Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeprowadzka malucha do samodzielnej sypialni

kiwuśka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas też zaskutkował oddzielny pokój i łożeczko - więc potwierdzam, że pomysł warty przetestowania.

Znam rodzine, gdzie zwykły pluszak, który zasypiał z dzieckiem był tym "strzałem w dziesiątkę", u innych sposób, który zaproponowała violett30 - nasza była bardzij uparta :) Różne są dzieci

Trociu, dobre :D :D :D :D zawsze można jakoś powiązać :)

Ja czytałam dlugo, dopóki sama się nie nauczyła czytać. Ale tylko przez pierwsze 2 lata były to bajki czy wiersze, potem była umowa - czytam, co i mnie interesuje, czyli np... Małą księżniczkę czy Harry Pottera. Czasem mnie naciągała na bajki o ... budowie ucha albo "jak działa wątroba". W tym przodowała zresztą moja mama, zanim dziecko skończyło 5 lat, miało przerobioną anatomię i fizjologię człowieka :o Na własne życzenie.

A co do przeprowadzki, to najwazniejsza konsekwencja. Decyzja podjęta i nie ma przeproś. Ile razy klęłam, bo kiwałam się w nocy przy jej łóżku, jak była chora, ale do sypialni naszej nie zabrałam. Ale miałam efekty w postaci braku wedrówek po nocy, chyba, że to ja wędrowałam, lub się przenosialm do pokoju dziecka. I jeszcze jedno - kolega mnie nauczył, że o 20 dziecko ma być w łózku i nie ma okoliczności łagodzących. Dziś córa ma 12 lat i nadal jej zostało - 20 to idzie do mycia. I nie mam żadnych problemów z jej wstawaniem rano do szkoły. W przeciwieństwie do swojego wstawania :roll:

I jeszcze jedno - kolega mnie nauczył, że o 20 dziecko ma być w łózku i nie ma okoliczności łagodzących. Dziś córa ma 12 lat i nadal jej zostało - 20 to idzie do mycia. I nie mam żadnych problemów z jej wstawaniem rano do szkoły. W przeciwieństwie do swojego wstawania :roll:

tu jestem za

co prawda mam młodsze dziecko, ale o 19 codziennie śpi

wyjątki są w piatki i w soboty, ale i tak dziecko, gdy jesteśmy w domu samo wędruje do spania :D

i wieczory są dla rodziców :D

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Melduje, że mieszkamy, a junior sypia sam :p Pomogło łóżeczki i ukochane muminki obok, a także mała lampka z led, która troszkę rozjaśnia ciemności.

Piotruś czasem woła o wyjście do łazienki, czasem o picie, ale do tej pory tylko raz przyszedł do naszej sypialni. 8) Na szczęscie mamy tak duże łóżko, że mieścimy się wszyscy - 2 dorosłych, Brzuch, Junior i 2 muminki :wink:

a moja 5- latka wróciła do nas do łóżka. Nie chce sama zasypiać, w nocy biega do nas. Już nie wiem jak ją oduczyć.

Nie oduczać, cieszyć się z tego jak jest. Za kilka lat będzie dla niej obciachem spać ze starymi, i będziecie ją jeszcze prosić o przytulanie :)

zgadzam się :)

też lubię, gdy młody przylezie do nas w nocy

ciasno, bo ciasno

ale właśnie tym żyję, że niedługo już będzie przychodził :)

mam 2 synów różnica między nimi rok i 2 miesiące :roll: wiem pospieszyliśmy się ale teraz jest fajnie. ok. odpowiadam:

synkowie śpią w swoim pokoju bez najmniejszych oporów, naprawdę temat łez ominął nas w 100%, przy przeprowadzce zaangażuj dziecko w tworzenie jego pokoju, najmniejsze rzeczy niech "robią" się przy jego udziale, niech myśli że sam zadecydował. my tak robimy z Tomkiem( ma 2,5 roku) i się sprawdza. wybierał więc kolor pokoju, "dźwigał" farbę do kasy, płacił za nią, wybrali sobie nowe pościele.....a i zauważyłam że nie musi byc coś super nowego wystarczy to jakoś ubrać....

byliśmy w Ikea wybrali lampkę zieloną-do zielonego pokoju, pokazali gdzie łóżka będą stały, gdzie półki....wiedzą że nie będzie wszystkiego od razu....generalnie, jak dziecko jest wciągnięte w tworzenie własnego pokoju to potem chętnie w nim jest.....

my nie czytamy bajek :oops: wiem porażka, ale różnica wieku powoduje, że starszy słucha a młodszy wyrywa kartki i wcale nie śpi :wink:

natomiast już ktoś pisał mamy super bajeczki na CD takie stare-klasyczne...i laptopa z Bolkiem i Lolkiem- wieczorem seans i spać.....

nawet przed wakacjami pani z przedszkola mi mówi: ale państwo podróżują, takie wakacje-super, ja jej na to, że nie byliśmy na wakacjach....a młody ogląda "Bolek i Lolek zwiedzają świat" naopowiadał pani o Rzymie, morzu, rekinach wieży w Pizie itd.....

Powodzenia i konsekwencji w działaniu :) :)

Ja też się zastanawiam jak to będzie ze spaniem Julki jak Wiktoria się urodzi - kołyska Małej będzie stała u nas w sypialni, więc nie wiem czy starsza siostra się nie zbuntuje :roll:

Też o tym myślę.

Jak będzie trzeba, to się razem pomieścimy, choć mam nadzieję, że Piotruś nie porzuci swojego łóżka

no ja ze względu na pracę męża (przeważnie 12- godzinne zmiany nocne i popołudniowe) przeniosę się chyba do pokoju Michasi na jakieś 2-3 miesiące. Łóżeczko w sypialni w takiej sytuacji to nie byłby dobry pomysł.

Arco, brzuszek rośnie. Do tej pory przybrałam 5 kg.Dziś przywieźli mebelki do małego pokoiku. Jutro z Sylwią zaczynamy układać ubranka, które są już poprane i poprasowane :D

Dziewczyny,

ja urodziłam Tomka jak Pawełek miał 2 lata i 3 miesiące. Żeby jakoś bezboleśnie dla starszego umieścić maluszka w jego (Pawełka) łóżeczku w naszej sypialni, gdzie i on do tej pory spał, urządziliśmy mu własny pokój na miesiąc przed drugimi urodzinami.

Zaakceptował go od razu, z zachwytem :lol: I gdy Tomek zajął łóżeczko ze szczebelkami w naszej sypialni, Pawełek już go wcale nie kojarzył ze swoim miejscem, bo jego miejsce to jego duże łóżeczko w jego pokoju :lol:

Wszystkim życzę tak bezbolesnych przeprowadzek dzieci do oddzielnych pokoi. Teraz planuję dokoptować Tomcia (1 rok i 2 miesiące) do Pawełka (3 lata i 5 miesięcy) i wreszcie mieć sypialnię tylko dla siebie i męża po ponad trzyletniej przerwie :lol: