robert1719499117 05.10.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Jestem na etapie instalacji i ostatnio wyczytałem że wszystkie instalacje w domu według nowych norm mają być trójżyłowe. Czy ktoś się orientuje co to oznacza? Gniazdka rozumiem z uziemnieniem, a punkty świetlne i włączniki też mają mieć uziemnienie. Czy są takie w sprzedaży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 06.10.2003 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Jeżeli oprawy są metalowe, to z reguły posiadają możliwośść podłączenia 3-ciej (w żyrandolach 4-tej) żyły - do śrubki na metalowej oprawce podłączasz żyłe żółto-zieloną. Włączników się nie uziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.10.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 generalnie cala instalacja musi byc 3-(5-)zylowa, takze ta oswietleniowa. nowoczesne wlaczniki posiadaja mozliwosc "przepusczenia" 3 zyl. Oprawy metalowe sie uziemia. Nie zapomnij o pozostalych elementach uzienienia (np szynie wyrownawczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ktuś 07.10.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Włączników się nie uziemnia, a instalacja ma być trójżyłowa to po co ten trzeci lub nawet i czwarty kabel w puszcze od włącznika. Nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.10.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Włączników się nie uziemnia, a instalacja ma być trójżyłowa to po co ten trzeci lub nawet i czwarty kabel w puszcze od włącznika. Nie rozumiem wszytsko zalezy od tego jak robi sie instalacje. jesli instalacja idzie na wysokosci gniazd to unika sie wielu puszek polaczeniowych i odejscia do oswietlenia mozna zrobic w gniazku. wtedy ciagnie sie odrazu wsztytkie trzy zyly, przepuszcza przez wylacznik i prowadzi do oprawy. jesli masz instalacje w gornej czesci sciany i puszki nad kazdym gniazdkiem i wlacznikiem to wystarczy spuscic z gory jednie przewod fazowy dwuzylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris3n 12.10.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 chyba ,że wyłącznik jest dwuklawiszowy (np. żyrandol) lub schodowy to musisz doprowadzić trzy żyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris3n 12.10.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 oczywiście do scodowego cztery :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 13.10.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Do schodowego 3 żyły, do krzyżowego (to wtedy gdy chcesz więcej niż dwa wyłączniki schodowe) 4 żyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 13.10.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Włączników się nie uziemnia, a instalacja ma być trójżyłowa to po co ten trzeci lub nawet i czwarty kabel w puszcze od włącznika. Nie rozumiem A co, bedziesz go wydlubywal z oslony? Jak kladziesz jakikolwiek kabel to go po prostu rozwijasz z rolki razem z plastikowa oslona, w ktorej siedzi 3 lub 5 zyl. Tak jest najprosciej, czyli najszybciej, czyli najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 13.10.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Nic nie trzeba wydłubywać, poprostu można nie przecinać jednej żyły jak nie ma takiej potrzeby - wniosek - równie prosto i tanio, a jeszcze lepiej (bo po co ciąć a potem skręcać ) Cały czas nie mogę zrozumieć jednej rzeczy - dlaczego wiele osób chce zrobić z osprzętu puszkę do łączenia instalacji. Wiem, wiem, są takie rozwiązania, ja cały czas twierdzę, że nie wszystko co nowe i dostępne to lepsze i bardziej niezawodne. Może mniej puszek w ścianie, parę metrów kabla oszczędności, a co w zamian - bardziej podatne na przepalanie gniazda i łączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 13.10.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Krzysiek, zgubiles mnie. Kto mowi o przecinaniu zyl? U mnie zrobione jest tak, ze wszystkie kable (i te od punktow swietlnych, i te od wylacznikow) zbiegaja sie w skrzynce z bezpiecznikami i tam sa polaczone. Puszki w scianach tak, ale tylko dla gniazd i wylacznikow. Reszta polaczen dostepna w skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.10.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Położyłem kable tak, że gniazda będą "w szereg", tj - kabelek odchodzi od skrzynki i będzie przy każdym gniazdku, niestety, przecięty. Jeden pokój = 1 obwód, 4..6 gniazdek. I tak położyłem już z pół kilometra kabla a prxzy skrzynce jest ich... Jakbym kładł niezależny kabelek do każdego gniazdka... miałbym niesamowitej wielkości wiązki kabli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 13.10.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Jakbym kładł niezależny kabelek do każdego gniazdka... miałbym niesamowitej wielkości wiązki kabli... Fakt. Kable sa zalane wylewka, ale przed zrobieniem wylewki wygladalo to spektakularnie. Poniewaz licznikownia jest na parterze, to na podlodze I pietra kable lezaly ladnie ulozone w 3 warstwach w wiazke o szerokosci ok 40 cm. . Po zrobieniu instalacji mialem wrazenie, ze mozna by tym obsluzyc prom kosmiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.10.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Ja je mam niestety, w ścianach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 13.10.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Włączników się nie uziemnia, a instalacja ma być trójżyłowa to po co ten trzeci lub nawet i czwarty kabel w puszcze od włącznika. Nie rozumiem wszytsko zalezy od tego jak robi sie instalacje. jesli instalacja idzie na wysokosci gniazd to unika sie wielu puszek polaczeniowych i odejscia do oswietlenia mozna zrobic w gniazku. wtedy ciagnie sie odrazu wsztytkie trzy zyly, przepuszcza przez wylacznik i prowadzi do oprawy. jesli masz instalacje w gornej czesci sciany i puszki nad kazdym gniazdkiem i wlacznikiem to wystarczy spuscic z gory jednie przewod fazowy dwuzylowy. Doki! Jeśli się nie zrozumieliśmy, odniosłem się do przepuszczania kabli przez wyłącznik. Sprowadzanie wszystkich przewodów bezpośrednio do rozdzielnicy moim zdaniem ma sens jedynie w kanadyjczykach. Ułożenie w podłodze - dobry patent ale, jeśli ekipy wykończeniowe to flejtuszki (bez urazy dla wszystkich solidnych fachowców), grozi to uszkodzeniem izolacji - pracowałem kilka lat w tym fachu, różne rzeczy widziaem na własne oczy - a to drabiny stojące na przewodach, a to idiotę uderzającego szpadlem w przewód itd... Dlatego mimo wszystko jestem w przypadku układania przewodów, zwolennikiem starej szkoły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 19.10.2003 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 dziękuję wszystkim za wyczerpujace informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 19.10.2003 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 a jak duzo zrobiliście obwodów i jak je podzieliliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2003 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 1. osobna linia dla pompy+hydrofor do studni,2. osobna linia do lodówki,3. osobna linia do pralki i zmywarki,4. osobna linia dla odkurzacza centralnego,5. osobna linia dla płyty grzewczej ( trójfazowy – 5 żyłowy ),6. osobna linia do garażu ( trójfazowy – 5 żyłowy ),7. osobna linia do oświetlenie ogródka i oczka wodnego,8. osobna linia do centralki alarmowej,9. osobny przewód do zasilania bramy wjazdowej i latarni – przewód ziemny,10. osobna linia ogrzewania podjazdu i chodnika,11. sterownie pieca c.o.,12. linia oświetlenia parter 1,13. linia oświetlenia parter 2,14. linia oświetlenia Piętro,15. linia gniazdek parter 1,16. linia gniazdek parter 2,17. linia gniazdek piętro 1,18. linia gniazdek piętro 2, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2003 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 ach, powyżej to mojeCz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts