza w praktyce? Jeśli tak, to będzie to ściana 3 warstwowa, trzecią warstwę będzie stanowił styropian lub coś innego, mającego służyć jako izolacja termiczna. Nie ryzykowałabym z tą pianką - nadal tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 A ilo centymetrowe miałaby być to ocieplenie z tej pianki ? to ważne ze względów, o których napisała anula302 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 08.09.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Lenart napisał: dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciepło i dokładne wypełnienie - tylko te koszty Cytat: Nie mam tak i nie wiem jak się mieszka, ale wydaje mi się, że taka pianka bardzo szczelnie wypełni tą przestrzeń, a powinna być pustka wentylacyjna, przecież styropian też kleimy na tzw "placki". a po co ta pustka wentylacyjna ? przecież styropian nie przepuszcza powietrza, co innego jeśli wełna. Styropian klei się na placki zeby mniej zużyc kleju (patrz inny post- dlaczego tak dużo kleju), a niektórzy wręcz zalecają klej na około zeby powietrze nie przepływało pod styropianem Widać mamy inną wiedzę w tej kwestii. PS Wiem, że wełna, to nie styropian Inną wiedzę ? jaką ? że niby styropian przepuszcza powietrze i wilgoć ? poza tym te placki są na wewnętrznej (ciepłej) ścianie (no i ta szczelina) i jakim niby powietrzem jest wentylowana - zimnym z dworu - to po co dalej ocieplać styropianem ? szczeline wentylacyjną daje się po zewnętrznej stronie wełny (ponieważ wełna ciągnie wilgoć z wewnętrznej ciepłej ściany) i po drugiej stronie - tej zimnej już się wykrapla. Zawilgocona mocno wełna traci swoje własciwości i dlatego szczelina do wywietrzenia tej wilgoci. Jest po zewnętrznej stronie wełny więc nie wychładza już bezpośrednio ciepłej wewnętrznej ściany. W przypadku nie przepuszczającego wilgoci styropianu nie ma to poza bardzo specyficznymi przypadkami żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 08.09.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Szanowny Rozmówco, Wiem, że styropian nie przepuszcza wody i wcale nie na niby.Wentylacja, to zupełnie coś innego jak termoizolacja. Styropian klei się na placki, nie dlatego żeby zaoszczędzić na kleju. Czy Twoim zdaniem, szczelina wentylacyjna w ścianie trójwarstwowej ocieplanej styropianem, nie jest konieczna ?, czy w ogóle nie powinno się używać styropianu w przypadku ścian trójwarstwowych, a jedynie wełnę ? I tak zupełnie na koniec – milej byłoby mniej sarkastycznie – nie sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.09.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 jak zanurzysz styro w wodzie to powoli straci swe własciwości, nasiąknie wodą, im twardszy tym dłużej będzie to trwałowięc się mylisz co do dawania pianki w pustkę powietrzną, bo zakładam, że o to chodzi, to pomysł poroniony-potrzebna pianka o jak najniższej prężności,-klopotliwa dokładna aplikacja-z pewnością nie będzie to równomierne-pewnie i inne niedogodności, nie mówiąc o cenie po to wymyślili wdmuchiwanie róznych granulatów, aby wypełniać pustki trudnodostępnegwarantuje to najbardziej równomierne rozmieszczenie izolacji w trudnodostępnych miejscach, a taką z pewnościa jest pustka powietrzna pomiędzy dwoma materiałami murowymi; tu ta pustka pełni rolę izolacji, nie wentylacji, więc nic nie powinno się dziać po wypełnieniu pustki materiałem, najlepiej hydrofobowym, zresztą takimi materiałami są w zasadzie wszystkie materiały do wdmuchiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruda2 09.09.2008 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 właśnie chodzi mi o styropian w granulacie.Sorry za przejęzyczenie ,to chyba nie jest poliuretan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 09.09.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 kiedyś bya taka metoda docieplania budynków , ale pianką KRYLAMINOWĄ a nie poliuretanową. Wiercilo się otwory w ścianie i pod cisnieniem aplikowalo piankę . Jeżeli jest dobra wentylacja w domu to jest OK. ale widzialem jeden budynek który zacząl po dociepleniu plakać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 10.09.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 kiedyś bya taka metoda docieplania budynków , ale pianką KRYLAMINOWĄ a nie poliuretanową. Wiercilo się otwory w ścianie i pod cisnieniem aplikowalo piankę . Jeżeli jest dobra wentylacja w domu to jest OK. ale widzialem jeden budynek który zacząl po dociepleniu plakać Dokładnie tak samo zrobili u mojego teścia. Dawniej nie były dostępnego styropianu czy wełny więc między cegłą i pustakem pianowym zostawiano szczelinę jako izolację. To właśnie tą szczelinę wypełniało się pianką. Jestem pewny że wypełnienie było równomierne bo pianka wypływała gniazdkami, i innymi otworami w ścianach. Teść i tak po 3 latach docieplił ścianę jeszcze 10 cm styropianu od zewnąŧrz. Ściana nie umarła, nie płacze i nie łapie grzyba mimo że nie ma czym oddychać ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 10.09.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Dawniej nie były dostępnego styropianu czy wełny więc między cegłą i pustakem pianowym zostawiano szczelinę jako izolację. Jesteś pewien, że te parę cm szczelinę zostawiali jako izolację ? Sądzisz, że byli tak naiwni, że odrobina szczeliny zaizoluje cieplnie mur ? Nie - mieli lepsze rozeznanie sprawy od niejednego dzisiejszego "fachowca". Ta szczelina to KONIECZNA wentylacja ściany. Niezbędna dla utrzymania muru w stanie suchym. Wtedy jest dopiero gwarancja, że użyte materiały budowlane spełnią także swoją rolę izolacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.09.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 "otóż nie zgodzę się z Panią, Pani Nino..." nie wiem jak grzegorz_si ale ja jestem pewien ps jak tam urząd patentowy, odezwał się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts