kiwuśka 08.09.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witajcie Mam nadzieje, że już niedługo przeniesiemy sie do własnej chatki i w związku z tym mam zagwozdkę - jak w miarę bezboleśnie przenieść synka (w lipcu skończył 2 latka) do jego sypialni? Do tej pory Piotruś śpi z nami w jednym pokoju, bo więcej nie mamy Ma problemy z samodzielnym zasypianiem (od pół roku mamy w domu remont, raz bardziej raz mniej uciążliwy ), czasem zasnie sam, czasem nie ma na to szans... Macie jakieś doswiadczenia w takim temacie? Jakieś sugestie co do urządzenia pokoju, czy wyboru łóżka? Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 08.09.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 może umieść także to pytanie w rubryce PSYCHOLOG RADZI.Będzie to porada fachowa, przynajmniej teoretycznie.A praktyczne rady otrzymasz od rodziców w tej rubryce. Od siebie moge ci napisać, że to nie udało\ się z moim synem, czytałam bajki, śpiewałam, zostawiałam bez słowa, nie udalo sie.Dopiero, jak z nim pospała z 1/2 godz, usypiał spokojmie. Córka natomiast zmianę to przyjęła "bezboleśnie". To zależy tez od charakteru dziecka, spokojne radzi sobie z tym łatwiej.Zycze powoidzenia Pzdr.AT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.09.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Trzeba tak zmanipulować umysłem małego człowieczka, że sam już się nie będzie mógł doczekać posiadania WŁASNEGO pokoju (domku). Problemy z usypianiem? "Cała Polska czyta dzieciom" Urządzenie pokoju? No wiesz - kolor najlepiej czarny, srebrne gzymsiki pod sufitem ozdobione motywami trupich czaszek i skrzyżowanych piszczeli, łóżeczko w kształcie sarkofagu, ukryte głośniki, z których wydobywa się dzwonienie łańcuchów i wycie torturowanych... Rany Julek! ileż rodzin w Polsce chciałoby mieć taki problem, że im się polepsza... Poszperaj na tym Forum - mnóstwo pomysłów i inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 08.09.2008 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Urządzenie pokoju? No wiesz - kolor najlepiej czarny, srebrne gzymsiki pod sufitem ozdobione motywami trupich czaszek i skrzyżowanych piszczeli, łóżeczko w kształcie sarkofagu, ukryte głośniki, z których wydobywa się dzwonienie łańcuchów i wycie torturowanych... to raczej do pokoju mojego brata ale pomysł niezły ksiązeczki czytamy, ale sęk w tym, ze bez mamy nie ma mowy o spaniu tapken1 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 08.09.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Wychodź wieczorem na spacer. Tata wytłumaczy, że mama musiała wyjść, poczyta, otuli i wyjdzie z pokoju. Pewnie kilka razy bedzie musiał wrócić, dać picie, otulić, powiedzieć, że mama jeszcze nie wróciła ze spaceru. Absolutnie nie zastąpi mamy kładąc się obok synka! W końcu mama to mama, a tata to zupełnie inny ktoś, kto NIGDY nie zasypia z dzieckiem. No chyba, że do tej pory usypialiście synka na zmianę - wtedy nie zadziała. Oczywiście trzeba młodego przygotować dużo wcześniej. Opowiadać, jaki wspaniały będzie miał pokój. Podkreślać, że to JEGO własny pokój. Urządzając wybrać jakieś akcenty, które bardzo lubi (motywy z ulubionej bajki, ulubione zabawki, kolory itp.) Rada bardzo praktyczna, bo sprawdzona - wieża samodzielnie zmieniająca płyty (minimum 3) i bajki na CD. Duuużo bajek. Włączyć wieżę (oczywiście wcześniej KONIECZNIE poczytać "własnoręcznie") i zapowiedzieć, że się przyjdzie spać z małym, kiedy bajki się skończą. Po trzeciej bajce przyjść, żeby... zgasić światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohh 09.09.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Co do przeprowadzki do własnego pokoju, to rzeczywiście musisz jak najwięcej z synkiem rozmawiać: że już jest taki duuuży i może spać jak każda dorosła osoba oddzielnie, że sam wybierze kolorek ścian w swoim pokoiku itp. Zobaczysz, że nie będzie mógł się doczekać . Jeżeli chodzi o samodzielne zasypianie, to polecam książeczkę "Każde dziecko może nauczyć się spać". U mnie (2 synków) i moich znajomych zadziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 09.09.2008 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Agduś, ohh dzięki no to zaczynamy akcję agitacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolas22 09.09.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Ja miałam podobny problem ze swoim synkiem, tyle że On spał ze mną w jednym łóżku. Nie pomagały tłumaczenia dopóki nie wspomniałam, że kupimy mu nowe łóżko, specjalnie dla niego. Łóżko wybieraliśmy razem z nim, żeby poczuł się "dorośle" że ma prawo wyboru. Tak się całą sprawą ekscytował że aż prosił nas żeby jak najszybciej to łóżko przywieźć i złożyć. Idąc za ciosem łóżko postawiliśmy w osobnym pokoju (chociaż zastanawiałam się czy nie postawić go w naszej sypialni). Od tamtej pory mały zasypia sam, w swoim własnym łóżku. Czasami jak się obudzi w nocy to przyjdzie do nas, poprzytulać się trochę, ale zaraz wraca do swojego pokoju. Także sądze że to dobry sposób tak nakręcić dziecko, żeby nie mogło się doczekać własnego pokoju i łóżka. Już teraz zacząć opowiadać jakie będzie miało meble, zabawki itd. Dodatkowo można je zaangażować w urządzanie takiego pokoju. Niech niektóre drobiazgi wybierze samo, będzie z siebie bardzo dumne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violett30 19.10.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Witam. My synka tez w wieku 2 lat zdecydowalismy przenieść do jego własnego pokoju. Czytanie książeczek, czy tłumaczenie że teraz będzie spał sam na nie wiele się zdało ( i nie byliśmy w tym przypadku odosobnieni, wielu naszych znajomych miało ten sam problem ). Postawiliśmy na metode może trochę bardziej drastyczną acz naprawde bardzo skuteczna( tu pewnie większość mam mnie zlinczuje ale metode ta w swoim programie stosowała Super niania). Po prostu zanosiliśmy synka do jego pokoju, dawaliśmy po buziaczku, mówiliśmy że go kochamy i wychodziliśmy zamykając za sobą drzwi. Mały oczywiście wychodził z łóżka, płakał...to my po 5 min. znów do niego i znów buziaczek i wyjście z pokoju....on znów płacz...to my po 10 min. znów do niego....i tak przedłużając o 5 min. każde przyjście do niego walczyliśmy 1 nocy przez ok. 1,5 godz, drugiej nocy ok. godzinki, trzeciej poszłam tylko raz.....Teraz synek w grudniu skończy 3 latka i.......zabiera swoja podusie, sam mówi że chce spać , życzy nam kolorowych snów , daje po buziaku i sam drepcze do swojego łóżeczka. Więc kochane mamy choć z bólem serca jakoś dało się przeprowadzić synka do jego pokoju. Nistety teraz jak ja mam nieraz chęć aby on spał z nami to niestety mały chwilkę z nami poleży, pokręci się a potem stwierdza że mu niewygodnie i za ciasno i że idzie do swojego łóżeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 20.10.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Nasza Julcia śpi już od kilku miesięcy w swoim pokoiku (wcześniej w naszej sypialni, ale we własnym lóżeczku), choć nie zawsze zasypia bez problemów. Każdego wieczora czytamy jej bajeczkę (niezbyt długą), przeważnie nastrój tworzą kołysanki w wykonaniu G.Turnaua, rzadko wychodzimy z pokoju zanim córcia zaśnie - albo leżymy obok jakieś 10-20 min aż zaśnie, albo siedzimy obok (np z laptopem na kolanach ) ale ona wie, że jeseśmy w pokoju. Usypiamy na zmianę, nawet powiedziałabym, ze częściej mąż bo Mała Królewna sobie tego życzy - córeczka tatusia Aha - Julcia ma 2 lata i 8 m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 20.10.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 My razem z córką pojechaliśmy po kanapę. Sama sobie wybrała. To był taki oficjalny krok zmierzający ku temu, by przeniosła się do swego pokoju a naszej sypialni. Skończyła wtedy 2 lata.Potem chętnie spała w tym nowym łóżku. W nocy wstawała i tup tup tup przybiegała do nas. Pozwalaliśmy jej. Większośc nocy przesypiała jednak samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 21.10.2008 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Bardzo Wam dziękuje za podpowiedzi. Narazie osiągnęlismy tyle, że Piotruś bez oporów zasypia po kilku minutach czytania. Rozmawiamy o nowym domku, oglądaliśmy meble, drobiazgi do pokoju i widać entuzjazm małego w kazdym razie zegar i dywanik chce mieć z autkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 22.10.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 bede to przerabiac teraz na swieta.maly spi z nami wiec bedzie ta drastyczna wersja podejrzewam.w styczniu konczy 2 latka.w ciagu dnia spi sam bez problemu jak go babcia kladzie.ale jak wracam z pracy to nie opuszcza mnie na krok prawie.taty tez.kiedys zasypial sam.ale zachcialo mi sie znow mu ulec kilka razy i tak spimy rok.plecy mnie bola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 12.04.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 podbijam temat, bo przeprowadzka jeszcze przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 12.04.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 u mnie akurat właściwie nie było z tym problemu, bo inwestorek zasypiał codziennie od urodzenia przy czytania koło 2 urodzin był kryzys, że właściwie najchętniej zasypiałby ze mną było mi łatwiej, więc na to mu pozwoliłam trwało to kilka miesięcy, ale z własnej inicjatywy wybrał sobie dorosłe łóżko (małe poszło do siostrzyczki) i ... już problemu nie było ale nadal codzienne czytanie obowiązkowe, mimo że ma już 5,5 roku dobrze, ze chociaż i ta godzina 19 się nadal utrzymuje jako starsze dziecko inaczej spostrzega budowę domu ma z tego wielką frajdę już planuje całe urządzanie nie tylko swojeo pokoju, a nawet reszty pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.04.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 A u mnie było odwrotnie. Jak Młoda była malutka, to spała sama w łóżeczku. Potem zaczęły się wędrówki nocne do naszego łożka. Pod byle pretekstem. Teraz ma 13 lat i tez wędruje, bo się boi duchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.04.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 ale nadal codzienne czytanie obowiązkowe, mimo że ma już 5,5 roku To chyba akurat mu wyjdzie na dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 14.04.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 ale nadal codzienne czytanie obowiązkowe, mimo że ma już 5,5 roku To chyba akurat mu wyjdzie na dobre wiem i widzę już efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 14.04.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 ale nadal codzienne czytanie obowiązkowe, mimo że ma już 5,5 roku To chyba akurat mu wyjdzie na dobre a Piotrusiowi się coś pozmieniało, zamiast czytanych woli wymyslane. Od miesiąca matka się wieczorami produkuje i czasem inwencji już brak.... macie jakieś pomysły na bajki dla takiego bąbla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.04.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 ale nadal codzienne czytanie obowiązkowe, mimo że ma już 5,5 roku To chyba akurat mu wyjdzie na dobre a Piotrusiowi się coś pozmieniało, zamiast czytanych woli wymyslane. Od miesiąca matka się wieczorami produkuje i czasem inwencji już brak.... macie jakieś pomysły na bajki dla takiego bąbla? a może tak: bierzesz taką czytaną, wertujesz pobierznie i potem masz już podstawę do dalszego wymyślania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts