Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie pianką poliuretanową(styropian na mokro)

maruda2

Recommended Posts

dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciepło i dokładne wypełnienie - tylko te koszty

Nie mam tak i nie wiem jak się mieszka, ale wydaje mi się, że taka pianka bardzo szczelnie wypełni tą przestrzeń, a powinna być pustka wentylacyjna, przecież styropian też kleimy na tzw "placki".

a po co ta pustka wentylacyjna ? przecież styropian nie przepuszcza

powietrza, co innego jeśli wełna.

Styropian klei się na placki zeby mniej zużyc kleju (patrz inny post- dlaczego

tak dużo kleju), a niektórzy wręcz zalecają klej na około zeby powietrze

nie przepływało pod styropianem :lol:

tak chodzi mi o sciane 2warstwową.Najpierw jest cegła pustka i załóżmy suporeks.Co się stanie po wstrzyknięciu pianki(styropian) jak będzie zachowywać się ściana(wilgoć itd)czy też może ta pianka spełnić właściwości izolujące niczym styropian włożony w tą przestrzeń.Chodzi o to czy ktoś dłużej mieszka już w takim budynku i jak to się sprawdza w praktyce? :D

dobre rozwiązanie jeśli chodzi o ciepło i dokładne wypełnienie - tylko te koszty

Nie mam tak i nie wiem jak się mieszka, ale wydaje mi się, że taka pianka bardzo szczelnie wypełni tą przestrzeń, a powinna być pustka wentylacyjna, przecież styropian też kleimy na tzw "placki".

nie przepływało pod styropianem :lol:

Widać mamy inną wiedzę w tej kwestii.

PS

Wiem, że wełna, to nie styropian :D

tak chodzi mi o sciane 2warstwową.Najpierw jest cegła pustka i załóżmy suporeks.Co się stanie po wstrzyknięciu pianki(styropian) jak będzie zachowywać się ściana(wilgoć itd)czy też może ta pianka spełnić właściwości izolujące niczym styropian włożony w tą przestrzeń.Chodzi o to czy ktoś dłużej mieszka już w takim budynku i jak to się sprawdza w praktyce? :D

Jeśli tak, to będzie to ściana 3 warstwowa, trzecią warstwę będzie stanowił styropian lub coś innego, mającego służyć jako izolacja termiczna.

Nie ryzykowałabym z tą pianką - nadal tak uważam :D

Lenart napisał:

Cytat:

nie przepływało pod styropianem

Widać mamy inną wiedzę w tej kwestii.

PS

Wiem, że wełna, to nie styropian

Inną wiedzę ? jaką ? że niby styropian przepuszcza powietrze i wilgoć ? :lol:

poza tym te placki są na wewnętrznej (ciepłej) ścianie (no i ta szczelina)

i jakim niby powietrzem jest wentylowana - zimnym z dworu - to po co

dalej ocieplać styropianem ? :evil:

szczeline wentylacyjną daje się po zewnętrznej stronie wełny (ponieważ wełna

ciągnie wilgoć z wewnętrznej ciepłej ściany) i po drugiej stronie -

tej zimnej już się wykrapla. Zawilgocona mocno wełna traci swoje

własciwości i dlatego szczelina do wywietrzenia tej wilgoci. Jest

po zewnętrznej stronie wełny więc nie wychładza już bezpośrednio

ciepłej wewnętrznej ściany.

W przypadku nie przepuszczającego wilgoci styropianu nie ma to poza

bardzo specyficznymi przypadkami żadnego znaczenia.

Szanowny Rozmówco,

Wiem, że styropian nie przepuszcza wody i wcale nie na niby.

Wentylacja, to zupełnie coś innego jak termoizolacja.

Styropian klei się na placki, nie dlatego żeby zaoszczędzić na kleju.

Czy Twoim zdaniem, szczelina wentylacyjna w ścianie trójwarstwowej ocieplanej styropianem, nie jest konieczna ?, czy w ogóle nie powinno się używać styropianu w przypadku ścian trójwarstwowych, a jedynie wełnę ?

I tak zupełnie na koniec – milej byłoby mniej sarkastycznie – nie sądzisz ?

jak zanurzysz styro w wodzie to powoli straci swe własciwości, nasiąknie wodą, im twardszy tym dłużej będzie to trwało

więc się mylisz

co do dawania pianki w pustkę powietrzną, bo zakładam, że o to chodzi, to pomysł poroniony

-potrzebna pianka o jak najniższej prężności,

-klopotliwa dokładna aplikacja

-z pewnością nie będzie to równomierne

-pewnie i inne niedogodności, nie mówiąc o cenie

po to wymyślili wdmuchiwanie róznych granulatów, aby wypełniać pustki trudnodostępne

gwarantuje to najbardziej równomierne rozmieszczenie izolacji w trudnodostępnych miejscach, a taką z pewnościa jest pustka powietrzna pomiędzy dwoma materiałami murowymi; tu ta pustka pełni rolę izolacji, nie wentylacji, więc nic nie powinno się dziać po wypełnieniu pustki materiałem, najlepiej hydrofobowym, zresztą takimi materiałami są w zasadzie wszystkie materiały do wdmuchiwania

kiedyś bya taka metoda docieplania budynków , ale pianką KRYLAMINOWĄ a nie poliuretanową. Wiercilo się otwory w ścianie i pod cisnieniem aplikowalo piankę . Jeżeli jest dobra wentylacja w domu to jest OK. ale widzialem jeden budynek który zacząl po dociepleniu plakać

Dokładnie tak samo zrobili u mojego teścia.

Dawniej nie były dostępnego styropianu czy wełny więc między cegłą i pustakem pianowym zostawiano szczelinę jako izolację.

To właśnie tą szczelinę wypełniało się pianką. Jestem pewny że wypełnienie było równomierne bo pianka wypływała gniazdkami, i innymi otworami w ścianach.

Teść i tak po 3 latach docieplił ścianę jeszcze 10 cm styropianu od zewnąŧrz.

Ściana nie umarła, nie płacze i nie łapie grzyba mimo że nie ma czym oddychać ;P

Dawniej nie były dostępnego styropianu czy wełny więc między cegłą i pustakem pianowym zostawiano szczelinę jako izolację.

Jesteś pewien, że te parę cm szczelinę zostawiali jako izolację ?

Sądzisz, że byli tak naiwni, że odrobina szczeliny zaizoluje cieplnie mur ?

Nie - mieli lepsze rozeznanie sprawy od niejednego dzisiejszego "fachowca".

Ta szczelina to KONIECZNA wentylacja ściany. Niezbędna dla utrzymania

muru w stanie suchym. Wtedy jest dopiero gwarancja, że użyte materiały budowlane spełnią także swoją rolę izolacyjną.